Teatru și benzi desenate în pădure

Proiectul Împreună cu pădurea mea în benzi desenate, implementat de ADEMED – Asociația pentru Dezvoltare și Mediu și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, își propune revitalizarea pădurii ca spațiu cultural comunitar în zone rurale izolate puțin expuse la cultură.

Sub îndrumarea unor artiști de bandă desenată recunoscuți, elevii din localități rurale isolate, împreună cu părinții lor și cu alți cetățeni din localitate, vor popula câte o locație din pădurea satului cu personaje de bandă desenată, ilustrând legende și povești locale.

Participanții vor interpreta benzile desenate realizate ca piese de teatru pe această scenă naturală. În acest scop locurile de desfășurare vor fi amenjate cu elemente scenografice confecționate din vrescuri, frunze și buturugi.

În perioada 16-20 mai 2021 a avut loc prima activitate de revitalizare a pădurii ca spațiu cultural în satul Boșorod din județul Hunedoara. Cu participarea entuziastă a elevilor, cadrelor didactice de la Școala Gimnazială Boșorod, a părinților și a membrilor comunității, s-a pregătit și desfășurat primul mic spectacol experimental al proiectului.

Legenda locală expusă prin benzi desenate de cei mici s-a transformat într-o piesă de teatru  jucată pe scena pădurii, în regia, scenografia și interpretarea localnicilor, sub îndrumarea unui actor-regizor și a unor autori de bandă desenată.

Scenariul în benzi desenate și obiectele de scenografie au fost expuse într-o originală expoziție în pădure, spre încântarea localnicilor.

Echipa proiectului pregătește cu deosebită dăruire următoarele 2 astfel de spectacole în luna iunie, prevăzute în sate decuplate de cultură, folosind același concept de artă participativă.

Foto: Mădălina Corina Diaconu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.