SUA caută să acționeze cu „partenerii” în privința Acordului de la Paris

După mai multe declarații contradictorii asupra politicii de mediu a Statelor Unite, secretarul de stat Rex Tillerson a afirmat duminică după-amiază că Washingtonul caută „mijloacele de a acționa cu partenerii din Acordul la Paris privind clima”, transmite AFP.

„Vrem să fim productivi, vrem să fim utili”, a dat el asigurări la postul de televiziune CBS.

Aceste declarații nu constituie o reală schimbare de politică de la controversata decizie a președintelui Donald Trump de a retrage Statele Unite din pactul istoric asupra schimbărilor climatice, adoptat la sfârșitul lui 2015 la Paris și semnat de aproape 200 de țări.

Par, totuși, să reprezinte o relaxare a poziției SUA, departe de criticile formulate de Donald Trump care a afirmat că acordul este un pact împotriva suveranității americane, favorizând pe nedrept, în opinia sa, țări ca India și China.

Atunci când responsabili europeni au sugerat, la sfârșitul săptămânii trecute, că Statele Unite ar fi pregătite să se angajeze din nou în acord, Casa Albă a declarat că poziția sa rămâne neschimbată și va evolua numai dacă sunt găsite condiții mai „favorabile”.

Potrivit lui Rex Tillerson, principalul consilier economic al președintelui Trump, Gary Cohn, studiază posibilitățile pentru ca Statele Unite să coopereze cu celelalte țări în această chestiune care, în opinia sa, rămâne „complicată”.

Problema a intervenit în contextul în care președintele american urmează să se adreseze marți liderilor lumii de la tribuna Adunării Generala a Națiunilor Unite, unde schimbările climatice vor fi un subiect major.

Declarațiile șefului diplomației SUA au fost făcute la scurt timp după uraganele Harvey și Irma care au devastat mai multe state americane în ultimele săptămâni și au fost mai violente, potrivit oamenilor de știință, din cauza încălzirii climei.

Nimeni din administrația Trump nu a vorbit despre redeschiderea negocierilor asupra Acordului de la Paris, o idee exclusă de ceilalți semnatari. Statele Unite ar putea, totuși, să găsească o modalitate, în cadrul pactului, de a-și redefini poziția.

Consilierul prezidențial pe probleme de securitate națională, H. R. McMaster, a declarat la postul ABC că Donald Trump „a lăsat ușa deschisă pentru a reintegra pactul ulterior, în cazul unui aranjament mai bun pentru Statele Unite”.

Procesul de retragere din Acordul de la Paris este de durată. Dacă Donald Trump își menține poziția, Statele Unite vor ieși oficial din pact la 4 noiembrie 2020, la o zi după viitoarele alegeri prezidențiale.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.