Surpriză: Specia umană este mult mai veche decât se estimase

După excavările arheologice dintre anii 1964-1974 de pe valea râului Omo din Etiopia, excavări în urma cărora au fost scoase la iveală rămășițele a doi reprezentanți ai speciei noastre, vechi de circa 195.000 de ani, luma paleoantropologiei a fost convinsă că acestea sunt cele mai vârstnice fosile posibile ale lui Homo sapiens, aceasta devenind data oficială de naștere a speciei umane. Cel puțin până la date care să infirme o atare ipoteză.

Iată însă că surpriza vine nu din Etiopis, țara considerată leagănul omenirii, ci din Africa de Sud, din valea Sterkfontein, acolo unde în coproliți de hienă (excremente fosile) au fost descoperite fire de păr aparținând unuia dintre reprezentanții speciei umane. Vârsta acestora? 257.000 de ani, cu mult mai mult decât estimase Richard Leakey, ilustrul paleoantropolog care a făcut descoperirile de pe râul Omo.

Este adevărat că fosilele sud-africane fuseseră descoperite în urmă cu aproape un deceniu, însă o părere certă nu a putut fi emisă până în prezent, și asta doar după efectuarea unui adevărat baraj de teste care să înlăture orice urmă de îndoială. De altfel, în urma acestor teste, a reieșit că hienele preistorice împărțeau teritoriul sud-african cu zebre, antilope impala și cu… Homo sapiens.

Nu se știe cu certitudine cum au ajuns firele de păr în coproliții de hienă. Un prim scenariu susține că hienele ar fi ucis și devorat un om (se întâmplă și azi, așa că este foarte posibil). O a doua variantă afirmă că hienele ar fi consumat cadavrul unui om, în timp ce a treia susține că hienele cu pricina ar fi înghițit un smoc de păr uman (hienele înghit o mulțime de lucruri ciudate atunci când sunt înfometate). Indiferent însă de scenariu, absolut toate variantele implică existența acum 257.000 de ani a speciei noastre.

Rezultatele complete ale studiului vor fi publicate la începutul lunii octombrie în revista de specialitate Nature. În același timp, atenția paleoantropologilor se îndreaptă către Africa de Sud, acolo unde aceștia speră să găsească și alte urme, posibil și mai vechi, ale lui Homo sapiens.

Sursa: Ştiinţă şi Tehnică

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.