SUA merg mai departe cu PRISM

Vastul program de spionaj Prism, al Agenţiei Naţionale de Securitate va continua, după ce membrii Congresului au respins un amendament prin care se urmărea limitarea activităţilor de supravegere ale acestuia.

Camera Reprezentanţilor a respins, cu 217 voturi contra şi 205 pentru, un amendament care ar fi limitat autoritatea NSA de a colecta date electronice ale persoanelor cercetate.

Acest amendament, propus de congresmanul republican Justin Amash, este prima încercare de limitare a puterilor de spionaj ale NSA de când Edward Snowden a făcut publice documente care detaliau vastul program secret de supraveghere Prism.

Preşedintele Obama, care a luat apărarea programului Prism, afirmând că acesta a împiedicat peste 50 de comploturi teroriste, l-a trimis pe generalul Keith Alexander, şeful NSA, în Capitol Hill să îi convingă pe politicienii republicani şi democraţi să voteze împotriva proiectului legislativ care ar fi restrâns activităţile NSA.

După vot, Amash a comentat pe Twitter: „A fost un vot strâns (205-217). Dacă doar şapte republicani ar fi votat altfel, am fi reuşit. Continuăm lupta”.

Dezvăluirile cu privire la programul Prism au cauzat proteste pe plan internaţional cu privire la invadarea intimităţii.

Numeroase state, printre care Germania şi Brazilia, au criticat programul de spionaj al NSA.

Conservatorii de la Tea Party, liberal-democraţii şi libertarienii şi-au exprimat sprijinul pentru amendamentul propus.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.