Telescop de 1 milion de euro pentru Observatorul astronomic din Bârlad

Bârladul, unul dintre orașele cele mai active în ceea ce privește domeniul astronomiei, recunoscut pentru descoperirea în premieră națională a unei nove roșii luminoase, ar putea avea în curând cel mai performant observator astronomic din țară. Numai telescopul principal ar costa peste un milion de euro.

În doi-trei ani, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad s-ar putea lăuda cu cel mai performant și mai scump observator astronomic din țară, cu mult peste cel existent în prezent în capitală. Deși instituția are și în prezent un astfel de obiectiv, atât conducerea muzeului, cât și coordonatorul observatorului speră să obțină fonduri europene pentru materializarea investiției mult visate.
Deocamdată, lucrurile sunt la stadiul de idee, urmând ca, în scurt timp, cu ajutorul unui consultant din Piatra Neamț, ideea să fie transpusă într-un proiect ce va fi depus spre finanțare la București. Până atunci, însă, a fost făcut deja primul pas, în sensul că aleșii locali au aprobat transmiterea în administrarea muzeului a unui teren de 1.000 de metri pătrați în zona Valea Seacă, condiție esențială pentru ca finanțarea să poată fi aprobată.
Chiar dacă muzeul se află în administrarea Consiliului Județean Vaslui, iar consilierii locali se întrebau de ce trebuie ca municipalitatea bârlădeană să aloce terenul, în final au fost de acord cu proiectul de hotărâre. Cu atât mai mult cu cât au aflat că acolo se dorește construirea celui mai performant observator astronomic din țară.
„Muzeul «Vasile Pârvan» Bârlad, bazându-se pe experiența acumulată în ultimii ani, dar și pe impactul în rândul publicului a activității derulate la observatorul existent, intenționează să construiască un observator astronomic performant, dedicat cercetării profesioniste în domeniu. În acest sens, vă rugăm să ne sprijiniți prin acordarea unui teren de 1.000 de metri pătrați în nordul Bârladului, în zona Valea Seacă, unde ar urma să fie amplasat acest obiectiv, pe care intenționăm să îl ridicăm în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene. Locația respectivă e cea mai potrivită, obiectivul necesitând o oarecare izolare și distanțare de poluarea luminoasă specifică zonei urbane. Observatorul, format din mai multe construcții cu destinații speciale, va aduce muzeul și Bârladul în centrul cercetării din domeniul astronomiei, urmând să fie cel mai important obiectiv de acest gen din România. Bârladul se va putea transforma într-un centru de excelență al cercetării științifice, din domeniul atât de interesant și spectaculos al astronomiei. Observatorul va acoperi și nevoile publicului larg, prin intermediul unor programe de educație prin astronomie”, se arată în solicitarea adresată de directorul muzeului, Mircea Mamalaucă, Consiliului Local Bârlad.
Și cum cel care ar urma să se ocupe de noul obiectiv, în speță muzeograful Dumitru Ciprian Vîntdevară, actualul coordonator al Observatorului Astronomic, este și cel care, pe 10 februarie 2015, a descoperit în premieră națională nova roșie luminoasă M101 OT2015-1, nu ar fi exclus ca proiectul să fie aprobat și finanțat.
„Suntem în faza de început, când încă doar ne gândim la proiect, și urmează ca prin septembrie să începem efectiv să lucrăm la scrierea acestuia. Important e că municipalitatea ne-a dat în administrare cei 1.000 de metri pătrați pentru că trebuie să dovedim că dispunem de terenul necesar pe care să construim obiectivul. Proiectul ar urma să fie finanțat prin fonduri europene pe partea de cercetare-educație. Vrem să fie un observator astronomic de mare amploare la nivel național, al cărui cost se va ridica la un milion, poate chiar două milioane de euro. Numai telescopul principal, cu un diametru al oglinzii principale de un metru, care nu există în acest moment nicăieri în România, ar costa peste un milion de euro, însă investiția presupune mult mai multe dotări specifice. Sperăm să reușim să depunem proiectul și să primim banii pentru că noi avem și descoperiri la nivel național și merităm să dispunem de un observator astronomic performant”, ne-a declarat muzeograful Vîntdevară.
Potrivit acestuia, construcția ar urma să aibă două niveluri și să dispună de o cameră de control, dormitoare și o sală de conferințe, la care se adaugă cupola unde vor fi amplasate telescoapele și instrumentele auxiliare.

 

Sursa: obiectivvaslui.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.