Sufocate la propriu de turiști, mai multe țări încearcă să limiteze valul de vizitatori

Numărul turiștilor crește an de an, iar pentru anumite zone acest lucru a devenit o problemă serioasă, la care autoritățile reacționează. Este de pildă cazul Bhutanului, care a impus o taxă de 250 de dolari americani/zi pentru fiecare turist. Noua Zeelandă a crescut tarifele pentru viză și a introdus la rândul ei o taxă turistică. Mai aproape de noi, Veneția a limitat la 20000 numărul turiștilor care asistă la deschiderea celebrului Carnaval. Duvrovnikul, după ce s-a trezit într-o singură zi cu 10.000 de turiști, s-a gândit să limiteze numărul acestora la 4000/zi, adică circa 10% din populația sa. A propos de Veneția, la cei 55.000 de locuitori ai săi, orațul e invadat anual de 30 de milioane de turiști.
E drept, turismul aduce bani comunităților locale, ajută la înființarea de locuri de muncă, dar volumul prea mare de turiști duc la deteriorarea gravă a mediului. Iar autoritățile trebuie să găsească o soluție, un punct de echilibru între bugetele locale și pagubele produse de fluxul de turiști.
În Filipine, nu departe de Manila, insula Boracay -una dintre cele mai frumoase din lume- a fost închisă turiștilor din cauza poluării. ”A devenit pur și simplu o fosă septică”, spun autoritățile, după ce anual, insula primea peste două milioane de turiști.
În Thailanda, celebrul golf Maya Bay (poate ați văzut filmul ”Plaja” cu Leonardo DiCaprio) atrăgea 5000 curioși pe zi. După ce au constatat că 77% din corali ar fi dispărut, autoritățile au concluzionat că celebra lagună are nevoie de o pauză: ea va fi închisă până în septembrie, după care numărul din vizitatori va fi limitat la 2000 pe zi.
În Europa, orașe celebre ca Barcelona sau Amsterdam se gândesc să limiteze numărul turiștilor fie prin interdicția de a mai construi spații de cazare (Barcelona) fie prin limitarea numărului de zile de cazare/an -Amsterdam (sursa).
În Australia, escaladarea Muntelui de Granit Roșu (Uluru)- o formațiune sacră pentru aborigeni, va fi interzisă începând cu 26 octombrie 2019. Turiștii îl vor pot admira de la distanță.
Și exemplele ar putea continua.
Sursa: HOTNEWS

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.