Surprinzător, sau nu, legi pentru eutanasierea câinilor există! Dar nu sunt aplicate

Maidanezii pot fi eutanasiaţi, dacă nu-i vrea nimeni, după 7 zile, potrivit Oronanţei de Urgenţă 155 din 2001 valabilă şi astăzi, spun jurnaliştii de la expresspress.ro.

Ordonanţa, mai precizează aceştia,  a fost modificată printr-o lege – 227 din 2007 – ce schimba numărul de zile de cazare a câinilor la 14, ca să aibă timp să vină iubitorii de animale să adopte câinii. Între timp s-a revenit la 7 zile.

Însă Traian Băsescu, Victor Ponta şi Sorin Oprescu vor să cheme din nou populaţia Bucureştiului să decidă şi să-şi asume responsabilitatea eutanasierii câinilor. Bucureştenii au decis deja, atunci când l-au ales pe Băsescu, dar şi atunci când l-au ales pe Oprescu. Ar trebui ca aceşti aleşi să-şi asume responsabilitatea şi să aplice legea!

O lege odată încălcată, neaplicată, ignorată se pedepseşte. În acest caz, responsabilii pentru neaplicarea legii de mai sus ar putea fi cercetaţi pentru uciderea din culpă a băieţelului de 4 ani, sfâşiat de câini.

Până acum se ştie că singurul care a aplicat Legea 227 din 2007 a fost primarul Tulcei care a scăpat oraşul de câini. Din sutele de maidanezi ridicaţi de pe străzi de hingheri doar 4 au fost adoptaţi… de iubitorii de câini.

Legea despre care vorbesc autorităţile, Legea nr. 771 din 2007, de fapt nu a fost promulgată niciodată. După ce a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională, legea a fost retrimisă în Parlament.

Bogdan Ciucă: Legislația în vigoare permite eutanasierea

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a luat în discuţie  procedura referitoare la proiectul de lege privind câinii comunitari, stabilind ca săptămâna viitoare să reia dezbaterile cel mai probabil într-o şedinţă comună cu Comisia de administraţie. Preşedintele comisiei, Bogdan Ciucă (PC), a declarat însă că există o ordonanță care permite eutanasierea maidanezilor ce nu au fost adoptați într-un termen de șapte zile.

„Este un proiect de lege cu o istorie destul de îndelungată şi alambicată”, a declarat Ciucă, citat de Agerpres. „Prin 2007 a fost depus la Parlament. În 2012 Comisia de administraţie a dat raport. Proiectul a fost votat în plen, după care legea a fost atacată pentru neconstituţionalitate la Curtea Constituţională. Curtea ne-a trimis decizia, decizia a fost publicată cu tot cu motivare şi va trebui să punem în acord proiectul de lege cu decizia CCR. Astăzi vom stabili programul de săptămâna viitoare pe care-l vom dedica acestui proiect de lege, şi instituţiile sau persoanele interesate care vor fi invitate la comisie pentru a-şi exprima punctele de vedere”, a precizat Bogdan Ciucă.

El a adăugat că raportul asupra acestui proiect de lege este unul comun al Comisiei de administraţie şi al Comisiei juridice din Cameră.
Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor a spus însă că nu este un vid legislativ în privinţa câinilor fără stăpân, pentru că există o ordonanţă de urgenţă în vigoare care permite eutanasierea câinilor după ce au fost ţinuţi şapte zile în adăposturi.

„Ceea ce s-a întâmplat cu copilul (n.r. – care a fost omorât de câini) nu este din cauza unui vid legislativ. Există o ordonanţă aprobată de Parlament, ordonanţa 155/2001, care este în vigoare şi care permite eutanasierea câinilor fără stăpân la şapte zile după ce sunt în adăpost”, a precizat Ciucă.

El a adăugat că proiectul de lege care acum este în Parlament relaxează unele prevederi din ordonanţă, iar pe altele le înăspreşte.

„Ordonanţa în vigoare prevede toate condiţiile pentru eutanasiere, normele de capturare a câinilor fără stăpân şi există şi nişte sancţiuni care, după părerea mea, ar trebui înăsprite sau extinse. Eu sunt adeptul regimului de sancţiuni, motiv pentru care în proiectul acesta nou de care vorbim o să introducem şi sancţiuni, sau cel puţin asta va fi propunerea Comisiei juridice. Legea care este acum în Parlament stabileşte doar care sunt condiţiile care trebuie respectate, nu are un capitol de sancţiuni, sancţiunile sunt pe dreptul comun, dacă se întâmplă o nenorocire aşa cum s-a întâmplat”, a spus Bogdan Ciucă.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.