Teama te urmareste si pe tine zilnic?

Stii ce inseamna sa ti se opreasca cuvintele in gat cand vrei sa spui ceva? Ai impresia ca vorbesti, insa cuvintele nu ies afara, nu se aud. Ai fost in situatia in care ai tremurat de frica ca cineva ar putea  rade de tine?
Stii ce inseamna sa nu poti iesi din casa de teama ca ai sa faci un atac de panica? Stii ce inseamna sa fii mereu in priza ca nu cumva lucrurile sa nu iasa perfect? Stii ce inseamna sa te ingrijorezi mereu din aproape orice?

Fie ca e vorba de cum se imbraca copilul, de ce note ia sau daca a mancat toate cerealele pe care i le-ai pus in farfurie sau ca nu a luat EXACT jumatate din pastila recomandata de medic, ca apa e prea calda, ca sotul iar se enerveaza, ca nu iti ajung banii, ca ai sa iti pierzi jobul, ca nu ajungi la timp…………… ingrijorarile iti conduc viata!

Cu totii stim ce este anxietatea. Inima bate mai tare inaintea unei prezentari in public sau inaintea unui examen. Simtim fluturasi in stomac in timpul unei intalniri. Ne ingrijoram si tremuram cu privire la problemele de familie sau simtim nervozitatea cand ne cheama seful in birou. Ne este mereu teama ca am putea gresi si ceilalti vor rade de noi. Ne ingrijoram cu privire la modul in care ne vad ceilalti si la faptul ca am putea fi respinsi. Ne e teama sa nu ne pierdem jobul, sa nu picam examenul, sa nu ne paraseasca partenerul, sa nu ramanem fara bani, etc.

In cazul in care anxietatea si ingrijorarile te opresc sa iti traiesti viata asa cum iti doresti, este posibil sa suferi de o tulburare de anxietate.

Vestea buna este ca exista multe terapii si strategii de autoajutor care te pot ajuta sa-ti reduci simtomele de anxietate si sa recastigi controlul asupra vietii.

Intelegerea anxietatii

Este firesc sa ne ingrijoram si sa ne simtim tensionati sau speriati cand ne confruntam cu o situatie stresanta. Anxietatea este raspunsul natural al organismului in caz de pericol si o alarma automata care se declanseaza daca se simte amenintat.

Desi este neplacuta, anxietatea nu este intotdeauna un lucru rau. Uneori, anxietatea ne poate ajuta sa stam treji si alerti si ne impulsioneaza activitatea si ne motiveaza sa rezolvam probleme. Insa atunci cand anxietatea este constanta si apasatoare, cand iti afecteaza relatiile si activitatile – aceasta este linia in care treci de la anxietatea normala, fireasca la o tulburare de anxietate.

Suferi de o tulburare de anxietate?

Daca identifici cateva din urmatoarele semne si simtome care persista, este posibil sa suferi de tulburare de anxietate.

  • Esti tensionat in permanenta?
  • Anxietatea iti afecteaza munca, scoala sau responsponsabilitatile familiale?
  • Esti inabusit de temeri de care nu poti scapa?
  • Crezi ca anumite lucruri rele se vor intampla daca lucrurile nu sunt facute intr-un anumit mod?
  • Eviti situatii sau activitati de zi cu zi deoarece ti-e frica?
  • Ti se intampla sa ai atacuri de panica neasteptate?
  • Simti ca pericolul si catastrofa pandesc la orice colt?

 

Semnele si simtomele tulburarii de anxietate

Deoarece tulburarile de anxietate sunt mai degraba un grup de tulburari decat o singura tulburare, simtomele si semnele pot fi diferite de la o persoana la alta.

O persoana poate suferii atacuri de panica intense care apar pe neasteptate in timp ce alta persoana se panicheaza la gandul de a merge la o petrecere.

Altcineva se poate lupta cu teama de a conduce sau cu ganduri intruse pe care nu le poate controla. Altcineva poate trai intr-o stare constanta de tensiune si ingrijorare cu privire la oricine si orice.

In ciuda diverselor forme, toate tipurile de anxietate au un simtom major comun: teama persistenta si intensa in situatii in care alti oameni nu s-ar simti amenintati.

Simtomele emotionale ale anxietatii

Pe langa simtomele primare ale temerii excesive si irationale, anxietatea mai include si urmatoarele simtome emotionale:

  • Sentimente de groaza
  • Probleme de concentrare
  • Tensiune si nervozitate
  • Anticiparea raului
  • Urmarirea semnelor pentru un potential pericol
  • Sentimentul de goliciune a mintii
  • Iritabilitate
  • Neliniste

 

Simptome fizice ale anxietatii

Anxietatea este mai multe decat un sentiment. Este rezultatul raspunsului „fugi sau lupta” al organismului care implica o paleta larga de simtome fizice.

