Tiberiu Soare, invitat la închiderea Sezonului 4 Round Table București

Unul dintre cei mai în vogă dirijori români, Tiberiu Soare, va fi invitatul Valentinei Sandu – Dediu la închiderea Sezonului 4 Round Table București. Evenimentul va avea loc joi, 30 martie, de la ora 19.00, în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică (Strada Știrbei Vodă nr. 33) și va fi transmis în direct pe EnjoyTV.ro

Ca de fiecare dată,  organizatorii au pregătit intermedii artistice live, de la această ediţie nelipsind conversațiile despre actualitate în muzică, valori de a fi, întrunite de pasiunile artistului invitat.

Intrarea va fi liberă prin solicitarea unei invitații la adresa round.table.bucuresti@gmail.com

Rolul unui dirijor este să înțeleagă partitura, nu doar să dea din mâini – adică să exprime printr-un limbaj codificat idei pe care le-a descoperit în analiza unei partituri. Când am în față o compoziție muzicală, rolul meu este să o de-compun și apoi să re-compun compoziția, adică să recreez muzica pentru a-i înţelege mesajul şi  a-l putea transmite către orchestră şi public.”   Tiberiu Soare

Inițiat de UCIMR în toamna anului 2015, proiectul spectacolelor – conferință Round Table însumează până în prezent peste 30 de evenimente, cu zeci de mii de vizualizări pe internet. Începând cu acest sezon, Round Table s-a desfășurat după un format itinerant, cu ediții în București, Brașov, Sibiu și Târgu-Mureș. Cu acest prilej, organizatorii au completat numele proiectului devenind Round Table România. Următorul sezon va debuta în toamna acestui an, cu 8 noi ediții săptămânale începând cu luna septembrie.

Publicul din mediul online este invitat să urmărească pe YouTube edițiile integrale începând cu primul sezon. La cel de-al patrulea, au mai fost invitați: Judith State, Horia Mihail, Irina Sârbu, Nicu Mihoc, Dan și Lia Perjovschi., Ion Bogdan Ştefănescu, Luiza Zan.

 

„Programul Round Table România urmărește promovarea artiștilor români ce s-au făcut remarcați pe scenele internaționale, printr-un efort de redobândire a unei mentalități frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale românești.”Valentina Sandu – Dediu

 

 

 

Despre Tiberiu Soare

Tiberiu Soare a ales să fie dirijor la vârsta de 16 după ce a citit un interviu cu Sergiu Celibidache. A absolvit, ca șef de promoție, Liceul Militar de Muzică „Iacob Mureșianu”. Perioada studiilor universitare – la Universitatea Națională de Muzică – au fost anii în care în care a început să se facă remarcat. A aprofundat tot ce afla despre dirijorat, a urmat un program de stilistică dirijorală cu Horia Andreescu și cursuri de măiestrie cu Alain Paris și Adrian Sunshine. Încă de la debut, la vârsta de 22 de ani, s-a bucurat de aprecierea publicului dar, mai ales, a criticilor de specialitate.

Tiberiu Soare a dirijat orchestrele Filarmonicilor și Operelor din Iași, Cluj, Târgu-Mureș, Brașov, Timișoara, Craiova, Satu Mare, Ploiești, Constanța, Bacău, Botoșani, Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Națională Radio. Timp de patru ani, între 2002 și 2006, a fost profesor asociat la Universitatea Națională de Muzică din București – secțiile de muzică de cameră și operă. Este dirijorul ansamblului „Profil”, de la înființarea acestuia în 2002. Alături de acest ansamblu, în 2004, Tiberiu Soare a semnat conducerea muzicală a operei „Münchausen” de Dan Dediu și a participat, anul următor, la Festivalul Internațional „George Enescu”. Între 2012 si 2015 a detinut funcția de Dirijor Principal al Orchestrelor și Corurilor Radio Romania.

În plan internațional, în 2011, a dirijat London Philharmonic Orchestra într-un cocert care a avut-o ca protagonistă pe Angela Gheorghiu. În stagiunea 2012-2013 a fost invitat să dirijeze la Salle Pleyel la pupitrul „Orchestre National de l’Ile de France”. Au urmat concerte la pupitrul „Royal Philharmonic Orchestra”, „Rheinpfalz Philharmonie Orchester”, „Radio Symphony Praga”, „Volksoper Viena”, Filarmonica din Atena, „Kammer Ensemble”, Filarmonica din Sofia, „Sudwest Rundfunk Orchestra”.

Tiberiu Soare este colaborator al Fundației „Calea Victoriei”, din anul 2008, și unul dintre primii lectori ai fundației, alături de Neagu Djuvara, Petre Guran, Mihail Neamțu, Ștefan Vianu. Între 2008-2009 a susținut un curs de 10 ședințe „Cum să ascultăm muzică” urmat de o serie de conferințe interactive la Opera Națională din București – „Pentru ce mergem la Operă?” – strânse, din 2014, în cartea cu același titlu. Ascultă orice gen de muzică de la operă la rock. A dirijat patru ani la rând – 2008-2012 – „Mozart Rocks”. S-a implicat foarte mult în acest proiect pe care, alături de colaborările cu Angela Gheorghiu, îl consederă unul de suflet.

Cariera impresionantă i-a adus lui Tiberiu Soare numeroase distincții. În 2003 a obținut Premiul Criticii Muzicale pentru implicare sa în proiectului „Traviata-150”, în 2011 i-a fost acordat Premiul Uniunii Artiștilor Interpreți din România în urma premierei spectacolului „Oedip” de George Enescu la pupitrul Operei Naționale București, în 2012 primește Premiul de Excelență din partea Fundației Calea Victoriei. A urmat în 2013, Premiul pentru Muzică în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Galei Premiilor Radio România Cultural. În 2015, Tiberiu Soare a fost decorat de Familia Regală cu „Ordinul Coroana României” în grad de Cavaler pentru activitatea sa artistică.

Round Table București este un proiect al UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, inițiat în toamna anului 2015, prin programul „Oportunități la Tine Acasă” dedicat tinerilor muzicieni excepționali, oferindu-le reale oportunități de afirmare pe scenele din România. Arhiva completă a evenimentelor Round Table România este disponibilă pe canalul de YouTube al EnjoyTV România.

La cel de-al patrulea sezon Round Table România, scenografia cuprinde mobilierul Delta Studio, companie implicată de peste 20 de ani în promovarea design-ului românesc la cele mai bune standarde, alături de branduri renumite la nivel internațional. Masa în jurul căreia se vor purta dialogurile cu artiștii invitați face parte din colecția „Țol” creată de arh. Cristina Bulat după inspirație folclorică românească, proiectele arhitectului primind numeroase aprecieri în reviste de profil internaționale.

La fiecare final de ediție, prin parteneriatul cu Organizația Somelierilor din România, publicul este invitat să descopere o gamă nouă de vinuri. În Sezonul 4, vinurile aduse în prim plan fac parte din portofoliul Senator Wines – realizate 100% organic în România, renumite îndeosebi pentru piața internațională.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.