Teatrul independent – “stăpân” peste Sibiu

Capitala Cultural Europeană găzduieşte în luna iulie Sibiu International Fringe Festival,  un festival dedicat tuturor proiectelor culturale independente, urmărind promovarea inovaţiei  şi a libertăţii creaţiei. Acest festival este organizat de către Asociaţia Internaţională de Tineret BECOME în perioada 1-14 iulie.

 

Istoria unui renume

 

Sibiu International Fringe Festival este gândit dupã modelul Festivalului Fringe de la Edinburgh şi al Festivalului de la Avignon. Edinburgh Fringe Festival a luat naștere în anul 1947 în semn de protest al unor trupe care nu au fost invitate la Festivalul International de Teatru de la Edinburgh. În timp, Fringe-ul și-a câștigat renumele de festival al artelor experimentale, aici prezentându-și spectacolele creatorii aflati în cãutarea unei voci proprii, dar și trupe redutabile care vor sã întâlneascã un alt fel de public, testându-și astfel creativitatea. Și iatã cã aproape la fel, dar cu 60 de ani mai târziu  ia naștere Sibiu International Fringe Festival.

Inteligenṭă şi calitate

 

Tema care concentrează întreg festivalul de teatru este ,,inteligenṭa”. De ce? Pentru că fără inteligenţă nu poţi oferi calitate, aşa cum spun şi organizatorii. Pe lângă numeroasele locaţii neconvenţionale festivalul pregăteşte şi două locaţii de teatru. Însă ineditul acestui an constă în faptul că organizatorii doresc implementarea la Sibiu a unui nou concept: “Teatru de Apartament”.

Şase zile vor fi dedicate acestui tip de reprezentaţii Aici se rupe bariera dintre actor şi spectator, acesta din urmă integrându-se perfect în decorul performance-urilor.” a declarat Graţiela Bădescu actriţă şi coordonator departament marketing festival.

 

,,Pentru că ne aflam într-un oraş plin de încărcătură culturală, ne-am gândit să organizăm un festival mai special. Având în vedere că Sibiu International Fringe Festival este un festival de teatru independent,  ne propunem să atragem cât mai mulţi tineri în proiect, să punem în valoare calităţile lor culturale. Luna iulie pentru Sibiu este o lună plină de turişti care vin să descopere frumuseţile acestui oraş, iar noi ne dorim să îi surprindem într-un mod plăcut prin acest eveniment.” a declarat Bianca Pescaru, PR manager în cadrul festivalului.

Dezvoltarea teatrului

 

Fringe-ul de la Sibiu aduce împreună artişti tineri din zona independentă, contribuind la dezvoltarea teatrului necontrolat politic, a teatrului ferit de orice alte interese. Artiştii vor fi remuneraţi doar din vânzarea biletelor ce vor fi puse în vânzare începând cu data de 24 iunie în locaţiile de desfăşurare a spectacolelor.

“Selecţia a fost făcută de doi actori şi un coregraf, iar spectacolele selectate sunt în proporţie de 90% comedii. Ne dorim ca fiecare ediţie să devină un forum tot mai puternic al artelor spectacolului, iar Fringe să pună bazele unui nou sistem de funcţionare a teatrului în România”, a declarat Cătălin Grigoraş, directorul Sibiu International Fringe Festival.

Programele din ce în ce mai numeroase vor aduce bucurie și inspirație artiștilor invitați precum și publicului sibian, spectacolele urmând sã aibã loc atât în spații indoor, cât și în spații outdoor.  Sibiu International Fringe Festival devine o platformă serioasă în zona independentă a artelor spectacolului, în condiţiile în care actorii şi muzicienii care activează în zona independentă sunt în creştere de la an la an.

Anul acesta în premieră absolută, festivalul este susţinut de UNITER – Uniunea Teatrală din România din fondul de timbru teatral şi este co-finaţat de Ministerul Tineretului şi Sportului prin Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Sibiu din programul P2 – program de susţinere a acţiunilor de tineret.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.