Datorita numarului mare de simtome fizice, persoanele care sufera de anxietate confunda adesea tulburarea lor cu o boala fizica. Este posibil ca acestia sa consulte numerosi doctori si sa faca multe analize inainte sa se descopere ca sufera de tulburare de anxietate.

Simptomele fizice cele mai intalnite includ:

  • Accelerarea batailor inimii
  • Transpiratie
  • Probleme cu stomacul
  • Ameteli
  • Urinari frecvente sau diaree
  • Respiratie intretaiata
  • Tremuraturi si furnicaturi
  • Tensinune musculara
  • Dureri de cap
  • Oboseala
  • Insomnie

 

Legatura dintre anxietate si depresie

Multi oameni cu tulburare de anxietate sufera, de asemenea, de depresie. Se considera ca anxietatea si depresia izvorasc din aceasi vulnerabilitatea biologica, fapt ce poate explica motivul pentru care sunt atat de des intalnite impreuna. Deoarece depresia agraveaza anxietatea (si invers), este important sa se caute solutii pentru ambele.

 

Atacurile de panica si simtomele acestora

Atacurile de panica sunt episoade intense de panica/frica. Atacurile de panica au loc, de obicei, dintr-o data si pe neasteptate. Uneori exista un eveniment activator concret – ramane blocat in lift sau se gandeste la prezentarea pe care trebuie sa o tina in cateva ore – insa, in unele cazuri atacurile vin din senin.

Atacurile de panica ating, de obicei, punctul de intensitate maxim in 10 minute si rar dureaza mai mult de o jumatate de ora. Insa, in acest timp scurt teroarea resimtita de persoana in cauza poate fi atat de puternica incat aceasta simte ca e posibil sa moara sau sa inebuneasca.

Simtomele fizice sunt atat de infricosatoare incat multi oameni cred ca sufera in acel moment un atac de inima. Dupa incetarea atacului de panica ti-e frica ca urmeaza un alt atac, in mod deosebit in locurile publice unde nu poti beneficia de ajutor sau nu poti iesi cu usurinta.

Simtomele atacului de panica includ:

  • Un val puternic de panica
  • Sentimentul de pierdere a controlului sau de a inebuni
  • Palpitatii la inima sau durere in piept
  • Sentimentul ca o sa lesini
  • Probleme de respiratie sau senzatia de innec
  • Senzatie de incalzire sau racire a membrelor
  • Tremuraturi
  • Senzatie de voma sau crampe la stomac
  • Sentiment de detasare sau pierderea contactului cu realitatea
  • Hiperventilatie

 

Tratamentul atacului de panica:

Este important sa soliciti ajutor daca ai inceput sa eviti anumite situatii sau locuri pentruca ti-e frica ca vei avea un atac de panica. Vestea buna este ca atacurile de panica raspund bine la terapie. De fapt, multi oameni scapa de atacurile de panica in 5-8 sedinte de terapie.

Tipuri de tulburari de anxietate

Exista sase tipuri majore de tulburari de anxietate, fiecare avand simtomele lor specifice: anxietatea generalizata, tulburarea obsesiv-compulsiva, tulburarea de panica (atacuri de panica), fobia, stresul post traumatic si fobia sociala.

 

Anxietatea generalizata

Daca temeri permanete te distrag de la activitatile tale de zi cu zi sau esti pus in incurcatura de un sentiment persistent ca ceva rau este pe cale sa se intample, este posibil sa suferi de anxietate generalizata.

Persoanele cu anxietate generalizata sunt persoane care se ingrijoreaza aproape tot timpul, desi nici chiar ei nu stiu de ce. Persoanele cu anxietate generalizata pot prezenta insomnie, stomac deranjat, neliniste si oboseala.

Tulburarea obsesiv-compulsiva

Tulburarea obsesiv-compulsiva este caracterizata de ganduri sau comportanente care par imposibil de oprit sau controlat. Daca ai tulburare obsesiv-compulsiva este posibil sa fi ingrijorat de obsesii cum ar fi ingrijorarea permanenta ca ai uitat sa stingi cuptorul sau ca ai putea rani pe cineva. Ai putea avea si compulsii incontrolabile precum sa te speli pe maini din nou si din nou.

Tulburarea de panica (atacuri de panica)

Tulburarea de panica este caracterizata de atacuri de panica repetate si neasteptate precum si de frica ca urmeaza un alt atac de panica. Tulburarea de panica poate fi insotita de agorafobie – teama de a fi in locuri unde ar fi dificil de a primi ajutor sau de a putea fugi cand ai un atac de panica.

Daca ai agorafobie este foarte probabil sa eviti locurile publice precum magazinele sau spatiile inchise cum sunt avioanele.

