Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Surpriză: Specia umană este mult mai veche decât se estimase

Publicat: marți, 01 octombrie 2013

După excavările arheologice dintre anii 1964-1974 de pe valea râului Omo din Etiopia, excavări în urma cărora au fost scoase la iveală rămășițele a doi reprezentanți ai speciei noastre, vechi de circa 195.000 de ani, luma paleoantropologiei a fost convinsă că acestea sunt cele mai vârstnice fosile posibile ale lui Homo sapiens, aceasta devenind data oficială de naștere a speciei umane. Cel puțin până la date care să infirme o atare ipoteză.

Iată însă că surpriza vine nu din Etiopis, țara considerată leagănul omenirii, ci din Africa de Sud, din valea Sterkfontein, acolo unde în coproliți de hienă (excremente fosile) au fost descoperite fire de păr aparținând unuia dintre reprezentanții speciei umane. Vârsta acestora? 257.000 de ani, cu mult mai mult decât estimase Richard Leakey, ilustrul paleoantropolog care a făcut descoperirile de pe râul Omo.

Este adevărat că fosilele sud-africane fuseseră descoperite în urmă cu aproape un deceniu, însă o părere certă nu a putut fi emisă până în prezent, și asta doar după efectuarea unui adevărat baraj de teste care să înlăture orice urmă de îndoială. De altfel, în urma acestor teste, a reieșit că hienele preistorice împărțeau teritoriul sud-african cu zebre, antilope impala și cu… Homo sapiens.

Nu se știe cu certitudine cum au ajuns firele de păr în coproliții de hienă. Un prim scenariu susține că hienele ar fi ucis și devorat un om (se întâmplă și azi, așa că este foarte posibil). O a doua variantă afirmă că hienele ar fi consumat cadavrul unui om, în timp ce a treia susține că hienele cu pricina ar fi înghițit un smoc de păr uman (hienele înghit o mulțime de lucruri ciudate atunci când sunt înfometate). Indiferent însă de scenariu, absolut toate variantele implică existența acum 257.000 de ani a speciei noastre.

Rezultatele complete ale studiului vor fi publicate la începutul lunii octombrie în revista de specialitate Nature. În același timp, atenția paleoantropologilor se îndreaptă către Africa de Sud, acolo unde aceștia speră să găsească și alte urme, posibil și mai vechi, ale lui Homo sapiens.

Sursa: Ştiinţă şi Tehnică

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=15463

Publicat de la data oct. 1 2013. Categorii CALEIDOSCOP, LIFE & STYLE, LIFESTYLE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

10 decembrie 2019, 14:29
 

ENE
Soare
9°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 10°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 70%
Vânt: 7 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 7:41
Apus: 16:36
Prognoza 11 decembrie 2019
Zi
 

ENE
Cer noros
6°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 0
Noapte
 

NE
Ploaie
3°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 0
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 09-12-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 23:00 si 05:00 In zona : Județul Cluj: zona joasă; Se vor semnala : local ceaţă care determină scăderea vizibilităţii, sub 200 m
  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 09-12-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 23:00 si 05:00 In zona : Județul Alba: Alba Iulia, Aiud, Blaj, Ocna Mureș, Teiuș, Ighiu, Unirea, Galda de Jos, Mihalț, Stremț, Sântimbru, Ciugud, Mirăslău, Bucerdea Grânoasă, Crăciunelu de Jos, Cricău, Rădești;Județul Covasna: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Zăbala, Ozun, […]

Loto

Horoscop

  • 247.732 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team