Summit UE: România, deschisă la majorarea contribuţiilor naţionale pentru viitorul buget al UE
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că România este deschisă la chestiunea privind majorarea contribuţiilor naţionale pentru viitorul buget al Uniunii Europene.
„Suntem deschişi la această chestiune. Este clar că dacă vrem să rezolvăm mai multe programe europene şi ţinând cont şi de Brexit, unde sigur vom pierde ceva bani la buget, este clar că se poate doar prin restructurare, dar fără a neglija domeniile clasice şi importante, de exemplu coeziunea trebuie să rămână la fel de bine finanţată şi la fel de importantă ca şi până acum, dar dacă vrem mai mult trebuie să plătim un pic mai mult. Discuţia este în momentul de faţă dacă vrem sau nu vrem de principiu să ajungem de la 1% din PIB pentru aceste finanţări la ceva de ordinul 1,1 şi încă ceva. Vorbim de o creştere mică”, a spus şeful statului înainte de reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.
El a arătat că la reuniunea Consiliului European se va discuta despre alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor şi modul în care va fi gestionat la nivel european rezultatul alegerilor.
„România s-a arătat deschisă pentru toate aceste discuţii. Noi suntem de părere că soluţia candidat de vârf sau Spitzenkandidaten nu este o variantă rea deloc, însă suntem de aceeaşi părere cu mulţi alţii că această metodă de a prezenta candidatul nu poate să ducă la un automatism în cadrul Consiliului, fiindcă Consiliul, conform tratatului, are atributul de a hotărî asupra unei propuneri pentru preşedintele Comisiei Europene”, a spus Iohannis.
Şeful statului a precizat că la reuniunea Consiliului se va discuta şi despre bugetul pentru perioada de după 2020.
„Este nevoie de o minimă armonizare între poziţiile statelor membre, armonizare la modul, de exemplu, dacă vrem să alocăm mai mulţi bani pentru următorul buget sau mai puţini sau rămânem tot pe criteriul de 1% din PIB. Deja se conturează că deja multă lume este de părere că s-ar impune o uşoară, dar totuşi o creştere a alocării pentru acest buget după 2020, fiindcă avem priorităţi care se cer finanţate. Aici vorbim despre gestionarea migraţiei, gestionarea frontierelor externe, cercetare, dar şi despre teme care sunt extrem de importante, de exemplu cum putem să încurajăm studenţii să aibă acces la o educaţie de tip european, este vorba în primul rând de Erasmus”, a afirmat preşedintele Iohannis.
El a salutat iniţiativa privind discuţia pe bugetul UE înainte de proiecţia mai detaliată a Comisiei Europene.
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene s-au reunit la 23 februarie 2018, la Bruxelles, în clădirea Europa, în cadrul unui summit informal pentru a discuta chestiuni instituţionale, potrivit portalului oficial www.consilium.europa.eu.
Agenda discuţiilor a vizat viitoarea compoziţie a Parlamentului European după alegerile europarlamentare din anul 2019, posibilitatea existenţei unor liste transnaţionale de candidaţi, modalitatea în care Uniunea Europeană va stabili poziţiile cheie la conducerea organismelor sale, inclusiv aşa numita procedură ”Spitzenkandidaten” care vizează ca fiecare familie politică europeană să aibă un candidat propriu pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.
Şefii de stat sau de guvern ai Uniunii Europene au dezbătut de asemenea de asemenea asupra priorităţilor politice ale cadrului financiar multianual după 2020, precum şi pe marginea unor alte dosare politice cheie pentru blocul comunitar, indică www.consilium.europa.eu.
Reuniunea s-a desfăşurat sub formatul Agenda Liderilor, care oferă o vedere de ansamblu a principalelor chestiuni pe care preşedintele Consiliului European intenţionează să le includă pe Agenda Liderilor de acum şi până în iunie 2019. Agenda Liderilor este un program concret de lucru care are drept obiectiv deblocarea şi găsirea unor soluţii pentru principalele provocări şi priorităţi politice ale Uniunii Europene. Înaintea fiecărei reuniuni care se desfăşoară în acest format preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, transmite un document tuturor statelor membre prin care pune în discuţie problema ce trebuie rezolvată în cadrul întâlnirii desfăşurate sub formatul Agenda Liderilor. Acest tip de format de dezbateri a fost avansat cu prilejul unei reuniuni a liderilor UE desfăşurate la 28 septembrie 2017 la Tallinn.
Pe agenda discuţiilor de atunci s-au aflat iniţiativele de inovare digitală care ar permite Uniunii Europene să facă faţă evoluţiilor tehnologice şi să devină un lider la nivel global în domeniul digital în următorii ani. Reuniunea s-a concentrat pe două teme majore: „Viitorul guvernării şi securitatea”, vizând rolul Uniunii Europene, al statelor membre în consolidarea încrederii în mediul de securitate în domeniul digital, şi „Viitorul economiei şi societăţii”, referitor la nevoile viitoare ale UE în materie de infrastructură, piaţă şi forţă de muncă.
Cu prilejul reuniunii, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a prezidat o întâlnire informală cu liderii UE, fiind abordate şi alte subiecte importante de pe agenda europeană, precum migraţia, securitatea şi Brexitul.
Sursa: AGERPRES