Sunt aproape 80 de state în care femeile nu au voie să muncească

În cel puţin 15 ţări, bărbaţii mai au puterea să interzică soţiilor lor să muncească, se arată într-un raport al Băncii Mondiale, prezentat în cursul acestei săptămâni de către preşedintele instituţiei, Jim Yong Kim.

„Multe societăţi au făcut progrese, angajându-se să suprime formele de discriminare împotriva femeilor, dar mai sunt multe de făcut“, a declarat preşedintele Băncii Mondiale, potrivit France 24. Raportul, intitulat „Femeile, afacerile şi dreptul“, analizează situaţia din 143 de state, iar printre statele în care bărbaţii interzic femeilor să muncească se află Iran, Siria, Bolivia şi Gabon.

În 79 de state există legi care restricţionează accesul femeilor la muncă. „Cele mai drastice restricţii sunt în Europa de Est şi în Asia Centrală“, se precizează în raport, care subliniază că în Guineea, soţia are dreptul să atace în justiţie decizia soţului, dar trebuie să invoce „interesele familiei“.

În Rusia, nu mai puţin de 456 de profesii – între care şofer de camioane agricole, instalator, tăietor de lemne – sunt interzise femeilor.

În cel puţin 29 de state, inclusiv Arabia Saudită, Honduras şi Senegal, există legi care oferă capului familiei dreptul de a decide lucruri importante, cum ar fi deschiderea unui cont bancar, obţinerea paşapoartelor sau alegerea domiciliului.

Banca Mondială remarcă şi faptul că există state Occidentale în care emanciparea femeilor a fost acceptată târziu. În Spania, abia din 1981 femeile au dreptul de a acţiona în justiţie pe cineva, fără acordul soţului, iar în Elveţia, acest lucru este permis din 1984.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.