Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Summitul G20: Obama şi Putin vor sta faţă în faţă?

Publicat: joi, 05 septembrie 2013

Miercuri după-amiază, pe aeroportul internaţional Pulkovo din Sankt Petersburg au început să sosească liderii statelor participante la summit-ul G20. Preşedintele american este aşteptat să sosească la Sankt Petersburg joi după-amiază. În afara de întrevederile din cadrul summit-ului, Barack Obama se va întâlni cu reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai minorităţilor sexuale din Rusia.

Încă de la aterizare, Secretarul General ONU, Ban Ki-moon, a declarat că intenţionează să propună ca tema principala a summit-ului să fie dedicată situaţiei din Siria, găsirii unei soluţii paşnice la această criză şi măsuri pentru întrajutorarea refugiaţilor.

Toată lumea aşteaptă să vadă dacă preşedintele Barack Obama va avea o întrevedere tete-a-tete cu amfitrionul evenimentului de la Strelna – Vladimir Putin.

După cum se ştie, liderul de la Casa Albă şi-a anulat componenta bilaterală din Rusia după ce Moscova i-a acordat azil temporar lui Edward Snowden. Acum, situaţia din Siria şi poziţiile divergente dintre Rusia şi Statele Unite pe acest subiect cer – comentează presa rusă, dar şi cea internaţională – o discuţie bărbătească între Vladmir Putin şi Barack Obama.

Liderii principalelor ţări industrializate şi în curs de dezvoltare şi-au manifestat dorinţa de a înregistra progrese în domeniul creşterii economice, schimburilor comerciale, transparenţei bancare şi al luptei împotriva fraudelor fiscale. Ţările membre ale acestui club reprezintă două treimi din populaţia lumii şi 90% din bogăţiile create pe Terra.

Aceste ţări nu sunt neapărat de acord cu privire la consecinţele ce pot fi trase în urma crizei valutare de pe pieţele emergente sau a deciziei Rezervei Federale a Statelor Unite de a pune capăt programului său de susţinere a economiei americane.

În comparaţie însă, poziţiile asupra acestor subiecte par mai uşor de apropiat decât cele împărtăşite de Vladimir Putin şi Barack Obama privind necesitatea unei intervenţii în Siria, chiar dacă acest dosar nu se află oficial pe ordinea de zi. Preşedintele rus, dar şi cel american s-au pronunţat încă de miercuri pe această temă.

Barack Obama a profitat de o escală în Suedia în drum spre summitul G20 pentru a apăra din nou proiectul său de intervenţie contra preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad, vinovat, în opinia sa, de a fi recurs la arme chimice împotriva propriului popor, la 21 august, în câmpia Ghouta din apropiere de Damasc.

Comunitatea internaţională nu trebuie să rămână ‘tăcută’ în faţa barbariei atacului cu gaze neurotoxice comis la 21 august, a declarat Barack Obama, potrivit căruia ‘lumea a trasat o linie roşie’ în faţa utilizării armelor chimice.

Liderul de la Kremlin, care nu a exclus să sprijine o acţiune militară beneficiind de aprobarea Consiliului de Securitate, l-a acuzat pe secretarul de stat american, John Kerry, că minte atunci când susţine că nu există membri ai organizaţiei Al Qaida printre insurgenţii din Siria.

Pe plan economic, G20 reuşise să ajungă la un nivel de cooperare fără precedent între ţările dezvoltate şi cele emergente pentru a evita prăbuşirea economică în timpul crizei financiare din 2009, însă în prezent această armonie a fost distrusă.

Cu toate acestea, se preconizează încheierea unor acorduri, în special în ce priveşte măsurile împotriva fraudelor fiscale comise de companiile multinaţionale, precum şi pentru reglementarea pieţei derivatelor la nivel mondial cu scopul de a preveni formarea unor noi bule financiare.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=13528

Publicat de la data sept. 5 2013. Categorii Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

15 octombrie 2019, 13:09
 

ENE
Ceaţă
12°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 14°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 7:30
Apus: 18:32
Prognoza 16 octombrie 2019
Zi
 

ENE
Înnourat
22°C
Vânt: 7 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

NE
Nori intermitenti
9°C
Vânt: 0 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 233.908 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team