Sucursalele băncilor străine vor fi interzise în Rusia

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a semnat o lege sprijinită de guvern care interzice băncilor străine să deschidă sucursale în ţară, scrie Ria Novosti.

 Proiectul va modifica o serie de legi bancare din Rusia, acesta făcând parte dintr-o strategie menită să dezvolte sistemul bancar intern până în 2015 şi să faciliteze ascensiunea influenţei Rusiei în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (WTO).

Legea exclude sucursalele din definiţia sistemului bancar din Rusia şi înlătură de asemenea sintagma „sucursală a unei bănci străine“ din statutul de înregistrare a instituţiilor de credit străine şi din cerinţele adiţionale privind înfiinţarea şi activitatea acestora. Capitalul străin din sectorul bancar rusesc este deţinut de subsidiarele băncilor din afara ţării, înregistrate în conformitate cu legislaţia actuală.

Nota explicativă a legii arată că sucursalele operează într-un mod diferit faţă de subsidiarele străine, fiindcă sucursalele nu sunt reglementate în Rusia. Din acest motiv sucursalele băncilor străine nu se află sub supravegherea autorităţilor de reglementare, nu sunt obligate să constituie rezerve minime obligatorii sau să raporteze către Banca Naţională a Rusiei. Iniţiatorii legii susţin că aceste privilegii reduc competitivitatea băncilor ruseşti.

Sursa: Bancherul.ro

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.