SUA: Congresul vrea să acorde 380 milioane de dolari pentru securitatea alegerilor
Congresul american a inclus un pachet de aproape 400 milioane de dolari într-un proiect de cheltuieli guvernamentale masive pentru a contribui la protejarea sistemelor de votare din SUA de atacuri cibernetice, transmite miercuri Reuters, citând surse familiare negocierilor.
Pachetul include acordarea a 380 de milioane de dolari statelor americane pentru achiziţionarea unor maşini de vot mai sigure şi pentru îmbunătăţirea instruirii în domeniul securităţii cibernetice.
Dacă va fi aprobată, această finanţare va reprezenta prima măsură concretă din partea Congresului de a creşte securitatea alegerilor în urma campaniei prezidenţiale din 2016, marcată de acuzaţii de ingerinţă a Rusiei.
Proiectul mai prevede suplimentarea, la cererea administraţiei Trump, cu 307 milioane de dolari a bugetului FBI în acest an pentru contracararea atacurilor cibernetice ale Rusiei.
În SUA vor avea loc în noiembrie alegeri la jumătatea mandatului, în legătură cu care responsabili ai serviciilor de informaţii au avertizat în mod repetat în ultimele săptămâni că ar putea constitui o ţintă pentru Rusia sau pentru alţii.
Potrivit senatorului republican Richard Burr, necesitatea de creştere a securităţii procesului electoral este ”urgentă”, dar măsurile ar putea veni deja prea târziu pentru scrutinul prezidenţial din 2020.
Departamentul pentru Securitate Internă a indicat anul trecut că 21 din cele 50 de state americane au fost vizate în 2016 de atacuri ale unor hackeri ruşi şi că un număr mic de reţele au fost compromise, neexistând însă dovezi că voturile au fost modificate.
În pofida inacţiunii de până acum a Congresului, aproape toate statele au luat deja unele măsuri de a achiziţiona echipamente mai sigure, a extinde folosirea buletinelor de hârtie, a îmbunătăţi instruirea în domeniul cibernetic sau a cere asistenţă federală.
Sursa: AGERPRES