Suedia: Alegerile parlamentare din 9 septembrie vor fi marcate de ascensiunea extremei drepte

Social-democraţii suedezi, care au dominat scena politică din ţara scandinavă începând din anii ’30 ai secolului trecut, vor rămâne cel mai mare partid din Suedia după alegerile parlamentare din 9 septembrie, dar scrutinul va fi marcat de ascensiunea masivă a extremei drepte (SD), notează luni site-ul de ştiri thelocal.se.

Un sondaj de opinie realizat duminică de institutul Skop, cu numai o săptămână înaintea alegerilor, creditează Partidul Social-Democrat suedez cu 23,8% din intenţiile de vot (faţă de 31% din voturi la alegerile din 2014), ceea ce ar reprezenta un record minim în istoria acestei formaţiuni politice.

Pe poziţia a doua ar urma să se plaseze SD, cu 20% din sufragii, faţă de 13% în 2014, iar formaţiunea conservatoare Moderaţii se va clasa pe locul al treilea, cu 17% faţă de 23% din voturi în urmă cu patru ani.

Extrema-dreaptă va capitaliza astfel nemulţumirea electoratului suedez legată de politicile guvernamentale în domeniile imigraţiei, integrării şi sistemului de sănătate.

La finalul unui miting electoral desfăşurat duminică la Stockholm, premierul Stefan Löfven a criticat fostul guvern de centru-dreapta din perioada 2006-2014 pentru că „a scăzut taxele cel mai mult pentru persoanele cu veniturile cele mai ridicate şi a redus resursele sistemului de asistenţă socială”.

Sondajele de opinie indică faptul că nici blocul de centru-stânga condus de Löfven, nici Alianţa de centru-dreapta formată din patru partide nu vor obţine o majoritate în urma alegerilor din 9 septembrie. Ambele blocuri electorale au respins o eventuală colaborare cu Democraţii Suedezi.

În perspectiva foarte probabilă a unui blocaj parlamentar, nimeni nu poate prognoza cum va arăta viitorul executiv de la Stockholm, însă mulţi analişti politici estimează că Suedia va avea un guvern minoritar.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.