Suflet de copil (Child Soul) by Remus CERNAT (36)

EXCLUSIVITATE

Nu există ursitoare! Nu pentru ortodocși ! Când crezi în Dumnezeu Cel în Treime Sfântă Slăvit, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt nu mai e loc pentru nici o zeitate păgână!

Să vedem ce zice Dicționarul explicativ al limbii române despre ursitoare:

Ființe imaginare, despre care se crede că pot hotărî soarta omului la naștere.
Destin, fatalitate, menire, noroc, predestinare, soartă, ursită, zodie.
Care ursește; care hotărăște soarta cuiva sau a ceva dinainte.

Și “sincerul” Wikipedia:

„Ursitoarea este o ființă imaginară din mitologia românească, despre care se crede că are darul de a hotărî soarta omului de la naștere. Mitul ursitoarelor a fost preluat din mitologia greacă unde erau denumite Moirae.

Prin tradiție, ursitoarele sunt trei femei considerate a fi înlocuitoarele mamei.

Sunt spirite care pot fi auzite câteodată, dar nu văzute. În a treia noapte de viață a copilului nou-născut, nașa invită ursitoarele și face o masă cu prăjituri, bomboane, vin, apă, flori și tot ceea ce crede că le-ar putea plăcea acestora.

Ele apar noaptea, la poarta casei în care dorm mama și cu fiul, și prezic destinul copilului. În următoarea dimineață, nașa întreabă mama despre visul său și îi zice dacă au venit ursitoarele,și ceea ce au prezis.”

Dar dacă citim orice pagină ortodoxă aflăm că ursitoarele fac parte din zona credințelor păgâne (credința în zeități) prin care oamenii așteaptă tot felul de semne prin vis, din care să înțeleagă ce destin i-au rânduit ursitoarele (zeii) viitorului copil.

Tot din această zonă este și obiceiul ca, atunci când împlinește un an, copilului să i se ia din moț, și să i se așeze în față o tavă cu tot felul de obiecte și el să aleagă ceva, pentru a vedea ce talent are, ce va ajunge când va fi adult.

Obiceiul luatului din moț, ca și cel al ursitoarelor, sunt străine de credința în Dumnezeu și Biserica nu le dă gir.

De fapt, aceste obiceiuri se desfășoară în afara spațiului sacramental al Bisericii, fără implicarea vreunui slujitor al lui Dumnezeu.

Nu există predestinare, altfel cum ar mai exista Liberul Arbitru?

Nici o ursitoare nu-ți poate hotărâ soarta, atâta vreme cât ești botezat cu Sfânta Taină a Botezului, cum nici un preot, nici un călugar, nici o rugăciune nu-ți poate garanta Mântuirea cât timp tu trăiești în păcate cu bună știință!

Nu există ursitoare însă există talanți!

Așa că mi-am imaginat un copil la vârsta la care încă mai vorbește cu îngerii, încă pur, neîntinat, care încă se joacă cu pisica și iepurașul, și un înger solitor, poate fi Îngerul Păzitor, poate fi un Arhanghel (vezi Arhanghelul Gabriel, vestitorul Fecioarei Maria și a lui Zaharia, tatăl lui Ioan Botezatorul) … care vorbește cu fetița zvăpăiată dar blândă spunându-i să se concentreze pe artele fine, muzică și animale!

Iar când fi-va fruct copt va fi o frumusețe desăvârșită care va împărți cu generozitate Dragoste, Bunătate, Speranță! Însă la final ca să intre în Împărăția Domnului trebuie să se întoarcă tot curate, cu Suflet de Copil! (Luca 18:17 Adevărat grăiesc vouă: Cine nu va primi împărăţia lui Dumnezeu ca un prunc nu va intra în ea).

(Lista interpretărilor și metaforelor rămâne deschisă)

 

Actor, regizor, scenarist și cum sunt ortodox practicant, naționalist (în sensul că-mi iubesc nația, limba, tradițiile, țara, fără să intru în nici un partid de profil) e limpede că nu fac parte din nici o gașcă!

Deci, nu o să mă vedeți la televizor în nici un serial sau emisiune spălătoare de creier, generatoare de confuzie și zavistie, rămânând totuși în zona artelor (profesor de tango argentinian, de fitness, coregraf, cochetez cu pictura, sculptura și arta decorativă.

De asemenea, sunt și colecționar de artă și expert în imobiliare, iar când am un finanțator mai pun în scenă câte o piesă de teatru, un filmuleț de scurt metraj, o docu-drama, lucruri mărunte aparent, toate având Morala Ortodoxă!

De fapt, cred că asta e singura mea calitate notabilă. Ca pictor-sculptor-artist decorativ sunt amator. Iau câteva elemente (4, 5 până la 30), pe unele le construiesc de la zero, pe altele puțin începute, dar pe absolut toate le prelucrez, le asamblez și le pun într-o relație până obțin metafora dorită!

 

Sper să vă schimb un pic din șirul clipelor la fel, mai ales că am presărat pe ici-pe colo și niște versuri …

Apropo, cei care căutați arta progresistă, New Age, dadaistă etc. o să vă plictisiți de Moarte! Fascicole infime de erotism? Ei, cam da, căci vorba creștinului: „Frumoasă e lucrarea Ta, Doamne !”, doar am fost dansator exotic. Sper că nu am scăpat nimic trivial, căci acum sunt omul Lui! Amin! 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.