TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ”Jocul de-a vacanţa” (1936)
Piesa „Jocul de-a vacanţa” scrisă de Mihail Sebastian în 1936 este o comedie romantică, prima reprezentaţie având loc în decembrie 1938, la Teatrul de Comedie din Bucureşti.
Acţiunea piesei are loc în vara anului 1936, la pensiunea Weber. Pe parcursul unei luni, în perioada de concediu, personajele rup legăturile lor cu lumea „uitând de realitate”. Dar „jocul de-a vacanţa” se termină la un moment dat, pentru că după o lună toţi trebuie să revină la realitate.
„Jocul de-a vacanţa” este un joc de-a uitarea, al omului care vrea să uite la un moment dat de identitatea sa precisă, de amintiri şi aspiraţii, un joc în care personajele evadează din lumea convenţiilor sociale spre o altă lume, unde îi aşteaptă depărtarea, misterul şi uitarea.
Piesa este foarte minuţios elaborată, de la text la indicaţii scenografice, la costume, la mişcarea personajelor. Personajele sunt Corina, Ştefan Valeriu, Jeff, Madame Vintilă, Maiorul,
Agnes, Domnul Bogoiu, Un mecanic, Un călător, O călătoare.
Trei dintre personajele masculine – Jeff, Bogoiu şi Ştefan – se îndrăgostesc de Corina, o tânără care le aprinde imaginaţia, îi ajută să-şi uite şi să-şi înfrângă umilinţele. „Vacanţa este pe sfârşite, la întoarcerea în realitate este inevitabilă, fiecare dintre ‘jucători’ ştie asta, aşa cum, în subconştient au ştiut-o mereu, în mod paradoxal însă, Ştefan Valeriu refuză, rămâne ancorat în utopia pe care a creat-o, fuge de evidenţe şi prin această atitudine negativistă, distruge puntea sentimentală creată între el şi Corina”, se arată în descrierea făcută piesei „Jocul de-a vacanţa” pe site-ul Teatrului „Maria Filotti” din Brăila, www.tmf.ro.
În 1957, piesa a fost transpusă radiofonic, în adaptarea şi regia artistică semnate de Mihai Zirra. Din distribuţie făceau parte actorii Radu Beligan, Mircea Constantinescu, Ion Ulmeni, Puiu Cristescu, Raluca Zamfirescu, Dina Cocea, Colea Răutu, Nae Roman, Silvia Dumitrescu Timică, Mitzura Arghezi.
În 1978, piesa a fost ecranizată de regizorul Timotei Ursu, care a creat filmul „Al patrulea stol”, avându-i în distribuţie pe actorii Violeta Andrei (Corina), Nicolae Iliescu (Ştefan) şi Ileana Stana Ionescu (Cleopatra).
Trei ani mai târziu, în 1981, „Jocul de-a vacanţa” a fost transpus în formula pentru televiziune de regizorul Geo Saizescu. Distribuţia i-a inclus pe actorii Florin Piersic (Ştefan Valeriu), Violeta Andrei (Corina), Matei Alexandru (Bogoiu), Tamara Buciuceanu-Botez (Madame Vintilă), Victor Moldovan (Maiorul), Sebastian Papaiani (Mecanicul), Coca Andronescu (O călătoare), Marian Hudac (Un călător), Mariana Cercel (Agnes), Vasile Filipescu (Jeff).
În 1995, Regizoarea Olimpia Arghir a realizat o nouă variantă de teatru tv, cu actorii Valentin Uritescu, George Alexandru, Elvira Deatcu în rolurile principale.
Teatrul „Maria Filotti” din Brăila a pis în scenă „Jocul de-a vacanţa” în 2015, premiera fiind la 20 septembrie. Regia şi ilustraţia muzicală au fost semnate de Erwin Şimşensohn, iar personajele au fost interpretate de actorii Emilian Oprea, Corina Moise, Valentin Terente, Ramona Gîngă/Narcisa Novac, Marcel Turcoianu, Ciprian Nicula, Zane Jarcu, Cătălina Nedelea, Elena Andron, Adrian Ştefan, precizează site-ul www.tmf.ro.
În 1983, actorul Matei Alexandru şi compozitorul Edmond Deda au pus în scenă musicalul „Corina”, adaptat după „Jocul de-a vacanţa”, regia artistică fiind semnată de Matei Alexandru, iar regia muzicală de Romeo Chelaru. Musicalul a fost înregistrat şi a apărut pe disc de vinil la Electrecord în 1984. Distribuţia musicalului i-a inclus pe Angela Similea, Florin Piersic, Matei Alexandru, Vali Niculescu, Victor Moldovan, Adina Popescu, Vasile Filipescu, Petre Gheorghiu Goe, Cella Tănăsescu. Muzica a fost semnată de Edmond Deda iar versurile cântecelor de Cella Tănăsescu,precizează site-ul www.discogs.com.
În 2016, piesa „Jocul de-a vacanţa” a fost pusă în scenă de regizorul Dragoş Alexandru Muşoiu la Teatrul de Comedie şi îi are în distribuţie pe actorii Florentina Năstase, Alexandru Bogdan, Florin Dobrovici, Smaranda Caragea, Dan Baltag, Vladimir Purdel, Ana Bianca Popescu.
***
Mihail Sebastian (nume real Iosef M. Hechter) s-a născut la 18 octombrie 1907, la Brăila. A absolvit liceul la Brăila (1926) şi Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti (1929), pregătindu-şi doctoratul la Paris (1930-1931).
A debutat literar cu versuri în revista ”Lumea” din Iaşi, în 1926. Apoi a publicat în ”Cuvântul” (1927-1934), conform Dicţionarului scriitorilor români, Editura Albatros, 2002. În perioada 1936-1940 a fost redactor la ”Revista Fundaţiilor Regale”.
În 1941 a devenit profesor la Liceul ”Cultura”. În 1945 devine consilier la Ministerul Afacerilor Externe.
Din opera sa amintim: ”Fragmente dintr-un carnet găsit” (1932), ”Femei” (1933), ”De două mii de ani” (1934), ”Cum am devenit huligan” (1935), ”Oraşul cu salcâmi” (1935), ”Accidentul” (1940), ”Steaua fără nume” (1942). Postum au fost puse în scenă ”Ultima oră” (1946) şi ”Insula” (1947).
A murit la 29 mai 1945.
Sursa: AGERPRES