Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Tăriceanu critică Guvernul: „O gravă eroare, vrem să facem o țară de asistați”

Publicat: marți, 06 august 2013

Fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu a declarat marți că reducerea TVA la pâine de la 24 la 9 la sută, decisă recent de Guvernul Ponta, este o măsură „foarte discutabilă”, Tăriceanu arătându-se sceptic față de preconizata scădere a evaziunii fiscale în domeniu. „Măsura de reducere a TVA la pâine este foarte discutabilă, pentru că dacă reducerea preţului este nesemnificativă, deci nu acest lucru s-a urmărit în primul rând, ci conformarea voluntară, sunt de părere că cei care au făcut evaziune fiscală şi nu plăteau TVA până acum, nu vor plăti TVA nici în condiţiile în care coboară la 9 la sută”, a spus fostul prim ministru, citat de Mediafax. „Ei nu făceau evaziune fiscală numai la TVA, ei făceau evaziune fiscală pe întreg lanţul economic, de la achiziţionarea mărfii la lucrul ilegal al muncitorilor care nu erau angajaţi cu contracte de muncă şi astfel nu plăteau impozite pe salarii, nu plăteau contribuţii de asigurări sociale şi aşa mai departe. Deci, e greu de presupus că ei vor intra în legalitate de la achiziţia de materie primă, forţă de muncă şi apoi TVA dacă nu au făcut-o până acum”, a explicat Tăriceanu. El a apreciat că prin reducerea TVA la pâine, sigură este numai o diminuarea a veniturilor la buget. „Dar compensarea diminuării veniturilor nu trebuie făcută prin aplicarea unor impozite suplimentare la cei care deja plătesc”, a ținut să avertizeze fostul prim ministru.

Călin Popescu Tăriceanu s-a arătat critic şi față de intenția Executivului de a crește impozitele pe chirii, susținând că o asemenea opțiune derivă dintr-o filosofie asistențială asupra societății. „Mi se pare o greşeală, o gravă eroare de politică fiscală să se supraimpoziteze aceste proprietăţi care joacă un rol de protecţie socială într-o economie de piaţă. În loc ca persoanele care eventual sunt în vârstă să aştepte cu mâna întinsă la diferite ajutoare din partea statului, ele pot obţine un venit suplimentar prin închirierea unei proprietăţi pe care o au şi în felul acesta statul nu mai are niciun fel de sarcină suplimentară cu acele persoane. La noi, însă, o astfel de politică denotă o mentalitate care este dovada cea mai elocventă a intenţiei de a penaliza pe cei care deţin un bun sau o proprietate. Cu alte cuvinte, noi descurajăm deţinerea de proprietăţi şi vrem să facem o ţară de asistaţi. Acest lucru este extrem de grav în ceea ce priveşte abordarea de politici fiscale”, a spus Tăriceanu, citat de Mediafax. Fostul premier și-a exprimat speranța că reprezentanții PNL în Guvern vor fi „de data aceasta ceva mai activi” și se vor opune măsuri avute în vedere de Guvern. „Ceea ce trebuie făcut este lărgirea bazei de impozitare. Nu trebuie să punem impozite suplimentare la cei care deja plătesc impozitele şi se conformează voluntar, ci trebuie să scoatem la lumină evaziunea fiscală. Este o vorbă veche în popor care spune „Dom’le, dă tot în boul care trage”. La noi, politica fiscală pare să urmeze această zicală. Punctul meu de vedere este că trebuie puşi la plata impozitelor cei care fac evaziune, cei care se sustrag”, a punctat fostul prim ministru liberal. Tăriceanu a adăugat că intenţionează să ridice subiectul în cadrul şedinţei Delegaţiei Permanente a PNL de la finalul lunii august. „Vreau să ridic acest subiect în atenţia tuturor colegilor, pentru că aici este, pe de o parte, şi o chestiune de factură liberală, de abordare liberală a politicilor fiscale, dar nu numai. Diminuarea evaziunii fiscale nu e o problemă liberală, nu are culoare politică”, a încheiat fostul prim ministru.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=11843

Publicat de la data aug. 6 2013. Categorii Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

23 august 2019, 14:06
 

NNE
Soare
31°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 34°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 39%
Vânt: 11 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 6
Răsarit: 6:28
Apus: 20:09
Prognoza 24 august 2019
Zi
 

ENE
Parţial însorit
33°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NE
Predominant senin
21°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 23-08-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 23, 24, 25 august; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : disconfort termic; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Fenomene vizate: disconfort termicInterval de valabilitate: 23, 24, 25 augustZone afectate: conform textului       În intervalul menționat, disconfortul termic va fi ridicat, iar local […]

Loto

Horoscop

  • 225.449 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team
Gay Cams Livejasmin.com Wpadvanced Newspaper Theme