STUDIU: Clima influențează forma nasului. Ce spune aceasta despre tine

Forma și mărimea nasului se pot adapta diferitelor tipuri de climă de pe glob, potrivit unui studiu publicat joi de revista de știință americană PLOS Genetics, relatează AFP.

Aceste concluzii, notează experții, vin să întărească precedentele studii potrivit cărora oamenii ai căror strămoși trăiau într-un climat cald și umed aveau tendința să aibă nările mai largi, decât populațiile din regiuni reci și uscate. Potrivit lor, nările mai înguste permit să crească umiditatea aerului încălzindu-l, ceea ce este de apreciat în regiunile mai reci și uscate.

Aerul rece nu este bun pentru căile respiratorii, explică Arslan Zaidi, de la departementul de antropologie din Pennsylvania State University. „Nu există o formă de nas universal bună, adevărul este că strămoșii noștri erau adaptați mediului în care trăiau”, a subliniat el.

Echipa de cercetători a folosit imagini în 3D pentru a măsura nasurile a 476 de voluntari ai căror strămoși trăiau în sudul și în estul asiatic, în Africa de vest și în nordul Europei. El a recunoscut că evoluția nasului este complexă și că și alți factori, precum preferințele culturale în alegerea partenerului sexual, ar fi putut juca un rol în acest sens.

Examinarea acestei evoluții și adaptarea nasului la climă ar putea avea consecințe medicale și antropologice.

Într-adevăr, „studiile privind adaptarea umană la mediul înconjurător sunt esențiale pentru înțelegerea bolilor și ar putea face lumină asupra unor origini patologice, precum anemia falciformă (boală ereditară caracterizată printr-o formă anormală a hematiilor), alergia față de lactoză sau cancerul de piele care sunt mai frecvente la aceste populații”, sunt de părere cercetătorii.

Este oportun, potrivit lor, să se aprofundeze acest subiect pentru a ști dacă forma nasului sau cavitatea nazală sunt legate de riscul de a contracta boli respiratorii de către persoanele care trăiesc într-o climă diferită decât cea în care au trăit strămoșii săi.

Forma nasului și personalitatea individului

Poate suna incredibil, dar potrivit profesorului Abraham Tamir, de la Universitatea Ben-Gurion din Negev – Israel, forma nasului poate dezvălui multe despre personalitatea ta. Profesorul a efectuat un studiu care examinează legătura dintre forma nasului și trăsăturile de personalitate.

Nasul Nubian (1 în fotografia de mai sus)

Caracteristica cea mai proeminentă a nasului nubian este lungimea. Alte caracteristici ale acestui tip de nas includ un vârf proeminent, atârnat în jos. Persoanele care au acest tip de nas se spune că sunt curioase și iscoditoare. Ei sunt optimiștii care au tendința de a se lega de nevoile altor oameni. În general, compania lor este plăcută. Sunt orientați mereu spre găsirea de soluții la orice problemă.

Nas grecesc (2 în fotografia de mai sus)

Numele acestui tip de nas vine de la vechile sculpturi grecești, care au această formă de nas. Cele mai importante trăsături includ o lungime îngustă și faptul că este foarte drept. Persoanele cu această formă de nas sunt rezervate și se abțin de la a fi în centrul atenției. Ele sunt practice și de încredere, dar nu se poate vorbi deschis cu ele despre sentimente.

Nasul cârlig (3 în fotografia de mai sus)

Acest tip de nas este curbat de la baza osului nazal până la vârf, fiind asemănător unui cioc de pasăre sau cu un cârlig. Oamenii care au acest tip de nas sunt plini de imaginație și lipsiți de egoism. Se luptă cu ardoare pentru ceea ce cred și nu eziă să își asume riscuri pentru a-și atinge obiectivele.

Nas arcuit (4 în fotografia de mai sus)

Deși este asemănător cu nasul cârlig, acest tip de nas are un vârf considerabil mai ascuțit. Persoanele care au această formă de nas sunt foarte puternice și ascuțite la minte. Ele sunt dedicate muncii lor și au mari aptitudini organizatorice.

Nasul buton (5 în fotografia de mai sus)

Scurt și grațios, nasul butonul este, probabil, cel mai popular dintre toate formele. Persoanele care au forma de buton a nasului sunt destul de spontane în procesul de luare a deciziilor, ceea ce îi face pe cei din jur să fie ușor deranjați. Ele sunt, de asemenea, persoane inteligente și nu renunță până când nu obțin ceea ce doresc.

 Nas drept (6 în fotografia de mai sus)

Această formă de nas este tipică asiaticilor.  O linie dreaptă și ușor mai plat în comparație cu celelalte forme, nasul drept este marcat de nări largi și un vârf rotund. Acești oameni au un caracter puternic. Pe de altă parte, ei sunt destul de pasionați și temperamentali.

Nasul concav (7 în fotografia de mai sus)

Marcat printr-un arc mic pe osul nazal, nasul concav nu prea sare în ochi, deoarece pare destul de mic ca și întreg. Persoanele cu un nas concav sunt destul de generoase și întotdeauna gata să-i ajute pe alții. Ele sunt, de asemenea, destul de sensibile, ceea ce le face ușor jignit și rănit.

Nas strâmb (8 în fotografia de mai sus)

Cu toate că numele său are o conotație negativă, nasul strâmb este de fapt legat de o personalitate iubitoare. Această formă de nas este marcat printr-un pod care iese în evidență și un vârf rotunjit. Persoanele care au un nas strâmb sunt întotdeauna dedicate lucrurilor pe care le fac. Sunt buni ascultătorișifoarte realiști.

Sursa: AGERPRESelli.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.