Teste gratuite de depistare a riscului de osteoporoză pentru locuitorii Sectorului 1

Cetățenii din Sectorul 1 care doresc să-și verifice densitatea osoasă își pot testa gratuit riscul de osteoporoză  la Complexul Multifuncțional Caraiman.

Astfel, în perioada 1-30 aprilie 2013, Primăria Sectorului 1, prin Complexul Multifuncţional Caraiman, va efectua gratuit osteodensitometria periferică pentru toți locuitorii din această zonă administrativă. Osteodensitometria periferică măsoară densitatea osoasă la nivelul osului calcaneu (călcâiului). Metoda este utilă în evaluarea riscului de fractură, fără iradiere. Această metodă poate fi folosită pentru evaluările iniţiale ca metodă de screening. Testarea durează în medie 5 minute şi nu este dureroasă.

„Determinarea densităţii osoase ajută medicul în luarea deciziei dacă o persoană prezintă un risc crescut pentru o fractură cauzată de osteoporoză. Obiectivul osteodensitometriei periferice este acela de a prezice riscul de fractură în viitor. Informaţiile rezultate în urma acestei analize indică în ce măsură persoana are nevoie de tratament pentru reducerea riscului de fractură”, afirmă Angelica Juracopschi, Directorul Complexului Multifuncțional Caraiman.

Osteoporoza este o afecţiune caracterizată prin oase mai puţin dense şi mai puţin puternice decât oasele normale. Această afecțiune măreşte riscul pentru fracturi osoase chiar şi la traumatisme minore.

Potrivit specialiștilor Complexului Caraiman, 1 din 3 femei şi 1 din 5 bărbaţi peste 50 de ani vor suferi în viaţă o fractură din cauza osteoporozei, 16% din femeile în menopauză au osteoporoză a coloanei vertebrale, iar 33% din femeile peste 65 ani vor suferi o fractură a coloanei vertebrale.

Persoanele interesate de efectuarea osteodensitometriei pot merge zilnic la sediul Complexului Multifuncțional Caraiman (Str. Caraiman nr. 33A, Sector 1). Pentru informații suplimentare sau pentru programări, cei interesați sunt rugați să sune la nr. de telefon: 021/224.40.73.

Primăria Sectorului 1 oferă, prin Complexul Multifuncţional „Caraiman”, o gamă largă de servicii medicale gratuite pentru bucureştenii cu venituri reduse din Sectorul 1 care au probleme de sănătate: consultaţii, tratamente şi analize medicale, servicii stomatologice, oftalmologice şi psihologice, servicii medicale gratuite la domiciliu pentru pensionari, pentru persoane cu handicap etc.

Inaugurat la sfârşitul lunii aprilie 2008, Complexul „Caraiman” este primul centru medical deschis în România de o autoritate locală, pentru a veni în sprijinul persoanelor cu venituri reduse. Situat pe strada Caraiman nr. 33A, într-o clădire modernă, consolidată şi reabilitată, centrul medical deschis de Primăria Sectorului 1 dispune de 16 cabinete, dotate cu aparatură de ultimă generaţie.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.