Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Terapia cu poveşti, o cale de vindecare a bolilor

Publicat: marți, 16 aprilie 2013
  • Psihoterapia ericksoniană

Acest tip de terapie poartă numele doctorului care a inventat-o, dr. Milton Erickson.Deşi poate părea de necrezut, psihoterapia ericksoniană are la bază poveştile asociate cu mirosurile sublime ale uleiurilor esenţiale utilizate în cursul naraţiunii. Cu ajutorul poveştilor, unii oameni au reuşit să descopere în mod neaşteptat, rezolvări la probleme lor de viaţă.

În România, psihoterapia a început să se dezvolte tot mai mult în ultimii ani, iar interesul pentru acest tip de terapie creşte de la o zi la alta. La fel ca în alte ţări, şi la noi se practică psihoterapia ericksoniană care se realizează cu ajutorul produselor apicole, a plantelor medicinale şi, evident, a poveştilor.

 

  • Sugestia indirectă

Dr. Erickson, considerat părintele hipnoterapiei moderne, folosea poveştile, ştiind să le utilizeze într-un mod miraculos ca o terapie de vindecare a unor boli.

Viaţa sa e considerată un exemplu de curaj deoarece, la 17 ani, aceasta a luat o întorsătură dramatică, marcându-i evoluţia viitoare ca psihoterapeut. La acea vârstă a avut un atac de poliomelită ce l-a adus în starea de comă. Nu mai putea să vorbească, îşi mişca doar ochii, iar părinţii au fost cei care l-au îngrijit, deşi nimeni nu mai spera la o reabilitare a adolescentului.

Totuşi, Milton şi-a păstrat activă mintea, deşi posibilităţile de recuperare în acele timpuri erau inexistente. Îşi ocupa timpul cu jocuri mentale. Ziua, când stătea pe un scaun lângă fereastră, îşi imagina că este afară, că se joacă şi îşi dorea atât de mult acest lucru  încât, la un moment dat, scaunul a început să se legene uşor.

A încercat să repete această stare, comandându-şi lui însuşi, în gând, să mişte piciorul sau să se balanseze scaunul, dar nu s-a mai întâmplat nimic. A renunţat la această metodă dar a început din nou să îşi imagineze că se joacă afară, dorindu-şi cu intensitate ca acest lucru să se întâmple. Astfel, scaunul a început din nou să se balanseze.

Explicaţia stătea în sugestia lui indirectă care producea răspunsul. Este vorba, de fapt, despre imaginea vie care mobilizează resursele interne. Cu ajutorul acestei descoperiri, Milton a început din nou să meargă în următorii doi ani. Totodată, urmărea de aproape mersul surorii sale mai mici care tocmai învăţa să umble, fiind atent şi la comunicarea verbală şi non-verbală a oamenilor.

Astfel a observat cum funcţionează subconştientul şi aşa a luat naştere sugestia indirectă, una dintre mărcile hipnoterapiei.

Continuarea pe Financiarul.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=4752

Publicat de la data apr. 16 2013. Categorii PSIHOLOGIE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

17 iunie 2019, 15:04
 

NNE
Predominant însorit
32°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 35°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 42%
Vânt: 11 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 7
Răsarit: 5:30
Apus: 21:02
Prognoza 18 iunie 2019
Zi
 

NE
Parţial însorit cu furtună
30°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
Noapte
 

NNE
Parţial noros
20°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-06-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții; Fenomene : conform textelor; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 17 iunie, ora 10 – 19 iunie, ora 23Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică       Instabilitatea atmosferică va […]
  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-06-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 17 iunie, ora 23 – 18 iunie, ora 10; Zonele afectate : conform textului și hărții; Fenomene : manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată; Mesaj : MESAJ 2 ATENȚIONARE METEOROLOGICĂCOD GALBEN Interval de valabilitate: 17 iunie, ora 23 […]

Loto

Horoscop

  • 215.357 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team