Tensiunile dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud se intensifică

Tensiunile provocate de Coreea de Nord escaladează. Acest stat a avertizat că ar putea lansa un atac nuclear asupra Coreii de Sud, dar şi a Statelor Unite. Mai mult, autorităţile de la Phenian au rupt, vineri, pactul de neagresiune cu Seulul şi  au precizat că un război cu statul vecin este iminent.

Declaraţiile au fost făcute la numai o zi după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat noi sancţiuni împotriva Coreii de Nord, ca reacţie la cel de-al treilea test nuclear efectuat luna trecută.

Phenianul a anunţat că un al doilea război cu Coreea de Sud este inevitabil. Declaraţia a venit în contextul în care  Washingtonul şi Seulul au refuzat să anuleze manevrele militare comune care vor avea loc săptămâna viitoare.  Ministerul sud-coreean al Apărării a avertizat, însă, Nordul că îşi va provoca propria distrugere dacă va recurge la un atac nuclear.

Nici replica Statelor Unite nu a întârziat. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat că autorităţile nord-coreene nu vor obţine nimic prin ameninţări.

Tot astăzi, autorităţile nord-coreene au rupt acordurile de neagresiune cu Coreea de Sud. Anunţul a fost făcut la doar câteva ore după ce Consiliul de Securitate al ONU a votat noi sancţiuni împotriva Phenianului. Proiectul de rezoluţie, propus de Statele Unite, Marea Britanie, Coreea de Sud şi Franţa, a fost adoptat în unanimitate de cei 15 membri ai Consiliului de Securitate.

Documentul prevede restricţii de călătorie pentru demintarii nord-coreeni, dar şi interzicerea oricăror relaţii financiare internaţionale ce ar putea servi eforturilor Phenianului de a se dota cu arme atomice şi cu rachete cu rază lungă de acţiune.

China a făcut apel la calm şi la reţinere din partea tuturor statelor implicate în acest conflict. Şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut Coreii de Nord să evite acţiunile provocatoare şi retorica beligerantă.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.