Suedia – politică și economie

Dreapta câștigă alegerile parlamentare

La alegerile din 11 septembrie 2022, Democrații Suedezi – o formațiune de extremă dreaptă, a obținut 20% din voturile exprimate (cf. site-ul Conservatorii au câștigat alegerile palamentare din Suedia. Extrema dreaptă cucerește încă o poziție în Europa – Presa de Azi, postat pe 15 septembrie 2022: Jimmie Akkeson, liderul partidului l-a condus către acest succes major, după ce grupul Democrații Suedezi (PSD) a intrat în Parlament cu aproape 6% în 2010, obținând apoi 17,5% în 2018. Competiția majoră s-a dat între ex-premierul PSD, Magdalena Andersson și liderul Partidului Moderaților, conservatorul Ulf Kristersson, iar formațiunea lui Jimmie Akkeson a obținut 20,7% din voturi, devansând Partidul Moderaților, care a obținut numai 19,1%. Social-democrații au obținut singuri peste 30,5% din voturi.

Partidul Moderaților a dat noul premier al țării, acest partid fiind cel care a sprijinit ascensiunea Democraților Suedezi începând din 2019, când cele două partide au creat de facto o alianță politică. Dreapta are acum în Parlamentul de la Stockholm 176 fotolii față de 173 câte au social-democrații.

În Suedia, oameni politici importanți, ca fostul premier Olof Palme sau fostul ministru de externe, Anna Lindh, au fost asasinați pentru convingerile politicile lor prea orientate spre Comunitatea Europeană, respectiv Uniunea Europeană…

Noi obiective energetice

Încă din 2016, partidele suedeze au ajuns la un acord care prevedea că noi reactoare pot fi construite pe locul centralelor nucleare existente, esenţiale pentru a alimenta tranziţia la economia fără combustibili fosili şi a promis că va acorda garanţii de împrumut generoase ((https://blacknews.ro/parlamentul-suediei-deschide-calea-pentru-constructia-de-noi-centrale-nucleare/, postat pe 23 iunie 2023): 98% din producţia de electricitate din Suedia este generată de hidrocentrale, vânt şi energie atomică.

Compania de utilităţi Vattenfall, controlată de statul suedez, analizează posibilitatea de a construi cel puţin două reactoare modulare mici şi, de asemenea, să prelungească durata de viaţă a actualelor reactoare, care funcţionează în Suedia.

Pe 20 iunie 2023, Parlamentul Suediei a aprobat noile obiective energetice naţionale, dând astfel Guvernului undă verde pentru a avansa cu planurile care prevăd construcţia de noi centrale nucleare, într-o ţară care încă din 1983 a votat pentru eliminarea graduală a energiei atomice: modificarea obiectivului într-unul care vizează electricitate „100% fără combustibili fosili”, din unul anterior care viza electricitate „100% din surse regenerabile”, este o condiţie crucială în planul Guvernului de la Stockholm de a acoperi preconizata dublare a cererii de electricitate, până la aproximativ 300 de TwH în anul 2040, şi, de asemenea, de a ajunge la emisii de carbon zero până în 2045: „Aceasta creează condiţiile pentru energia nucleară, avem nevoie de mai multă producţie de electricitate curată şi de un sistem energetic mai stabil”, a declarat ministrul Finanţelor, Elisabeth Svantesson.

Criticii susţin că energia nucleară este scumpă, construcţia de noi reactoare durează prea mult şi tehnologia nu este sigură. Accentul pus pe energia nucleară face parte dintr-o modificare mai amplă a politicilor față de mediu într-o ţară care mult timp s-a lăudat că este un ”campion verde”.

Coaliţia de centru-dreapta, aflată la putere la Stockholm, intenţionează să diminueze amestecul de etanol în benzină şi motorină, ceea ce va duce la emisii mai mari de CO2, o măsură care ar putea face ca Suedia să rateze obiectivele de emisii nocive pentru 2030.

Propunerea Suediei de a permite ţărilor membre UE să prelungească subvenţiile pentru termocentralele pe cărbune ţinute în rezervă a generat îngrijorări în statele membre UE, iar autorităţile de la Stockholm au cerut, de asemenea, Bruxelles-ului să schimbe o lege care priveşte refacerea habitatelor naturale deteriorate.

Pe plan intern, Guvernul de la Stockholm intenţionează să modifice autorizaţiile de mediu, ceea ce ar accelera extinderea capacităţilor eoliene şi ar permite companiilor de minerit să exploateze mari depozite de metale rare, strict necesare pentru producţia de motoare electrice.

Producția de vin

Atunci când a plantat primii struguri, în anul 2000, Blaxsta era una dintre singurele crame comerciale din Suedia (Încălzirea globală a transformat o țară într-un teritoriu unic pentru producția de vin (descopera.ro), postat pe 21 decembrie 2022): în 2022 a fost una dintr-un număr tot mai mare de podgorii din țară, despre care experții spun că este pe cale să devină o afacere reușită legată de producția de vin.

Deși relativ mici – cca 150 de hectare – podgoriile din Suedia s-au extins cu 50% în anii 2020 și 2021, astfel că producția de vin crește în Suedia. Până în 2027, se așteaptă ca suprafețele ocupate de podgorii să crească de cel puțin două ori, iar pe termen lung, se prevede că acestea ar putea crește până la 10.000 de hectare și ar putea deveni o nouă industrie de miliarde de euro a țării.

