Telefonia si internetul mobil, cele mai afectate de incidente de securitate

Conform Raportului privind incidentele care au afectat securitatea si integritatea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice publicat astazi de ANCOM, in 2017 s-au inregistrat 334 de incidente cu impact semnificativ asupra securitatii si integritatii retelelor si serviciilor de comunicatii electronice, afectand in total peste 10 milioane de conexiuni.

Cele mai multe conexiuni afectate de incidentele semnificative raportate catre ANCOM in 2017 au fost cele de telefonie mobila si SMS (peste 6,1 milioane de conexiuni afectate), urmate de serviciile de internet mobil (peste 3 milioane de conexiuni afectate), telefonie fixa (peste 1 milion de conexiuni afectate) si internet fix (aproximativ 1 milion de conexiuni), cele mai putine conexiuni afectate fiind cele de retransmisie a programelor audiovizuale (aproximativ 250 de mii).

Potrivit datelor raportate de furnizori catre ANCOM, anul trecut un incident cu impact semnificativ asupra securitatii si integritatii retelelor si serviciilor de comunicatii electronice a afectat in medie 29.755 de conexiuni, cu 38% mai putine fata de anul 2016 (cu o medie de 47.859 conexiuni afectate de un singur incident). Durata medie a unui incident semnificativ a fost de aproximativ 8 ore si 49 de minute, in timp ce durata totala a incidentelor de securitate raportate pe anul 2017 este de 2.945 de ore (de peste doua ori mai mare decat in anul 2016). Cele mai multe incidente de securitate au avut loc in judetul Constanta (40 de incidente), urmat fiind de judetele Vaslui (35 de incidente), Timis si Buzau (32 de incidente, respectiv 31 de incidente).

Cauzele incidentelor semnificative raportate

Cele mai multe incidente semnificative (73%) au fost cauzate de factori externi (ex. intreruperea alimentarii cu energie electrica sau sectionarea accidentala a fibrei optice etc.), 15% dintre incidente au fost determinate de erori de sistem (software sau hardware), iar 9% de fenomene naturale (ex. ninsori si furtuni care au afectat diferite echipamente).

Despre Raportul ANCOM

Raportul ANCOM privind incidentele care au afectat securitatea si integritatea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice in anul 2017 a fost realizat pe baza informatiilor raportate de furnizori, fiind cel de-al cincilea an in care Autoritatea colecteaza aceste date, in urma intrarii in vigoare a Deciziei nr. 512/2013, prin care furnizorii au obligatia de a notifica ANCOM cu privire la incidentele cu impact semnificativ asupra securitatii si integritatii retelelor si serviciilor de comunicatii electronice, adica a acelor incidente care au afectat un numar mai mare de 5.000 de conexiuni timp de cel putin o ora.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.