Studiu European privind fuziunile şi achiziţiile: Vânzătorii, în câştig şi în 2012

A cincea ediţie a Studiului European anual al CMS privind fuziunile şi achiziţiile, dat publicităţii de curând, arată că, în ciuda dificultăţilor economice din această perioadă, vânzătorii din piaţă au reuşit să îşi reducă în mod semnificant riscurile financiare în urma tranzacţiilor făcute în ultimul an. Studiul a fost realizat la nivel european şi a analizat 1.350 de tranzacţii încheiate între 2007 şi 2012.

“Studiul CMS este un instrument foarte util în special pentru acele companii care  sunt interesate în a încheia tranzacţii trans-frontaliere şi în a înţelege normele specifice existente în fiecare dintre aceste ţări. Totodată, studiul exemplifică perfect calitatea consultanţei oferită de CMS clienţilor săi, care îmbină expertiza internaţională a avocaţilor cu o înţelegere profundă a mecanismelor care stau astăzi la baza deciziilor de succes în afaceri”, a declarat Gabriel Sidere, Managing Partner CMS România.

“ La nivel global, activităţile din domeniul fuziunilor şi achiziţiilor au rămas constante în 2012, ca urmare a nesiguranţei economice din Europa şi din întreaga lume. În România, pe fondul de incertitudine politică înregistrată anul trecut, acest context general a determinat, de asemenea, o stagnare a pieţei. Totuşi, odată cu instalarea noului guvern şi luând în considerare  şi trendurile pozitive de dezvoltare din SUA, estimăm că activitatea de fuziuni şi achiziţii din acest an să înceapă să crească, pentru că România rămâne o piaţă atractivă pentru investitorii străini”,  a afirmat John Fitzpatrick, avocat internaţional şi şeful departamentului de Tehnologie al CMS România.

“Echipa CMS de Corporate Law a avut un an plin, reuşind, în decembrie 2012, să fie desemnată « Consilierul juridic al anului în materie de fuziuni şi achiziţii în Europa Centrală şi de Est » de către publicaţia Financial Times. Această regiune rămâne încă foarte atractivă pentru investitori şi sunt încrezător că 2013 va aduce un număr constant de tranzacţii,” a concluzionat Horea Popescu,  Co-head of the Corporate Practice al CMS România.

În 2012, la nivel european a crescut numărul tranzacţiilor la preţ fix (locked box deals) – în mod particular în jurisdicţii ca Marea Britanie, Benelux şi Europe Centrala şi de Est. Una dintre explicaţii ar fi că vânzătorii au preferat acest tip de tranzacţionare. Se observă, de asemenea, că plafoanele generale de răspundere îşi continuă trendul de scădere, în 54% dintre tranzacţii acestea cotându-se la mai puţin de jumătate din preţul de achiziţie. Perioadele de limitare a garanţiei s-au standardizat, situându-se acum în jurul a aproximativ 12-24 de luni. S-a redus de asemenea şi numărul de tranzacţii cu angajamente de neconcurenţă de la vânzători.
Studiul a analizat tranzacţii din domeniile Finanţe şi Asigurări, Hoteluri şi Turism, Energie, Produse de consum, Tehnologie, Media şi Telecomunicaţii, Infrastructură şi Finanţare de proiecte, Farma şi Medical, Imobiliare şi Construcţii, Industrie, Business (alte servicii). Alte observaţii ce pot fi formulate pe baza constatărilor studiului european privind fuziunile şi achiziţiile 2012 includ:

• Comparativ cu SUA, apetitul pentru tranzacţiile cu preţ de vânzare cu indexare ulterioară rămâne scăzut în Europa (doar 16% în 2012).
• Dispoziţii de minimis şi clauzele globale (basket) – folosirea acestor dispoziţii este din ce în ce mai răspândită în Europa . Totuşi, comparativ cu SUA, în Europa bazele standard de recuperare continuă să fie de tipul ‘first dollar’, iar acest trend s-a întarit în 2012.
• Plafoanele generale de răspundere – rămân mai ridicate decât în SUA.
• Perioadele de limitare – după fluctuaţiile înregistrate în perioada 2007–2010, perioada de limitare de 18–24 luni a rămas cea mai populară atât în 2011, cât şi în 2012, pentru aproximativ 32% dintre tranzacţii.
• Asigurările pentru garanţii – ca şi în 2011, cumpărătorii au rămas reticenţi, încercând să obţină o formă de asigurare (sub forma de garanţie bancară, retenţie, conturi escrow) în 42% dintre tranzacţiile din 2012.
• Clauzele MAC– acestea sunt în continuare rare, fiind folosite în doar 14% dintre tranzacţiile din Europa, în contrast cu SUA unde peste 93% din tranzacţii au clauze MAC.
• Angajamentele de neconcurenţă – în timp ce în 2011 mai mult de jumătate (53%) dintre tranzacţii aveau clauze de neconcurenţă, pentru prima dată din 2007 trendul s-a inversat, în 2012 înregistrându-se doar 46% dintre tranzacţii conţinând astfel de clauze.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.