„Suflet de Romanță” în România și în Republica Moldova

Turneul național „Suflet de Romanță”, desfășurat în Muntenia, Ardeal, Oltenia, Dobrogea și în Moldova – pe ambele maluri ale Prutului, în perioada 19 octombrie – 8 decembrie 2024, a bucurat și emoționat deopotrivă, reconfirmând puterea divină a Romanței de a mângâia suflete.

Toate aceste evenimente, pornite din Cetatea Romanței – Târgoviște, ca evenimente asociate Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, se desfășoară anual sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

De opt ani, programele naționale de concerte inițiate de Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște și coordonate de Alina Mavrodin Vasiliu, director artistic al Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, pornesc din luna octombrie, din seara de gală a festivalului și străbat, timp de 2 luni, România și Republica Moldova.

Turneul promovează tineri laureați ai concursului de interpretare, noi romanțe lansate la concursul de creație, alături de vechi romanțe foarte iubite de public, făcând un pod de crizanteme între România și Republica Moldova. Astfel, imediat după concertul de deschidere de la Târgoviște, a venit rândul Ardealului, la Deva și Cluj-Napoca, să se bucure de marea întâlnire cu Romanța.

La Teatrul de Artă din Deva, Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara, manageriat cu profesionalism de Ciprian Roman, vestit interpret de folclor, a organizat exemplar concertul în 28 octombrie a.c., spre satisfacția publicului numeros pentru care părea neîncăpătoare frumoasa sală a teatrului.

Laureați ai Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, dar și ai festivalurilor din Ardeal, de la Zlatna și Baia Mare, au fost acompaniați de orchestra Ansamblului Artistic Profesionist „Drăgan Muntean” (director inimos, Ovidiu Olari), dirijată cu dăruire de prof. George Câlțea. Tot în Ardeal, la Cluj-Napoca (31 octombrie) a venit rândul Școlii Populare de Artă „Tudor Jarda”, al cărei manager iubitor de Romanță, Cătălin Nistor, deținător al Premiului I al Festivalului de la Zlatna, a alăturat instituția sa celorlalte prestigioase instituții de cultură din România în acest mare program național de promovare a Romanței. Grupul „Romanțe”, condus cu virtuozitate de violonistul Ovidiu Barteș, împreună cu reputatul pianist-orchestrator Kalman Urszui, au acompaniat interpreți din Ardeal consacrați în interpretarea Romanței, deținători ai trofeelor și ai unor mari premii la Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de aur” și la Festivalul Național „Te-aștept pe-același drum” de la Zlatna.

După Ardeal, turneul a poposit în Oltenia (23 noiembrie) pentru a o bucura cu un regal de romanțe în sala Filarmonicii „Oltenia” Craiova (manager performant, Ivona Stănculeasa), Concertul „Suflet de Romanță” a fost organizat în colaborare cu Opera Română Craiova (manager de excepție, Antoniu Zamfir), a cărei orchestră de cameră, dirijată de maestrul Florian George Zamfir, a performat acompaniind laureați de top ai Festivalului Național „Crizantema de aur”, spre marea satisfacție a publicului meloman.

Pe 1 decembrie, chiar de Ziua Națională a României, dobrogenii s-au bucurat de un emoționant concert „Suflet de Romanță” organizat la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, dedicat celebrării Zilei Naționale a României.

Managerul operei constănțene, iubita soprană și interpretă de romanțe, Daniela Vlădescu, împreună cu alți artiști valoroși ai teatrului, laureați ai Festivalului Național „Crizantema de aur”, au bucurat publicul cu interpretări rafinate, acompaniați la pian de sensibila Natalia Gribinic, într-o ambianță scenografică sugestivă.

Moldova, pe ambele maluri ale Prutului, a fost beneficiara a patru concerte extraordinare de romanțe. Trei dintre ele s-au desfășurat la Soroca (3 decembrie – Palatul de Cultură), Chișinău (4 decembrie – Palatul Republicii) și Cahul (5 decembrie – Sala de Festivități a Sanatoriului „Nufărul Alb), în cele trei concerte evoluând cu mare succes laureați ai festivalurilor surori „Crizantema de aur” și „Crizantema de argint”, alături de prestigioasa orchestră „Folclor” (director cu suflet de romanță, Silvia Goncear) ,dirijată de maestrul Petre Neamțu, director artistic.

Pentru organizarea ireproșabilă a evenimentului merită toate aplauzele Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, manageriată la superlativ de Svetlana Bivol, Uniunea Muzicienilor din Moldova, precum și Ministerul Culturii din Republica Moldova, Direcția pentru Cultură și Patrimoniu Cultural a Primăriei Municipiului Chișinău, Direcția pentru Relația cu Republica Moldova a Guvernului României, Departamentul de Cultură al Raionului Soroca și Primăria municipiului Cahul. Multe felicitări și aplauze au primit, în repetate rânduri, la scenă deschisă, organizatorii din Republica Moldova pentru aceste seri memorabile de romanță românească.

Duminică, 8 decembrie, la Ateneul Național din Iași, putem spune că s-a încheiat în ovații Programul Național de Concerte „Suflet de Romanță”, cu un concert ce va rămâne multă vreme în sufletele celor prezenți în eleganta sală a Ateneului, precum și în ale celor care au urmărit concertul în direct pe Facebook. Consiliul Județean Iași și Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” al CJ Iași (manager dedicat Petre Șușu) și-au unit forțele cu cele ale organizatorilor târgovișteni pentru a oferi publicului un splendid concert de romanțe, mult așteptat după premiera de succes de anul trecut.