Vânzările interne de vin suedez aproape s-au dublat în perioada 2017-2021. Systembolaget, lanțul de licențe deținute de guvern cu monopol pe vânzarea de băuturi alcoolice cu o concentrație de peste 3,5%, a declarat că vânzările sale au crescut de la 19.388 litri în 2017 la 34.495 litri până la 30 noiembrie 2022.

Deși producția este încă la scară foarte mică, retailerul a spus că, cantitatea, calitatea și interesul clienților sunt în creștere. Încălzirea globală și cultivarea de noi soiuri de struguri se numără printre factorii care determină producția de vin suedeză.

Principalele soiuri cultivate în Suedia sunt Solaris, un soi de struguri albi, lansat pentru prima dată în 1975, de Institutul Vinului Freiburg, din sud-vestul Germaniei și Rondo, pentru vinul roșu.

Lotta Nordmark, cercetătoare la Universitatea Suedeză de Științe Agricole, a spus că vinurile obținute au fost în mare parte albe, spumante și rose, dar există potențial și pentru a face vinuri portocalii.

Vitale pentru succesul viticol sunt folosirea soiurilor de struguri rezistente la boli, folosirea de sisteme de cultivare durabile și capacitatea de a experimenta fără restricții de denumiri, a spus Nordmark, subliniind cum „cunoscătorii de vinuri sunt interesați de vinurile suedeze, deoarece strugurii au o perioadă lungă de dezvoltare, o aciditate ridicată din care rezultă o paletă senzorială interesantă și cum vinurile suedeze câștigă teren în competițiile internaționale pentru degustare de vinuri”.

De asemenea, Nordic Vineyards, care vinde vinuri scandinave online, a spus că majoritatea produselor sale sunt cumpărate de suedezi, dar primește din ce în ce mai multe cereri din Europa și Asia, în special din Japonia, pentru aceste vinuri.

Felix Åhrberg, vinificator la Kullabergs Vingård din Skåne și secretar al Asociației Suedeze a Industriei pentru Oenologie și Viticultură, a declarat că vinul suedez este „foarte bine primit”, dar producătorii „sunt abia la început”.

Cred că acesta este momentul cel mai potrivit”, a spus el, adăugând că merge într-o direcție similară cu vinul spumant britanic: „Potențialul final va fi de 10.000 de hectare de viță de vie, deci cu 4.000 de hectare mai puțin decât în Elveția, ceea ce ar însemna o nouă industrie de un miliard de euro în Suedia, împreună cu turismul vinicol”.

Sveneric Svensson, președintele Svenskt Vin (Vinul Suedez), a spus că deși strugurii Solaris s-au „născut în Freiberg și-au găsit casa în Suedia, deoarece se coc într-un timp mai scurt”.

Jurnalistul suedez, Mikael Mölstad, specialist în oenologie, a spus că, după anul 2000, viticultura în mare parte în sudul țării, în Skåne, a trecut de la „o curiozitate” la o situație cu potențial serios, cu viticultori și vinificatori veniți din străinătate: „Astăzi, Suedia, așa cum a făcut Anglia în urmă cu 15-20 de ani, are potențialul de a concura cu calitatea vinului obținut în țări viticole respectate din Europa. Producția de vin crește în Suedia și este abia la început. Trebuie să existe o credință din partea politicienilor și a autorităților pentru a determina producția de vin ca o viitoare afacere agricolă pentru Suedia, care mai are puțin de lucru până o va ajunge din urmă pe Anglia, o țară cu un potențial uriaș. Grație schimbărilor climatice și a însușirilor pământului suedez, ieftin, există un interes crescut din partea producătorilor de vin din Europa de a achiziționa terenuri în Suedia pentru producția viitoare de vin”.

Revenirea la cash

Suedia revine la cash, iar numerarul poate fi utilizat pentru nevoi de bază, deși a avut în plan ca până la sfârşitul anului 2023, să renunțe definitiv la banii lichizi în favoarea cardurilor: cei mai mulţi comercianţi susţineau că plata electronică este mai sigură şi mai rapidă. În plus, spuneau ei, transportul, paza, numărarea şi înregistrarea banilor lichizi sunt operațiuni costisitoare.

De la 1 ianuarie 2024, Suedia încurajează din nou utilizarea de numerar pentru achiziţia de produse de primă necesitate: alimente sau carburanți: „Trebuie să reexaminăm rapid posibilitatea de a plăti unele bunuri în numerar, în special pentru că există categorii de persoane care, din diverse motive, au dificultăţi în a utiliza metodele de plată digitale”, a declarat Niklas Wykman, ministrul suedez al pieţelor financiare.

„Este, de asemenea, important ca problema să fie analizată cu scopul de a ne pregăti pentru vremuri de criză”, a mai spus oficialul suedez.

Doar 8% dintre suedezi au plătit în numerar achiziţii în 2023, comparativ cu aproape 40% în 2010, potrivit unui sondaj al Băncii Centrale Suedeze, Riksbank. Rarele bancomate, încă active, au fost foarte solicitate, iar retragerile de numerar în primele 10 zile din 2024 au crescut cu 30%.

Edith Mihaela Dobrescu

Emilian M. Dobrescu

Foto: pixabay.com

Comments

comments

One thought on “Suedia – politică și economie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.