Taxa de 7 eurocenți la carburanţi merge în bugetul DPIIS

Taxa de 7 eurocenți pe litrul de carburant merge în bugetul Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine (DPIIS), pentru autostrăzi și drumuri naționale, a declarat vineri, la Palatul Parlamentului, ministrul Dan Șova.

Bugetul pe 2014 pentru DPIIS este de 6,27 miliarde lei, iar suma pentru investiții este de 5,715 miliarde lei, reprezentând 91% din total, a precizat Șova.

Deputatul PDL Gheorghe Ialomițianu a declarat, la discuțiile din comisiile reunite, despre bugetul DPIIS, că alocarea bugetară pentru 2014 este de fapt de numai 1,1 miliarde lei, mai mică decât în 2013, când se situează la 1,3 miliarde lei, restul provenind din fonduri europene. În opinia deputatului PDL, acest lucru arată că taxa de 7 eurocenți nu merge de fapt la bugetul DPIIS.

„Nu ai cum să afectezi un anumit venit unei anumite cheltuieli, este împotriva legii încă din 1991, de la prima lege a finanțelor publice 10/1991. Această taxă s-a pus pentru a se finanța autostrăzi și drumuri naționale (…) Bugetul a crescut cu aproape un miliard de lei. Dacă are cineva bună credință, să se uite la cifre! Domnul Ialomițianu știe foarte bine că greșește, dar îi place spectacolul”, a spus ministrul Dan Șova.

La rândul său, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a afirmat că tot în buget intră și fondurile europene, pentru că trebuie co-finanțate, precum și creditele de la BERD, BEI sau Banca Mondială, pentru că trebuie rambursate.

Voinea a adăugat că alocarea bugetară pentru DPIIS înregistrează o creștere semnificativă pentru anul 2014.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.