Tăriceanu vrea modificări la legea retrocedărilor

Proiectul de lege privind retrocedarea proprietăților confiscate de regimul comunist s-a discutat în cadru restrâns în PNL, a declarat, luni, senatorul liberal Călin Popescu Tăriceanu. „În PNL, propunem ca termenele acordate acestor procedee să fie scurtate la cinci ani de zile”, a precizat acesta.

”În cadrul acestei discuții, au fost evidențiate câteva deficiențe, după părerea mea importante, ale proiectului de lege, cea mai importantă fiind legată de termenele extraordinar de lungi în interiorul cărora proprietarii de drept își pot redobândi fie proprietățile în natură, fie în urma unui proces oarecum complicat în următorii 14 ani, până la nivelul anului 2027. S-au degajat câteva idei. În primul rând, necesitatea absolută a scurtării acestor termene astfel încât să ne încadrăm într-un orizont de timp rezonabil. Noi propunem 5 ani. Apoi, soluționarea pe diferite etaje a problemelor, plecând de la principiul retrocedării în natură, care trebuie să fie principiul prevalent. Aceasta ar trebui să fie bazată pe evaluarea dosarelor, așa cum este prevăzut în proiectul inițial, dar nu mai mult de doi ani, urmând ca în al treilea an să se facă organizarea licitațiilor din Fondul Național pentru Imobile, pentru cei care nu au putut să-și recapete imobilele la licitațiile în natură”, a explicat Tăriceanu.

Acesta a propus și o a treia fază, pentru cei care deținu puncte și nu pot să obțină o despăgubire din fond, o fază care s-ar întinde pe o durată de doi ani. ”În cazul în care cei care dețin puncte nu vor putea să obțină o despăgubire din fond, probabil că urmează să trecem la a treia fază, care se întinde pe o durată de doi ani, tot cu formula care există în legea 247: creearea unui nou fond, Proprietatea 2, care va fi alimentat cu active ale statului și în care proprietarii vor putea să dețină acțiuni, pe care apoi le vor valorifica fie prin obținerea de dividente, fie prin vânzarea lor liberă, transparentă, eficientă, într-un proces care se derulează pe bursă. Rămâne un lucru foarte important de rezolvat în funcționarea și aplicarea legii privind restituirea proprietăților, să rezolvăm cumva modul în care funcționează autoritățile statului, obligate să rezolve dosarele”, a conchis acesta.

Călin Popescu Tăriceanu s-a declarat împotriva asumării guvernului pe restituirea proprietăților.

Premierul Victor Ponta, a declarat luni, la sfârșitul ședinței USL, că Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament pe legea proprietății, pe 19 martie.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.