Tarife mai mici percepute de operatori pentru portarea numerelor de telefon

ANCOM a dezbatut si adoptat impreuna cu industria, in cadrul sedintei Consiliului Consultativ din data de 19 aprilie 2018, decizia privind scaderea tarifelor percepute  de operatori pentru portarea numerelor de telefon. „Avand in vedere ca volumul de numere portate a crescut semnificativ, ANCOM a considerat necesara revizuirea tarifelor pe care furnizorul acceptor le datoreaza furnizorului donor pentru fiecare numar portat. Ne asteptam ca reducerea costurilor implicate de procesul de portare a unui numar de telefon sa se vada atat in cresterea numarului de utilizatori care aleg sa se porteze, dar si in ofertele furnizorilor”, a declarat Eduard LOVIN, vicepresedinte ANCOM.

Decizia va fi trimisa spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei si va intra in vigoare in 15 zile de la publicare.

Tariful de gros de portare a numerelor fixe

Tariful pentru portarea numerelor geografice, a numerelor independente de locatie si a numerelor nongeografice, altele decat cele destinate furnizarii de servicii de comunicatii electronice la puncte mobile a fost stabilit la valoarea de 4,64 euro pentru fiecare numar portat, acesta fiind redus de la 7,8 euro.

Nivelul acestui tarif a fost determinat pe baza analizei comparative (benchmark), ca medie a tarifelor de portare a numerelor la nivel de gros practicate in Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Grecia, Irlanda, Letonia, Macedonia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Spania si Turcia, ponderate cu numarul de linii active de telefonie la puncte fixe la data de 1 iulie 2017.

Tariful de gros de portare a numerelor mobile

Tariful pentru portarea numerelor nongeografice destinate furnizarii de servicii de comunicatii electronice la puncte mobile a fost stabilit la valoarea de 2,13 euro pentru fiecare numar portat, acesta fiind redus de la 5,6 euro.

Nivelul acestui tarif a fost determinat pe baza analizei comparative (benchmark), ca medie a tarifelor de portare a numerelor la nivel de gros practicate in Bulgaria, Cehia, Cipru, Franta, Grecia, Irlanda, Letonia, Macedonia, Malta, Portugalia, Serbia, Slovacia si Turcia, ponderate cu numarul de SIM-uri active la data de 1 iulie 2017.

Metodologia de calcul al tarifelor de gros

Nivelul maxim al tarifelor de portare a fost stabilit de ANCOM prin metoda analizei comparative  (benchmark), pe baza informatiilor colectate de la 31 din cele 37 de state membre ale Grupului Reglementatorilor Independenti (IRG).

In urma procesului de consultare publica, ANCOM a considerat relevant ca nivelul maxim al tarifelor de portare sa fie stabilit ca medie ponderata in raport cu numarul de linii active de telefonie la puncte fixe, pentru portarea numerelor fixe, respectiv in raport cu numarul de SIM-uri active, pentru portarea numerelor mobile, valabile la data de 1 iulie 2017, considerandu-se ca numarul de utilizatori este un factor cu relevanta specifica mai mare decat populatia tarii, asa cum propusese initial ANCOM in consultare publica.

Tarifele anterioare au fost stabilite de ANCOM in anul 2010, tot pe baza unei analize comparative (benchmark).

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.