Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

STUDIU: Fructele şi legumele sunt risipite într-o cantitate ”şocantă” în Europa

Publicat: marți, 21 august 2018

Mai mult de o treime din fructele şi legumele cultivate în ferme nu ajung niciodată pe rafturile magazinelor, deoarece sunt deformate sau nu au dimensiunea potrivită, relevă un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Edinburgh, citat duminică de agenţia britanică de presă Press Association.

Acest studiu universitar a estimat că peste 50 de milioane de tone de produse proaspete cultivate în Europa sunt aruncate în fiecare an, în principal pentru că nu respectă standardele supermarketurilor şi ale consumatorilor cu privire la modul în care ar trebui să arate.

Documentul de cercetare descrie pierderea şi risipa alimentară ca fiind „una dintre marile epidemii ale timpului nostru”, în timp ce 10% din populaţia lumii suferă de foame cronică.

Autorii cercetării au examinat cantitatea de alimente care este aruncată în Spaţiul Economic European (SEE) în fiecare an fără a mai ajunge la punctele de vânzare.

„Utilizarea esteticii pentru clasificarea şi acceptarea alimentelor proaspete pentru vânzare şi consum este inclusă în normele şi reglementările de calitate alimentară ale Uniunii Europene. Sectorul de distribuţie a produselor alimentare în Europa şi Marea Britanie are un caracter oligopol; un număr mic de lanţuri de supermarketuri controlează o cotă de piaţă importantă. Influenţa acestor ‘multipli’ le permite să impună criterii ‘calitative’ de proprietate suplimentare. Produsele care nu respectă aceste standarde pot fi pierdute în lanţul de aprovizionare alimentară, fără să vadă niciodată un raft de supermarket – nu poate trece de furnizor sau chiar să părăsească ferma” – arată cercetarea.

„Estimările noastre sugerează că peste o treime din producţia agricolă totală este pierdută din motive estetice”, conchide echipa de cercetători.

Universitatea afirmă că impactul schimbărilor climatice legate de creşterea cantităţii de alimentele risipite – dintre care unele pot fi arate pe câmp, folosite în hrana animalelor sau reutilizate în alt mod – echivalează cu emisiile de carbon a aproape 400.000 de maşini.

Oamenii de ştiinţă sugerează că o mai mare conştientizare a consumatorilor şi o tendinţă spre cumpărături durabile ar putea încuraja vânzarea de legume mai urâte. Ei mai sugerează o utilizare mai mare a produselor defecte, eventual în mărfuri tocate sau prelucrate, sau vânzarea lor la un preţ redus organizaţiilor de caritate.

„Cantitatea de alimente care este irosită atunci când este perfect sigură pentru consum este şocantă într-un moment în care o zecime din populaţia lumii este subnutrită”, a declarat profesorul David Reay de la Şcoala de geoştiinţe a universităţii.

„Încurajarea oamenilor de a fi mai puţin pretenţioşi în ceea ce priveşte aspectul fructelor şi legumelor ar putea reduce considerabil deşeurile, diminuând impactul producţiei de alimente asupra climei şi relaxând lanţul de aprovizionare alimentară”, a opinat la rândul său Stephen Porter, de la aceeaşi şcoală.

Studiul a fost publicat în Journal of Cleaner Production.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=102474

Publicat de la data aug. 21 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, ECONOMIC, SĂNĂTATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

21 iulie 2019, 1:52
 

N
Senin
20°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 20°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 82%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:50
Apus: 20:53
Prognoza 22 iulie 2019
Zi
 

V
Parţial însorit
35°C
Vânt: 4 km/h V
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 9
Noapte
 

NE
Predominant înnourat cu furtună
19°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 9
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 20-07-2019 Ora : 18 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 18:50 si 20:00 In zona : Județul Brăila: Ianca, Însurăței, Viziru, Tufești, Ulmu, Dudești, Victoria, Stăncuța, Cireșu, Bărăganul, Zăvoaia, Mărașu, Berteștii de Jos, Ciocile, Bordei Verde, Roșiori;Județul Ialomiţa: Coșereni, Bărcănești, Movilița, Sinești, Roșiori, Drăgoești, Borănești;Județul Buzău: Pogoanele, Smeeni, Padina, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 20-07-2019 Ora : 18 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 18:35 si 19:30 In zona : Județul Bacău: Bacău, Buhuși, Mărgineni, Blăgești, Gârleni, Buhoci, Filipești, Horgești, Letea Veche, Pâncești, Parincea, Săucești, Măgura, Racova, Ungureni, Hemeiuș, Tamași, Berești-Bistrița, Itești; Se vor semnala : local, averse ce vor cumula 25...30 l/mp, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 20-07-2019 Ora : 18 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 18:35 si 19:30 In zona : Județul Constanta: Ostrov, Băneasa, Lipnița, Oltina, Dobromir; Se vor semnala : averse ce vor cumula 25...30 l/mp, descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, intensificări de scurtă durată ale vântului
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 20-07-2019 Ora : 18 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 18:20 si 19:00 In zona : Mun. Bucureşti; Se vor semnala : îndeosebi în sudul și sud-estul municipiului vor fi averse ce vor cumula local 15...20 l/mp și izolat 25 l/mp, descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, intensificări de […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 20-07-2019 Ora : 18 Nr. mesajului : 5 Intre orele : 18:10 si 19:10 In zona : Județul Bacău: Onești, Moinești, Comănești, Târgu Ocna, Dărmănești, Sascut, Dofteana, Oituz, Balcani, Poduri, Răcăciuni, Helegiu, Asău, Mărgineni, Blăgești, Pârjol, Cleja, Mănăstirea Cașin, Berești-Tazlău, Faraoani, Slănic-Moldova, Luizi-Călugăra, Berzunți, Zemeș, Căiuți, Livezi, Târgu Trotuș, Corbasca, […]

Loto

Horoscop

 • 220.512 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team