Summit crucial pentru viitorul UE, joi şi vineri, Vilnius, Lituania

Summitul la care participă reprezentanţi ai Uniunii Europeane şi şase foste republici sovietice se deschide, joi, la Vilnius. O mare problemă a Summitul-ului este refuzul Ucrainei de a semna un acord cu europenii în încercarea de rezolvare a cazului opozantei încarcerate Iulia Timoşenko. Totuşi, Liderii UE speră ca acordul să fie semnat vineri la Vilnius.

Premierul Mikola Azarov a spus, miercuri, că procesul de negociere continuă, dar că preşedintele Viktor Ianukovici a avertizat cu o zi înainte că Ucraina aşteaptă condiţii mai bune pentru a-l semna. De altfel, Rusia este bănuită ca a făcut presiuni asupra Ucrainei pentru a nu se alătura UE.

Summitul Parteneriatului Estic trebuie să adopte o declaraţie care se referă la o avertizare „voalată” la adresa Rusiei faţă de orice ingerinţă în afacerile ţărilor vecine, conform cotidianului polonez Gazeta Wyborcza.

În paralel, UE este criticată pentru modul în care a negociat cu Ucraina. „Bruxellesul a comis o eroare de judecată”, focalizându-se pe cazul Iulia Timoşenko, în detrimentul „politicii de presiune şi de şantaj” exercitate asupra Kievului de Moscova, a declarat miercuri preşedintele polonez Bronislaw Komorowski.

Totuşi, UE susţine că un acord cu Ucraina poate fi semnat în săptămânile sau lunile următoare, chiar dacă mulţi se îndoiesc de acest aspect. Un summit UE-Ucraina este prevăzut în februarie 2014.

Mai global, Europa vrea să creadă că eşecul ucrainean nu pune în discuţie proiectul lansat în 2009 pentru a încerca să stabilizeze fostele republici sovietice. Ea insistă pe beneficiile pe care le-ar putea avea aceste ţări, în domeniul comercial sau de liberalizare a vizelor.

Preşedintele Traian Băsescu va participa, joi şi vineri, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Programul preşedintelui include:

Programul președintelui României, Traian Băsescu, de joi, 28 noiembrie, și vineri, 29 noiembrie a.c.

Participare la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius (Lituania)

Președintele României, Traian Băsescu, va avea joi, 28 noiembrie a.c., următorul program public:

• aprox. ora 12.30, Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni, Salonul oficial – declarație de presă;

• ora 16.00, Vilnius (Lituania), Hotel Radisson Blu Astorija, Sala Simfonija – participare la Întâlnirea Liderilor Parteneriatului Estic al Partidului Popular European;

• ora 19.00, Vilnius (Lituania), Palatul Marilor Duci ai Lituaniei – participare la Dineul de lucru cu șefii de stat și de guvern.

Președintele României,  Traian Băsescu, va avea vineri, 29 noiembrie a.c., următorul program public:

• ora 8.15, Vilnius (Lituania), Centrul de Expoziții și Congrese „Litexpo” – primirea oficială de către președintele Lituaniei, doamna Dalia Grybauskaitė, a șefilor de delegații;

• ora 9.00, Vilnius (Lituania), Centrul de Expoziții și Congrese „Litexpo” – participare la ceremoniile de parafare / semnare a unor acorduri;

• ora 9.45, Vilnius (Lituania), Centrul de Expoziții și Congrese „Litexpo” – fotografie de familie;

• ora 10.00, Vilnius (Lituania), Centrul de Expoziții și Congrese „Litexpo” – participare la Sesiunea plenară a Summitului Parteneriatului Estic;

• aprox. ora 13.45, Vilnius (Lituania), Centrul de Expoziții și Congrese „Litexpo” – declaraţie de presă.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.