Theodora Popescu. În coordonatele biografice ale ctitorilor culturii românești

Respect, admirație, recunoștință…!

Acestea toate, împreună și la cea mai considerabilă perspectivă de argumente o fixează pe realizatoarea tv Theodora Popescu în rândul primei pleiade de slujitori profesioniști, talentați și dăruiți la pupitrele ca niște amvoane ale culturii din televiziune și radiodifuziune, de unde ea și-a început un apostolat de ctitorire a emisiunilor folclorice, continuând până nu cu mult înaintea zilei prezente să realizeze emisiuni de filmotecă și fonotecă patrimonială.

Televiziunea Română a început cu Theodora Popescu, Theodora Popescu a început cu Televiziunea Română, odată cu televiziunea și Theodora Popescu au prins viață, fascinant, într-o strălucitoare splendoare a prezenței și prezentării, chiar de la prima emisiune, programele tv de folclor, dar folclor sub înveșmântarea sa cea mai autentică…!

De atunci și până la ultima emisiune realizată de către ea, Theodora Popescu nu a coborât tonusul, nu a golit conținutul de valori, nu a perdeluit micul ecran cu decorul pestriț al kitsch-ului, nu a aglomerat emisiunile cu interpreți mediocri, nu și-a bătut joc de telespectatori cu programe ieftine și anturaje de platou dezamăgitoare, nu a făcut din sărbătoarea folclorului carusel tv, nu a excitat gustul pentru carnaval, a avut pricepere și predispoziție de a realiza odată cu emisiunile sale în act, un misionarism de cultură pe seama căruia telespectatorii au cules pentru minte și conștiință un bine sufletesc, pentru inimă și oglinda privirii o frumusețe fermecătoare, pentru delectarea auzului o plăcere, o absorbire într-un univers sonor vibrant, alinător…!

Noi ne bucurăm azi de eminența transfigurată fericit și benefic în mersul mai departe și nu cu mai mic prestigiu a ceea ce a realizat într-o viață de om, într-o viață de artist Theodora Popescu.

Bine a făcut cine a vrut să învețe de la ea și este cum se poate de cuvenit a o numi din această perspectivă de precizări pe prof. dr. etnomuzicolog și realizator de emisiuni la Televiziunea Română Elise Stan.

Cinste pentru aceasta atât înaintașei doamne deschizătoare de drumuri Theodora Popescu cât și prestigioasei doamne a culturii folorice pure și naționale românești, Elise Stan…!

Prin una și cealaltă, precum și prin alte personalități cu har, harnice, consecvente, devotate din toată ființa lor melosului folcloric românesc, spiritualitatea curată, dizolvată în lava de aur a propriei vieți sufletești nu seacă, nu se oprește, se revarsă în fluviu de valori naționale.

Să fim mândri, să ne bucurăm, să trăim clipa: suntem contemporanii minunatei doamne a Televiziunii Române Theodora Popescu. Inima ei bate în lumea în care bate și a noastră, în timpul ei care este și timpul nostru…!

Azi Theodora Popescu este cu noi, este reper pentru cine vrea să trăiască frumos, pentru cine vrea să trăiască mult, pentru cine vrea să nu irosească nicio secundă din viață.

Îndelungul vieții sale a trecut prin cumpenele peste unei jumătăți trecute de veac, printr-un sfârșit de mileniu și-un început de alt milenii, văzând, simțind, trăind odată cu depănarea istoriei groazele și chinurile războiului, ale foametei, ale politicii regimului dictatorial, pentru ca acum, la vârsta sa respectabilă dar numai și numai sub comandamentul cinstei, onoarei, demnității, valoarei profesionale și umane la înălțime de somitate în cultura neamului, să îi fie dat să suporte cele mai crude obidiri mondiale ale pandemiei imbatabile și ale unui război barbar, care nu vestesc un orizont roz, împrăștie frică devastatoare, cu fiecare zi care trece tot mai monstruos punând la încercare omenirea.

Să nu o părăsim niciodată pe Theodora Popescu, acum, când existăm împreună sub același oval lugubru de sus și pe aceeași vatră zdrobită de infecții și bombe, să nu o uităm nicio clipă. Este o ilustră personalitate a culturii naționale, ceea ce ne învestește cu datoria de a nu o uita nu azi, nici mâine, niciodată…!

Aurel V. ZGHERAN

 

Specificații fotografii:

Theodora Popescu: grația, melancolia, efervescența tinereței…!;

Theodora Popescu în Studioul Radioteleviziunii Române;

Theodora Popescu, acasă, în fața desfășurătorului unei noi emisiuni, lucrând în continuarea dăruirii sale totale  în televiziune și radio, pe teren, oriunde, zi cu zi, ceas cu ceas… și…, alături de colegi și prieteni, întotdeauna în comuniune sufletească și profesională;

Aurel V. Zgheran cu Theodora Popescu (Universitatea Spiru Haret, București 2013);

De Maria Ciobanu și Ion Dolănescu, pe Theodora Popescu o leagă o prietenie de suflet încă din anii tinereții (la nunta celor doi mirabili artiști au participat și părinții Theodorei Popescu;

Theodora Popescu și Elise Stan;

Theodora Popescu și Iuliana Tudor;

Aurel V. Zgheran cu Theodora Popescu, București, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, 26 octombrie 2020,  lansare carte „Theodora Popescu. O viață închinată televiziunii”, de Aurel V. Zgheran;

Afiș la lansare;

Moment sărbătoresc;

La lansarea cărții „Theodora Popescu. O viață închinată televiziunii”, de la Muzeul Satului din București: Viorica Flintașu, Eufimia Dogaru, Elena Mandea Marin, Elisabeta Turcu, Polina Manoilă, Aneta Stan, Florin Ologeanu, Doina Lavric, Gheorghe Gheorghe cu soția sa, Floarea Tănăsescu, Aurel V. Zgheran;

Theodora Popescu și Maria Ciobanu;

Elise Stan, Irina Popescu Boieru (regizor), Theodora Popescu, Aurel V. Zgheran, Aurelia Cosma (director Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din București) la lansarea cărții „Theodora Popescu. O viață închinată televiziunii”;

30 septembrie 2020: Theodora Popescu, Stela Enache, Aurel V. Zgheran, Maria Dragomiroiu – București, Palatul Elisabeta

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.