Fobia

Fobia este o teama irealista/irationala sau exagerata de un obiect, activitate sau situatie specifica care in realitate prezinta un pericol limitat sau de loc. Cele mai comune fobii sunt fobia de animale (serpi, paianjeni), fobia de a zbura, fobia de inaltime, fobia de sange.

In cazurile severe de fobie este posibil sa ajungi sa faci lucruri extreme doar pentru a evita lucrul/situatia de care iti este frica. Din nefericire, evitarea doar intareste fobia.

Tulburarea de stres post-traumatic

Tulburarea de stres post-traumatic este o tulburare de anxietate care se poate manifesta dupa ce persoana a fost martora la un eveniment amenintator pentru viata (viol, razboi, amenintarea/vatamarea integritatii fizice sau emotionale, deces, etc).

Simtomele stresului post-traumatic includ cosmaruri si derulari ale evenimentului traumatic, stare de hipervigilenta, retragerea din compania altora si evitarea situatiilor care ii amintesc de eveniment.

Fobia sociala

Daca ai o teama puternica de a fi vazut in mod negativ de catre altii sau de a fi umilit in public, este posibil sa suferi de fobie sociala. Fobia sociala poate fi vazuta ca o timiditate extrema. In cazurile severe sunt evitate toate situatiile care implica socializarea cu alte persoane.

Anxietatea de performanta (cunoscuta adesea sub numele de trac de scena) este cea mai intalnita forma de fobie sociala. Citeste mai multe.

Autoajutor pentru anxietate

Nu toata lumea care se ingrijoreaza are o tulburare de anxietate. Este posibil sa fi anxios datorita unui program incarcat, lipsa miscarii sau a somnului, presiunii la locul de munca sau acasa sau datorita consumului ridicat de cafea.

Daca stilul tau de viata este nesanatos si stresant, este foarte probabil sa te simti anxios, fie ca ai o tulburare de anxietate sau nu. Daca crezi ca te ingrijorezi prea mult, ia-ti timp si analizeaza modul in care ai grija de tine insuti.

  • Iti iei timp pentru relaxare si distractie?
  • Primesti suportul emotional de care ai nevoie?
  • Ai grija de corpul tau?
  • Esti incarcat de prea multe responsabilitati?
  • Soliciti ajutor cand ai nevoie?

Daca nivelul tau de stres este ridicat, gandeste-te la cum poti echilibra din nou viata ta. Este posibil sa existe responsabilitati la care sa renunti sau sa le delegi altora. Daca te simti izolat si lipsit de sustinere gaseste pe cineva in care ai incredere. Uneori daca doar vorbim despre ingrijorarile noastre poate ajuta sa ne simtim mai putin infricosati.

Autoajutor pentru ingrijoratorii cronici

Pe langa schimbarile stilului de viata, iti poti reduce nivelul de anxietate prin schimbarea gandurilor irationale, a atitudinii pesimiste si a obiceiurilor mentale rigide care declanseaza si sustin ingrijorarea.

Pentru a invata mai multe despre cum sa te ajuti sa invingi anxietatea citeste ghidul pe care l-ai primit cand te-ai inscris pe blogul meu. Fa exercitiile de acolo si trimite-mi un mail si spune-mi cum te descurci. Repeta pastilele pentru anxietate in fiecare zi pana ce creierul tau se obisnuieste cu ele in situatii reale.

Cand sa soliciti ajutor profesionist pentru anxietate

In timp ce strategiile de autoajutor pentru anxietate pot fi foarte eficiente, daca ingrijorarile si temerile tale devin atat de puternice incat iti cauzeaza un distres puternic sau iti afecteaza viata de zi cu zi, este important sa soliciti ajutor profesional.

Daca experimentezi simtome fizice ale anxietatii, incepe printr-un control medical. Medicul tau poate stabili daca simtomele tale nu sunt de natura medicala cum ar fi afectiuni ale tiroidei, hipoglicemie sau astm. Deoarece anumite medicamente si suplimente pot cauza anxietate, este bine ca medicul tau sa stie despre toate medicamentele, remediile naturiste sau drogurile pe care le iei.

Daca mediul tau elimina orice cauza medicala, pasul urmator este sa consulti un terapeut cu experineta in tratarea tulburarilor de anxietate. Acesta va lucra cu tine pentru a determina cauza si tipul anxietatii tale si va elabora impreuna cu tine un plan de interventie.

Frica iti conduce viata? Traiesti zilnic cu teama ca ceva rau se va intampla? Lasa-mi mai jos un comentariu si spune-mi care sunt temerile tale si hai sa le invingem impreuna!

Traieste o viata fara frica!

Cu drag,

Simona CIFF, psiholog

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.