STUDIU: „Super-erupțiile” vulcanice, mult mai frecvente

„Super-erupțiile” vulcanice, despre care cercetătorii afirmă că au potențialul de a amenința civilizația umană prin expulzarea a miliarde de tone de cenușă în aer, par să se producă mai frecvent decât estimau oamenii de știință, potrivit unui studiu publicat miercuri și bazat de date statistice, informează AFP.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au calculat că intervalul de timp estimat între două „super-erupții” ar fi, în medie, de 17.000 de ani. „Este un interval substanțial mai scurt decât estimările precedente”, au subliniat autorii acestui studiu ce a fost publicat în revista Earth and Planetary Science Letters.

„Acest fapt ne arată că vulcanii reprezintă pentru civilizația umană un risc mai mare decât credeam până acum”, au adăugat cercetătorii din Marea Britanie.

Precedentele estimări referitoare la frecvența de apariție a acestor cataclisme naturale, calculate în 2004, considerau că „super-erupțiile” se produceau în medie la fiecare 45.000-714.000 de ani, a precizat Jonathan Rougier, profesor de științe statistice la Universitatea Oxford și coordonatorul principal al noului studiu.

„Am reevaluat acest interval, pe care îl situăm de acum înainte la o perioadă cuprinsă între 5.000 și 48.000 de ani, frecvența cea mai probabilă fiind de 17.000 de ani”, a adăugat expertul britanic.

Potrivit vulcanologilor, „super-erupțiile” sunt acele gigantice erupții explozive, capabile să ejecteze cel puțin 1.000 de gigatone (o mie de miliarde de tone) de materie vulcanică în atmosferă. Aceasta este o cantitate suficient de mare pentru a acoperi cu cenușă un continent, pentru a întuneca cerul pentru o perioadă îndelungată și pentru a răci clima de pe Terra timp de mai multe decenii.

Ultima „super-erupție” care s-a produs pe planeta noastră este aceea din Taupo, în Noua Zeelandă, în urmă cu aproximativ 25.000 de ani. A existat o erupție similară și în Aira, Japonia, în urmă cu circa 27.000 de ani. Fiecare dintre ele a ejectat în atmosferă aproximativ 1.000 de gigatone de cenușă și materii vulcanice.

Muntele Agung din Bali, care a intrat recent în faza de erupție, este un vulcan de tip „exploziv”, însă el nu este considerat un „super-vulcan”. Agung a generat două mari explozii în 1843 și în 1963, când a ejectat în atmosferă aproximativ 1 gigatonă de materie vulcanică (1 miliard de tone). Erupția sa din urmă cu 54 de ani a făcut peste 1.600 de morți.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.