Supravieţuirea la români

Anul trecut producţia industriei noastre a mai coborât cu o cincime faţă de cel anterior, netrebuindu-i în ritmul acesta decât câţiva ani ca să ajungă la baza graficului, adică la zero. Faţă de cel mai prost an economic din timpul dictaturii, ultimul, ea a ajuns la mai puţin de jumătate. Agricultura s-a mai retras şi ea cu o halcă bună, de parcă ne-ar fi luat cineva un sfert din ţară. Potrivit statisticii, vânzările către populaţie au scăzut cu aproape 20 la sută, în vreme ce salariile şi pensiile s-au diminuat şi ele mult, dar „numai” cu 15 la sută, de unde se vede că au început oamenii să-şi vândă de prin case ca să poată trăi.

Dacă ne luăm după statistici, ne cam aflăm în pragul dezastrului. Şi poate chiar suntem. Dar, să batem în lemn, cu excepţia unor categorii sociale din cele mai defavorizate – pensionari, şomeri fără nici un sprijin, oameni cu salarii de mizerie – mulţi încă „se descurcă”. Întocmai ca şi înainte, omul se plânge că sunt vremuri cumplite, dar, când vine vorba despre el însuşi, fiecare e de acord că „se descurcă”. Nu este vorba nici de poză, nici de jenă: pur şi simplu, românul a învăţat să trăiască în asemenea vremuri grele, s-o scoată cumva la capăt, să supravieţuiască, având în această privinţă o lungă şi nu tocmai veselă experienţă. Pe vremea lui Bulă circulau cimilituri de felul: „micşorează-i ciorba şi măreşte-i norma”, prin care se actualiza proverbul care zice „să nu-i dai românului cât poate să ducă”. Vorbă deloc deşartă, dacă o privim din perspectiva toboganului statistic. Prăbuşirea este atât de neverosimilă, încât îţi vine să crezi că, dacă înainte statistica exagera în sensul optimist, acum o face invers.

Şi totuşi o explicaţie există. Dincolo de faptul că bogăţia acestei ţări a avut de unde să tot scadă şi să tot dea înapoi, într-o neîncheiată zodie a racului, explicaţia vine şi de acolo că oamenii şi-au multiplicat şi ei mijloacele de supravieţuire împotriva presiunii şi agresiunii răutăţilor vremurilor.

Economia paralelă, comerţul paralel au devenit comparative, ca pondere, cu cele autorizate, în vreme ce noţiuni de genul „autorizaţie” şi „licit” au devenit şi ele cu totul labile. Negoţul la colţ de stradă şi fuşeraiul scos în mânecă pe poarta fabricii au fost ridicate de unii la rang de contrabandă intercontinentală şi de devalizare a întreprinderilor. Din acest proces profită mai mulţi, un lanţ întreg, nu doar afaceriştii la prima mână. Că pe un termen lung şi în plan general efectele sunt dezastruoase e cât se poate de clar. Pe moment însă, orice scurgere de capital mai badijonează într-un fel sau altul suferinţele tranziţiei. De unde poate şi toleranţa puterii faţă de această degringoladă a economiei noastre, la care cei mulţi nu sunt decât martori neputincioşi.

Exodul turistic, cu cei 6 milioane de oameni care au ieşit anul trecut peste graniţele ţării, vine, la rându-i, să explice câte ceva din resursele şi misterele supravieţuirii. Ai zice că toată lumea nu mai are ce face cu banii şi a pornit în vilegiatură să-şi omoare timpul şi banii pe aiurea. Inexact. Dintre aceştia o bună parte nu sunt decât traficanţi înrăiţi care au făcut zeci de drumuri la turci sau la unguri pe sub nasul vameşilor (care-i cunosc mai ceva ca pe neamuri), ridicând artificial această cifră turistico-negustorească.

Românul supravieţuieşte – pare să fie şi convingerea politicienilor şi a finanţiştilor noştri în diversele lor luări de poziţie, pornind tocmai de la asemenea fenomene ce-şi au în realitate ale dimensiuni, alte resorturi şi rădăcini. Da, supravieţuieşte, iar mulţi semeni de-ai săi chiar prosperă judecând după boom-ul vilelor care se înalţă pe seama materialelor ce ar fi trebuit să ajungă la blocurile abandonate, ori nu ştiu ce coadă la televizoarele „Samsung” sau cei 90 de mii de studenţi înscrişi la universităţile particulare. Întrebarea este cât se poate miza pe asemenea surse? Pentru că, de fapt, adevăratul secret al supravieţuirii la români, pentru majoritatea dintre ei, este strânsul curelei. Românii dau 56 la sută din salariu pe mâncare, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată. Şi procentul creşte an de an.

Limita suportabilităţii fizice nu mai trebuie din nou testată. Cifrele la care ne-am referit pot fi completate cu altele de-a dreptul dramatice. Indicele mortalităţii este printre cele mai mari din Europa, iar cel al mortalităţii infantile se află lângă cel din ţări asiatice şi africane dintre cele mai oropsite. Românii supravieţuiesc, într-adevăr spre bucuria politicienilor, dar speranţa de viaţă se reduce, an de an, în comparaţie nu cu altceva, ci ce cei mai negri ani ai dictaturii. Se poate demonstra statistic, matematic. Asupra efectelor pe termen lung nu mai insistăm.

(18 februarie 1993)

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.