Orchestra dirijată cu profesionalism de Dumitru Lucaci a acompaniat 12 laureați foarte valoroși ai festivalurilor surori „Crizantema de aur” și „Crizantema de argint”. În debutul concertului, a fost omagiat ilustrul compozitor Constantin Arvinte de către Andrei Liță, solist al Ansamblului.

Alte momente omagiale au fost dedicate compozitorului basarabean Eugen Doga și compozitorilor ieșeni Titel Popovici și Constantin Bardan. De asemenea, creații ale unor mari compozitori români – Ion Vasilescu, Nicolae Kirculescu, Vasile Veselovski, Ionel Fernic, Henry Mălineanu, Emil Gavriș, Nelu Danielescu, Aurel Giroveanu, Dan Stoian, Dan Mizrahy, Laurențiu Profeta, Paraschiv Oprea, Temistocle Popa, Ioan Tomescu, Elly Roman – au bucurat publicul meloman. Alături de acestea a fost aplaudată și noua generație de compozitori români laureați ai celor două festivaluri. Numele tuturor le regăsiți în distribuțiile și repertoriile postate în dreptul fiecărui concert.

Povestea Romanței Imnului Național a fost un moment de vibrație și solemnitate pe care l-a creat Alina Mavrodin Vasiliu în toate concertele, pentru a readuce în atenția publică valorile unioniste și virtuțile identitare ale acestui gen muzical al sufletului românesc.

Recitalurile susținute de îndrăgita interpretă Alina Mavrodin Vasiliu, precum și prezentările pe care le-a realizat în toate aceste concerte extraordinare, au fost cu adevărat emoționante, atât în sălile de spectacol, cât și în transmisiunile în direct pe Facebook.

File din istoria Romanței, oferite de Teodor Vasiliu, jurnalist și doctor în istorie, au fost împletite cu cele ale biografiilor interpreților în toate prezentările realizate de Alina Mavrodin Vasiliu. Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște a fost amplu prezentat, fiind fondat și realizat în anul 2017 de Teodor Vasiliu, Alina Mavrodin Vasiliu și Andrei Vasiliu, instituție muzeală intrată, din 2019, în structura Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, din subordinea Consiliului Județean Dâmbovița.

Programul internațional de vizitare coordonat de muzeograful Andrei Vasiliu, dr. în istorie, ale cărui ghidaje de succes atrag mii de tineri vizitatori din toate colțurile țării, din Basarabia și din Bucovina în programul „Tinerețea Romanței”, au adus deja peste 16.000 de elevi și studenți în vizite online în acest spațiu muzeal unic în România.

Toate aceste evenimente educaționale la Muzeul „Casa Romanței” se desfășoară sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO și în colaborare cu Federația Română a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO.

DISTRIBUȚIA TURNEULUI NAȚIONAL

Laureați ai Festivalului Național „Crizantema de aur”, interpreți în concertele „Suflet de Romanță” în anul 2024:
Deva: Darius Iordănescu, Bianca Mihăescu, Georgeta Plută, Alexandru Mânzat, Cristina Beldean Moșuțan, Rodica Pop Seling, Sorin Lupu.
Cluj-Napoca: Liliana Feher; Samuel Barani; Georgeta Plută; Cristina Beldean Moșuțan, Cristina Bugnar, Alexandru Mânzat, Rodica Pop Seling, Sorin Lupu.
Constanța: Daniel Pop, Mihaela Ionescu, Iulian Bratu, Mădălin Băldău, Veronica Răceală, Ionuț Boancheș, Daniela Vlădescu.
Craiova: Laurențiu Goșnea, Ana Cebotari, Bogdan Hrestic, Nicoleta Vasile, Alexandru Chiriac, Georgeta Plută, Marius Bălan, Zorina Bălan, Giorgio Martin.
Soroca, Chișinău și Cahul: Andreea Tican, Lidia Bahnaru, Eduard Benedic, Ionela Mardare Mirică, Alina Ichim, Ina Cristea, Natalia Tanasiiciuc, Darius Divian, Georgeta Plută, Silvia Goncear, Raisa Bîrnaz, Marius Bălan.
Iași: Lucia Deliu, Ionuț Ciobotaru, Andreea Tican, Ina Cristea, Bogdan Hrestic, Veronica Roșca, Ana Maria Donose, Aurel Niamțu, Alina Huțu și Silvia Goncear.

Organizatorii concertelor: Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște, Primăria și Consiliul Local Municipal Târgoviște, Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, Centrul de Cultură și Artă al jud. Hunedoara, Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, Opera Română Craiova, Filarmonica „Oltenia” Craiova, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Primăria Municipiului Chișinău – Direcția Cultură și Patrimoniu Cultural, Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, Direcția pentru Relația cu Republica Moldova a Guvernului României, Departamentul Cultură al Raionului Soroca, Primăria Municipiului Cahul, Consiliul Județean Iași, Ansamblul Profesionist „Constantin Arvinte”.

Partenerii media de promovare: TVR, Radio România, Revista „Actualitatea Muzicală”, UZPR, Radio ProDiaspora, Ziarul „Ultima Oră”.

Sponsorii Programului Național de Concerte „Romanțele dorului” – 2024: *Rompan; *Bimbo; *Pambac; *CEC Bank București; *FEROCAME AND EM.DO SRL Iași; *Cuiul Târgu Neamț; *Fundația Henry Mălineanu; *New Concept Travel; *Boromir; *Expert Recycling; *Camera Notarilor Publici Ploiești; *Hotel Dâmbovița; *Hotel Turist Pucioasa; *Mens Sana Târgoviște.

Octavian URSULESCU

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.