The Sun: Imigranții români ar putea aduce tuberculoza mortală

Jurnalistul Brian Flynn de la tabloidul britanic The Sun a realizat o anchetă în România şi a publicat un articol, intitulat “Bomba cu ceas”, în care anunţă că, în momentul în care piaţa muncii se va deschide pentru români, odată cu aceştia va pătrunde pe teritoriul britanic şi un super-bacil ucigaş, care provoacă tuberculoza.

Experţii din domeniul sanitar din Marea Britanie, scrie acesta, se tem că imigranţii săraci, infectaţi cu bacilul tuberculozei, ar putea aduce în ţară, fără să ştie, bacilul contagios, care se transmite prin aer, atunci când vor veni în căutarea de locuri de muncă, după ridicarea restricţiilor, începând din ianuarie anul viitor.

Flynn citează experți care spun că imigranții săraci și bolnavi vor contamina pe toată lumea numai stând pe scaun în metrou, între 10 și 15 persoane pe an.

“Este de aşteptat să se întâmple un dezastru”, a avertizat expertul în maladii pulmonare Jonathan Stillo, care conduce o cercetare privind tuberculoza rezistentă la diverse medicamente (TBC-MCR) în România. “Când persoana infectată se va aşeza în metrou, lângă tine, va fi prea târziu. Ea va infecta în tre 10 şi 15 persoane pe an”, explică acesta.

În viziunea autorului, sărăcia şi sistemul precar de sănătate au făcut din România “capitala tuberculozei din Europa”, unde boala plămânilor ucide anual sute de persoane.

Brian Flynn a vizitat cea mai avansată clinică de izolare din România pentru bolnavii de tuberculoză rezistentă la medicamente – o clădire din Bucureşti, unde sistemul de ventilaţie nu a funcţionat timp de opt ani.

În spatele uşilor Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, pacienţi incurabili stau alături de pacienţi mai norocoşi.

Medicul Cristina Popa i-a explicat lui Flynn: „Din păcate, nu este ca spitalele din Marea Britanie, dar este cel mai bun pe care îl avem”.

„În spatele ușilor Institutului Marius Nasta sunt morții ambulanți alături de pacienți mai norocoși”, notează cotidianul britanic.

Tuberculoza rezistentă poate fi latentă în corpul uman timp de un deceniu, după care să devină activă, contagioasă și mortală. România și Bulgaria sunt țările cu cele mai multe cazuri de tuberculoză rezistentă la tratament din întreaga Europa.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.