Târgul Corvinilor sau Târgul de 500 de ani, în comuna bihoreană Lugaşu de Jos
Primăria comunei Lugaşu de Jos din judeţul Bihor continuă o veche tradiţie organizând, în perioada 23-27 august, „Târgul Corvinilor – Târgul de 500 de Ani”, au anunţat autorităţile locale.
„Acest târg a fost organizat pentru prima dată din ordinul regal al lui Matei Corvin în 1470. Este o mare mândrie pentru noi că, la acea vreme, satul nostru Urvind a fost declarat târg prin Ordin Regal alături de Cluj, Hunedoara şi vrem să aducem strălucirea de altădată a locului. Oamenii veneau aici coborând din munţi pentru a se aproviziona cu cele necesare, fiind şi loc de întâlnire, de comuniune”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Lugaşu de Jos, Sorban Levente.
Dreptul de a organiza acest târg s-a întins pe o perioadă de 500 de ani, se numea Mátyás Vásár şi a fost organizat anual până în 1920, când a fost mutat pe raza oraşului Aleşd şi s-a numit Târgul de vară. De anul trecut însă, în 2017, Târgul Corvinilor a revenit acasă, în satul Urvind, cu peste 100 de participanţi, comercianţi şi producători şi fiind vizitat de peste 30.000 de persoane.
Primarul Sorban Levente a precizat miercuri, într-o conferinţă de presă, că târgul va putea fi vizitat de toţi cei care vor trece pe DN1- E60, între oraşul Aleşd şi Lugaşu de Jos, fiind amenajat pe o suprafaţă de aproape zece hectare.
Organizatorii, Primăria comunei şi Asociaţia Viitorul Regiunii Crişurilor, se aşteaptă la peste 200 de participanţi, repartizaţi în şase zone: obiecte noi, antichităţi, meşteri populari, alimentaţie publică, încălţăminte, parc de distracţie.
„Până în prezent s-au înscris peste 160 de participanţi, din 16 judeţe ale ţării, dar în fiecare zi se fac noi înscrieri, pentru că avem solicitări din toată ţara”, a precizat directorul târgului, Attila Ples, din partea asociaţiei partenere.
Având în vedere caracterul istoric al acestui târg şi faptul că localităţile unde aveau loc târgurile au devenit adevărate centre regionale pentru producţia şi schimbul de mărfuri, motivaţia organizatorilor este să promoveze comuna, Valea Crişului Repede, potenţialul turistic al zonei şi nu în cele din urmă, Bihorul.
Dincolo de latura comercială, Târgul Corvinilor are şi o latură artistică, culturală. Potrivit directorului de programe, Camelia Ghideu, în cele cinci zile vor avea loc mai multe concerte susţinute de artişti locali, dar şi nume consacrate, o întâlnire ecumenică şi spectacol de muzică religioasă cu formaţii şi coruri, teatru pentru copii în aer liber, un concurs al tăietorilor de lemne, spectacole diverse în fiecare seară.
Cei peste 50 de meşteri populari îşi vor prezenta meşteşugul celor dornici să înveţe, în diverse îndeletniciri, fie la împletit nuiele, la olărit sau brodat.
Administraţia locală intenţionează ca Târgul Corvinilor să creeze un cadru concurenţial pentru tradiţionalul Târg de la Negreni, spiritul evenimentului fiind oarecum acelaşi.
Arealul localităţii îmbie turiştii într-un cadru montan agreabil, să viziteze cele două castele din zonă, castelul Poiana Florilor şi Castelul Zichy, două conace, lacul de acumulare pe Crişul Repede de peste 600 de hectare, biserica de lemn ridicată la 1700, să se bucure de aerul curat şi drumeţii şi de ospitalitatea gazdelor.
Sursa: AGERPRES