Studiu ingrijorator: cum ii afecteaza poluarea pe copii inca dinainte de a se naste
Un nou studiu britanic stabileste ca exista o legatura importanta intre poluarea din atmosfera si nasterea unor copii cu greutate mica, care sunt susceptibili sa sufere de afectiuni pe toata durata vietii lor. Proportiile acestui fenomen sunt uriase, existand temeri ca milioane de copii din lumea intreaga ar putea fi afectati.
Poluarea atmosferica creste semnificativ riscul nasterii unor copii cu greutate mica, ceea ce duce la instalarea unor afectiuni de care pot suferi toata viata, conform The Guardian.
Cercetarile au fost realizate la Londra, monitorizand milioane de femei care locuiesc in orase mari din lumea intreaga, cu niveluri grave de poluare, si reprezinta „ceva ce se apropie de o catastrofa in domeniul sanatatii publice”, au spus medicii care au luat parte la studiu.
La nivel global, doua miliarde de copii, adica 90% din numarul total al micutilor, sunt expusi la un grad de poluare aeriana peste nivelul prevazut de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Un studiu UNICEF publicat recent constata ca 17 milioane de copii sufera din cauza aerului care este de sase ori mai toxic decât prevede OMS.
Studiul a analizat toate nasterile copiilor din Londra, pe o perioada de patru ani – in total peste 540.000 – si a stabilit legatura care exista intre poluarea atmosferica suportata de mama si greutatea mica la nastere a copilului, definita ca fiind sub 2,5 kg. Oamenii de stiinta au constatat o crestere cu 15% a riscului unei greutati mici la nastere pentru fiecare 5 micrograme suplimentare de particule fine poluante per metru cub.
Sursa: manager.ro