Termenele de plată la medicamente în România, de 6 ori mai mari faţă de alte state UE

Termenele de plată la facturile pentru medicamentele în regim compensat din România sunt unice în Europa, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Până în prezent, toate ţările membre ale Uniunii Europene aveau obligaţia să plătească facturile la medicamente în termen de 30 zile. România avea obligaţia să plătească facturile furnizorilor de medicamente la 180 zile – un decalaj de plată de 6 ori mai mare faţă de restul Europei, se arată într-un comunicat al ARPIM.

‘Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că datoria strânsă până pe 16 martie reprezintă una dintre cele mai dificile situaţii pentru industria farmaceutică din România. Deşi termenul oficial era de 180 zile, în fapt plăţile se fac la peste 300 zile.

Suma la care s-a ajuns în prezent nu este deloc de neglijat – 1,3 miliarde de euro. Industria farmaceutică de medicamente inovative a fost mereu alături de autorităţi în ultimii ani şi a înţeles situaţia economică dificilă cu care acestea s-au confruntat. Ne bucurăm că în prezent Guvernul a decis să pună pe lista priorităţilor plata acestor datorii, întrucât a înţeles că stabilitatea economică în acest sector este în interesul pacienţilor iar respectarea directivei europene este în interesul României’, a declarat Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM, citat în comunicat.

Continuaarea materialului pe Financiarul.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.