Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

"Tabăra de Astronomie PERSEIDE 2013", 2-13 august, în Munţii Cindrel, judeţul Sibiu

Publicat: marți, 30 iulie 2013

Societatea Astronomică Română de Meteori organizează a 21-a ediţie a Taberei de Astronomie PERSEIDE 2013, în perioada 2-13 august, la cantonul silvic Valea Frumoasei şi cabana Pârâul lui Blaga, pe Valea Frumoasei, în Munţii Cindrel, judeţul Sibiu.

Acţiunea se desfăşoară în cadrul proiectului „Perseide 2013 – Tabăra astronomică de vară pentru tineret” finanţat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dâmboviţa.

Programul taberei

În cadrul Taberei se vor organiza mai multe evenimente, printre care şcoala astronomică de vară (cursuri şi ateliere de lucru), Canton Silvic Valea Frumoasei, Astronomie generală, Constelaţii şi orientare pe bolta cerului, Folosirea instrumentelor astronomice, Observarea evenimentelor şi fenomenelor astronomice, Astrofotografie, Expoziţie de fotografie astronomică, Test de absolvire şcoală de vară (teoretic şi practic) şi observaţii asupra curentul de meteori Perseide şi a curenţilor de vară

Localizare

Tabăra se va desfăşura în Munţii Cindrel, pe Valea Frumoasei.

Accesul se face pe Transalpina (DN 67C), dinspre Sebeş sau dinspre Obârşia Lotrului, până la intersecţia cu DJ 106N. De aici (către Păltiniş) până la locul de desfăşurare sunt 10 km, drum de munte. Accesul se face cu autovehicule proprietate personală, nu există transport public.   Cabanele se află la o altitudine de aproximativ 1500 m, la poalele Munţilor Cindrel (vârful Cindrel, 2245 m alt), nu departe de Rezervaţia Iezerele din Cindrel (Iezerul Mare şi Iezerul Mic), pe teritoriul judeţului Sibiu, lângă graniţa cu judeţul Vâlcea şi nu departe de graniţa cu judeţul Alba. Zona este bogată în fructe de pădure (zmeură, afine, fragi), iar traseele către obiective importante (Vf. Cindrel, iezere etc.) sunt relativ uşor accesibile. Nu există urşi prin zonă.

Cantonul silvic Valea Frumoasei este situat pe râul Valea Frumoasei. Cazarea se face în camere de 3 si 4 paturi. Dispune de curent electric (produs local), apă caldă și încălzire (cu lemne), livingroom, bucătărie, 4 băi.

Mâncarea se va găti de către participanți, după un program stabilit prin regulament.

Cabana Pârâul lui Blaga se află în apropierea pârâului cu același nume.

Condițiile de găzduire sunt de cabană de munte destinată destinderii, în mijlocul naturii, departe de sursele de stres, având condiții de găzduire în camere comune la parter și la etaj.

Masa se va găti în grup (după un program stabilit prin regulament), cabana are bucătărie și cămară de alimente.

Nu există curent electric.

Sursa de apă potabilă este asigurată de un izvor cu debit mare aflat chiar lângă cabană (apa fiind foarte rece se folosește și pe post de frigider pentru alimente)

Condiții de participare

Participarea este gratuită.

Cazarea se va achita de către organizatori.

Fiecare participant își va procura singur alimentele necesare pentru hrană și le va aduce în tabără, împreună cu factura și chitanța aferentă, iar ulterior, după efectuarea decontului de către finanțator, va primi contravaloarea alocației de hrană. Pentru amănunte trebuie să contactați organizatorii.

Numărul oficial de participanți este de 23, dintre care 20 de tineri cu vârsta între 14 și 35 de ani.

Participarea în tabără se face pe baza înscrierii, prin completarea Formularului de participare (online) și după o selecție a participanților. Criteriile de selecție sunt: interesul față de astronomie, preocupări sau experiență anterioare, acces la cer de noapte, modalitate de valorificare ulterioară a experienței dobândite în tabără, angajament privind continuarea activității și implicarea în activități ulterioare. Pentru cei care nu sunt la prima participare, se va lua în calcul interesul și activitatea desfășurată după participarea la edițiile anterioare ale taberei.

Participanții vor primi materiale specifice pentru cursuri și ateliere de lucru.

Odată cu înscrierea în tabără, participanții își dau implicit acordul privind respectarea Regulamentului de tabără.

Programul de gospodărire (prepararea hranei și servirea mesei, spălarea veselei, curățenia etc.) se va stabili la fața locului, prin regulament intern de gospodărire.

Pe perioada taberei se vor organiza cel puțin două drumeții montane de câte 5-6 ore fiecare la care pot participa cei interesați.

Termen limită de înscriere: 26 iulie

Formular de participare (online)

Formular de participare (offline) – se trimite prin e-mail

Accesorii obligatorii

Toți participanții vor avea obligatoriu asupra lor:

  • Îmbrăcăminte adecvată pentru temperaturi joase și condiții specifice de munte. De reținut că noaptea, la observații, temperatura poate să scadă și la 2-3 grade uneori.
  • Sac de dormit, izopren, fes/căciulă.
  • Caiet de notițe (nu foi volante), pix și creion, lanternă cu lumină roșie (se poate obține prin aplicarea unei folii de culoare roșie) cu acumulatori de rezervă, recorder pentru voce tip MP3 sau MP4 (acest accesoriu este opțional, dar recomandat; se poate folosi și telefonul mobil).
  • Medicamente uzuale, accesorii minime pentru servirea mesei și produse de igienă personală.
  • Pentru cei care merg în drumeție este obligatorie încălțămintea de munte (de preferat bocanci) și pelerină de ploaie.

Contact

Valentin Grigore
tel. 0722 829034
e-mail: sarm.ro@gmail.com

Sursa: sarm.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=11174

Publicat de la data iul. 30 2013. Categorii IT & C.

Zona comentariilor

Meteo în țară

16 octombrie 2019, 23:51
 

NNE
Senin
13°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 13°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 87%
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:31
Apus: 18:31
Prognoza 17 octombrie 2019
Zi
 

ESE
Înnourat
22°C
Vânt: 0 km/h ESE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

NE
Nori intermitenti
9°C
Vânt: 0 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 234.236 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team