Sudanul de Sud: Părţile combatante semnează un acord de împărţire a puterii

Guvernul şi rebelii din Sudanul de Sud au semnat duminică, la Khartoum, un acord de împărţire a puterii, document ce vizează să pună capăt sângerosului război civil ce afectează cel mai nou stat apărut pe harta lumii, în 2011, transmite AFP.

Potrivit înţelegerii încheiate în capitala Sudanului vecin de preşedintele Salva Kiir şi rivalul său, liderul rebel Riek Machar, acesta din urmă va face parte dintr-un guvern de uniune naţională, urmând să ocupe funcţia de prim-vicepreşedinte.

Acordul a fost semnat duminică în prezenţa preşedintelui sudanez Omar al-Bashir şi a omologilor săi din Kenya, Uganda şi Djibouti, precum şi a mai multor diplomaţi străini.

Machar a mai fost vicepreşedinte al lui Kiir, până ce acesta l-a acuzat în 2013 de organizarea unei lovituri de stat, aruncând astfel Sudanul de Sud într-un război soldat cu zeci de mii de morţi şi care a provocat strămutarea a aproape 4 milioane de oameni, dintr-un total de 12 milioane de locuitori, şi o criză umanitară catastrofală.

La finalul negocierilor derulate la Khartoum, Kiir şi Machar au convenit instaurarea unei încetări permanente a focului şi retragerea trupelor din zonele urbane.

Odată cu semnarea unui acord de pace final, combatanţii vor avea trei luni la dispoziţie pentru a forma un guvern de tranziţie, care va deţine puterea timp de 3 ani.

Acest executiv va fi compus din 35 de miniştri – 20 din grupul lui Salva Kiir şi 9 din cel al lui Riek Machar, restul provenind din alte formaţiuni.

Parlamentul va număra 550 de membri, 332 din grupul lui Kiir şi 128 din cel al liderului rebelilor.

În plus faţă de poziţia ocupată de Machar, vor mai exista alţi patru vicepreşedinţi.

Un acord similar, semnat în 2015, a fost încălcat după o luptă la finalul căreia Riek Machar a plecat în exil.

Sursa: AGERPRES

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.