Studiu Magrenta: Cele mai ieftine locații de rent-a-car din Europa

Plănuiești un tur în Europa vara aceasta? Află unde îți poți face vacanța cu bani puțini, la volanul unei mașini închiriate!

Un studiu realizat de Magrenta scoate la iveală cele mai prietenoase locații de rent-a-car pentru românii care vor să petreacă o vacanță în excursie prin Europa. În 7 dintre cele 36 de capitale analizate, turiștii pot închiria o mașină mai ieftin decât din București, direct de la aeroport.

Care sunt cele mai ieftine și cele mai scumpe capitale?

În cele mai ieftine 10 capitale, prețul de bază pentru închirierea unei mașini este sub 100 euro. În destinații de top precum Spania (Madrid), Germania (Berlin) și Cehia (Praga), serviciile de rent-a-car sunt chiar mai ieftine decât în București.

Bratislava (Slovacia) este pe primul loc în topul celor mai ieftine capitale, în timp ce Bucureștiul se plasează pe locul 8.

La celălalt pol, cea mai scumpă locație de închiriere de pe bătrânul continent este Berna (Elveția), unde o închiriere de 6 zile pleacă de la 342 euro – cu aproape 27% mai mult decât în capitala Norvegiei, clasată pe locul 2. În Oslo, vei plăti cel puțin 270 euro pentru aceeași perioadă de timp.

Dacă vrei să faci o excursie cu mașina într-o țară UE fără prea multe cheltuieli, evită să mergi în Grecia (Atena), Irlanda (Dublin) și Finlanda (Helsinki). La capitolul închirieri auto, acestea sunt cele mai scumpe capitale din Comunitatea Europeană.

Costuri suplimentare și cum să economisești

Pe lângă prețul de bază, șoferii vor plăti o garanție rambursabilă, cu valoare cuprinsă între 250-700 euro. Costurile de asigurare și cele ale serviciilor opționale (navigator GPS, scaun pentru copii, șofer suplimentar) variază de la o firmă la alta și nu sunt incluse în pachetul de bază.

De unde să închiriezi: din oraș sau din aeroport?

De obicei, serviciile de rent-a-car direct din aeroport sunt foarte scumpe, datorită costurilor operaționale și taxelor impuse companiilor care au ghișeul chiar în aeroport. O închiriere auto din aeroport poate costa aproape dublu dacă nu rezervi în avans.

Cu toate acestea, studiul Magrenta arată că, în majoritatea cazurilor (27 din 36 locații), este mai ieftin să închiriezi din aeroport decât din oraș atunci când faci o rezervare. Îți recomandăm să rezervi mereu cu minim 3 săptămani în avans că să poți alege dintre cele mai bune oferte.

În destinațiile de top, unde serviciile de rent-a-car sunt foarte scumpe la aeroport, vei găsi prețuri mai accesibile în oraș, în general oferite de firmele locale. De exemplu, în Londra poți plăti cu 38% mai puțin când închiriezi o mașină din oraș, prețul de bază pornind de la 128 euro (față de 208 euro, prețul celei mai ieftine închirieri auto din aeroport).

Berna, Oslo, Viena și Stockholm sunt printre cele mai scumpe locații pentru închirieri din aeroport, însă în fiecare capitală vei găsi oferte mai bune atunci când închiriezi din oraș. Verifică mereu ofertele alternative și apelează cu încredere la firmele locale de închirieri auto!

Vezi lista completă a prețurilor de închirieri auto în Europa și compară prețurile serviciilor din aeroport cu cele din oraș.

Cât costă combustibilul?

Pentru a putea estima corect costul unui ‘road trip’ prin Europa, am adăugat la prețul serviciilor de rental și prețul combustibilului necesar pentru aproximativ 1000 km parcurși, sau echivalentul unui plin (50 litri).

Dacă luăm în calcul și costul carburantului necesar pentru o excursie de 500-1000 km (la un consum estimat între 5-10%), Bucureștiul urcă două locuri și devine a șasea cea mai ieftină locație pentru excursii cu mașina închiriată.

Top 15 cele mai ieftine capitale europene pentru închirieri auto
Cost de bază pentru închiriere pe 6 zile (€) Cost închiriere pe 6 zile + costul combustibilului la preț local (€)
1 Bratislava 63.3 1 Bratislava 126.3
2 Madrid 76.1 2 Vilnius 133.7
3 Liubliana 77.1 3 Madrid 136.6
4 Vilnius 79.2 4 Liubliana 139.6
5 Praga 82.8 5 Praga 141.3
6 Berlin 88.9 6 București 150.1
7 Bruxelles 92.3 7 Varșovia 154.6
8 București 95.1 8 Berlin 154.9
9 Amsterdam 95.7 9 Bruxelles 157.3
10 Varșovia 100.1 10 Budapesta 172.6
11 Budapest 115.6 11 Amsterdam 172.7
12 Paris 121.6 12 Paris 191.1
13 Nicosia 147.7 13 Riga 203.5
14 Riga 148.0 14 Sofia 203.7
15 Roma 150.3 15 Nicosia 205.2

Cum să eviți taxele suplimentare

Deja știi care sunt cele mai ieftine capitale – acum nu-ți mai rămâne decât să îți alegi destinația favorită și să planifici călătoria. Dacă vrei să economisești și mai mult, ține cont de câteva sfaturi și portofelul tău îți va mulțumi!

  1. Rezervă in avans mașina și extraopțiunile

Deși e cel mai vechi truc, merită menționat pentru că te va scăpa de costuri exagerate. Îți recomandăm să rezervi mașina cu minim 3 săptămâni în avans (6 săptămâni când închiriezi în perioade de vârf – de Crăciun sau în miez de vară). De asemenea, selectează toate serviciile opționale atunci când rezervi, ca să nu plătești extra la ghișeu!

  1. Scapă de tot de serviciile opționale

Împrumută un navigator de la un prieten sau vino cu propriul scaun pentru copii, dacă este posibil. Fiecare serviciu suplimentar este taxat pentru fiecare zi de închiriere și va crește considerabil prețul total de închiriere.

  1. Returnează mașina exact așa cum ai primit-o

Fă-i plinul și asigură-te că mașina e curată la interior și exterior. Dacă este nevoie, mergi cu ea la spălătorie, pentru a evita să plătești de 2-3 ori costul standard al unei spălări atunci când o returnezi. De asemenea, ține minte că orice firmă de rent-a-car te va taxa pentru combustibilul lipsă!

  1. Nu depăși limita de kilometri

Nu toate companiile oferă kilometri nelimitați. Citește cu atenție termenii de închiriere și întreabă de limita de kilometraj atunci când nu ești sigur. Unele firme te vor taxa per km când depășești limita și poți ajunge să plătești mai mult decât ți-ai fi dorit.

  1. Returnează mașina la timp

Verifică ora de returnare cu reprezentanții firmei atunci când ridici mașina. La fel ca în cazul unei șederi la hotel, s-ar putea să fie nevoie să o returnezi până la ora 12.00, indiferent de ora la care ai ridicat-o. Nu întârzia dacă nu vrei să plătești o zi de închiriere în plus!

 

Citește ghidul complet și află mai multe despre cum să economisești atunci   când  călătorești cu mașina închiriată

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.