Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Studiu cu privire la localurile din Centrul Vechi al Capitalei

Publicat: luni, 02 septembrie 2013

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S.Romania – InfoCons  in parteneriat cu Academia de Studii Economice – Facultatea Marketing  a realizat un studiu cu privire la localurile din Centrul Vechi al Capitalei.

Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor si serviciilor comercializate pe piata romaneasca, derulat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania –  A.N.P.C.P.P.S.Romania – InfoCons in cadrul consortiului I.C.R.T. –  International Consumer Research&Testing pentru  produse si servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetateanului consumator sa fie facuta in cunostinta de cauza.

Centrul Istoric din Bucuresti sau Centrul Vechi cum mai este numit, este probabil locul cel mai paradoxal din capitala. Pentru unii mai mult prilej de distractie, pentru altii incarcatura istorica si emotionala, dar cu siguranta cate putin din ambele pentru fiecare persoana care ajunge in aceasta zona.

Cele mai cautate strazi pentru deschiderea de localuri in Centrul Vechi sunt, in prezent, Smardan, Lipscani si Strada Franceza, acestea avand cel mai mare trafic. Totusi, atunci cand zici centrul vechi, inevitabil te gandesti la strada Lipscani. Denumirea strazii provine de la negustorii din Lipsca (Leipzig). In trecut a fost una dintre cele mai importante artere comerciale bucurestene. Cladirile, multe dintre ele ridicate in stil neoclasic si neobaroc in secolul XIX, au fost nationalizate in 1948, iar in anii 1980 autoritatile comuniste au dat locuintele spre folosire, dar au fost aduse intr-o stare avansata de degradare. Degradarea zonei a continuat si dupa anii 1990, iar actualmente se efectueaza lucrari de restaurare a zonei. Pe Strada Lipscani cea mai mare parte a localurilor sunt restaurante cu specific national, cum ar fi cel libanez, cel romanesc sau cel turcers, dar si pub-uri.

Au fost identificate 22 de unitati si au fost analizate din punct de vedere al respectarii drepturilor consumatorilor cat si a legislatiei in vigoare, rezultand urmatoarele :

 

          Eliberare bon fiscal automat sau la cerere

In urma studiului, se poate observa ca in majoritatea unitatilor Horeca analizate (73%) nu se elibereaza bon fiscal decat la cerere, iar in 27% din cazuri acesta a fost eliberat in mod automat fara o solicitare ulterioara. Printre unitaiile ce elibereaza bon fiscal automat se numara urmatoarele: Cafeneaua Egipteana, Entourage, The Embassy Hanul cu Tei, La Muse, Arcade Café, Curtea Berarilor.

          Informatii obligatorii afisate

            Dupa cum se poate observa cele mai multe dintre unitatile analizate, intr-o proportie de 64%, dispun de afise cu informatii obligatorii de afisat pentru consumatori (ex. Numarul protectiei consumatorilor).

          Optiuni pentru persoanele cu probleme medicale

 


            In ceea ce priveste existenta unor produse alternative pentru cei care sufera de anumite problem medicale precum alergii la diferite alimente sau prefera de exemplu zaharina in schimbul zaharului, doar in 59% dintre locatii se pun la dispozitie astfel de produse.

Pentru mai multe informatii despre acest Studiu, viziteaza pagina www.protectia-consumatorilor.ro sectiunea Comunicate.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=13115

Publicat de la data sept. 2 2013. Categorii Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

14 octombrie 2019, 22:44
 

ENE
Senin
13°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 13°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 87%
Vânt: 0 km/h ENE
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:29
Apus: 18:34
Prognoza 15 octombrie 2019
Zi
 

ENE
Înnourat
24°C
Vânt: 7 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

NE
Nori intermitenti
9°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 233.780 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team