Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Taxa clawback crește, din nou, la un nivel nesustenabil pentru medicamentele generice

Publicat: miercuri, 03 mai 2017

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită introducerea „imediată” a calculului diferențiat al taxei clawback pentru medicamentele generice ca măsură provizorie, până la 1 ianuarie 2019, după ce nivelul taxei clawback pe trimestrul I al anului 2017 a crescut din nou, atingând „un nivel nesustenabil” pentru producătorii de medicamente generice.

Potrivit unui comunicat de presă al APMGR remis, miercuri, AGERPRES, procentul din calculul taxei clawback a crescut în primul trimestru al acestui an la 19,86%, față de doar 15,62% în trimestrul I al anului 2016.

Totodată, APMGR atrage atenția că nu există nicio altă măsură care să poată fi implementată imediat, fără costuri pentru bugetul de stat, care ar putea stopa dispariția de pe piață a medicamentelor cu preț redus și închiderea unor întregi linii de producție ale fabricilor de medicamente locale.

„Nivelul acestei taxe este nesustenabil pentru medicamentele generice. Cei care vor suferi sunt în special bătrânii și bolnavii cronici, care nu vor mai găsi multe dintre cele mai răspândite medicamente de pe piață sau vor găsi variante mai scumpe, care vor necesita coplată”, a declarat Laurențiu Mihai, director executiv al APMGR, prin intermediul comunicatului de presă.

Potrivit reprezentanților APMGR orice întârziere a introducerii calculului diferențiat al taxei clawback are efecte „ireversibile”.

„Discutăm diverse soluții cu ceilalți producători, cu reprezentanții Ministerului Sănătății și cu cei ai Ministerului Finanțelor, cu CNAS, dar, până la identificarea unui mecanism ideal, am solicitat introducerea calculului diferențiat până la 1 ianuarie 2019”, a adăugat Mihai.

În opinia APMGR, introducerea calculului diferențiat al taxei clawback nu ar afecta în niciun fel colectarea veniturilor prevăzute la bugetul de stat, însă ar asigura o distribuție echitabilă a sarcinii fiscale, în acord cu cheltuielile publice decontate pentru fiecare tip de medicamente (generice sau inovative).

„Calculul diferențiat al taxei clawback va permite menținerea capacităților de producție actuale și a celor aproape 8.000 de locuri de muncă (taxe doar pe salarii plătite la bugetul de stat de aproximativ 79,5 mil. euro anual). În plus, această măsură ar opri dispariția medicamentelor ieftine de pe piață, în condițiile în care peste 2.000 de astfel de medicamente au dispărut de pe piață în ultimii ani și au fost înlocuite cu variante mai scumpe”, susține asociația.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=79919

Publicat de la data mai 3 2017. Categorii ACTUALITATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

21 august 2019, 20:05
 

NNE
Soare
32°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 31°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 29%
Vânt: 0 km/h NNE
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:25
Apus: 20:12
Prognoza 22 august 2019
Zi
 

NE
Parţial însorit
34°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NE
Senin
20°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 21-08-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 21, 22, 23 august; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : disconfort termic; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Fenomene vizate: disconfort termicInterval de valabilitate: 21, 22, 23 augustZone afectate: conform textului       În intervalul menționat, disconfortul termic va fi ridicat îndeosebi în […]

Loto

Horoscop

  • 225.211 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team