Timișoara: Primarul Robu amenință Guvernul României cu sesizarea Comisiei Europene

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat, marţi, că va sesiza Comisia Europeană (CE) dacă Guvernul nu va emite, până la 1 martie, o hotărâre pentru a crea Administrarea Căii Navigabile Canalul Bega, pentru a se putea circula cu vaporaşele pe Bega.

„Am înţeles că s-a schimbat guvernul şi are nevoie de timp până se instalează, că principala problemă a ţării nu sunt vaporaşele, dar am retransmis solicitarea la guvern pentru amendarea legii. Nu trebuie decât să fie adăugate cinci cuvinte la articolul 4 din Legea de înfiinţare, organizare şi funcţionare a Ministerului Apelor şi Pădurilor. (…). Dacă până la 1 martie nu se face niciun progres, mă adresez Comisiei Europene”, a afirmat marţi, într-o conferinţă de presă, Nicolae Robu.

Edilul s-a declarat nemulţumit şi de parlamentarii de Timiş, pentru că nu au făcut niciun demers în acest sens, cu toate că i-a rugat să insiste pentru a grăbi adoptarea modificărilor legislative.

Achiziţionarea celor şapte vaporete de către municipalitate este parte componentă a unui proiect european în valoare de 6 milioane de euro – ”Amenajarea malurilor Canalului Bega pe tronsonul timişorean”, în cadrul căruia municipalitatea s-a angajat să cumpere cele şapte vaporaşe din bugetul local, lucru îndeplinit în urmă cu doi ani an.

”Nu sunt şantajist, ci un om responsabil şi spun ceea ce va urma. Mă voi vedea nevoit să mă adresez CE pentru a face această informare. Noi ne-am făcut datoria, ne-am achitat de toate obligaţiile, am primit 6 milioane de euro nerambursabili şi nu este admisibil să riscăm să ni se ceară returnarea banilor pentru că, nu ştiu din ce motive, Guvernul României, ca instituţie, nu face un act birocratic, nu înfiinţează această structură”, afirma Nicolae Robu în toamna trecută.

De aproape doi ani, au fost cumpărate vaporaşele, în scop de agrement, dar şi ca alternativă nepoluantă la transportul în comun, însă stau ancorate în dana Portului Timişoara.

Fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, îşi luase angajamentul în toamnă că crearea acestei structuri este în atenţia ministerului pentru găsirea unei soluţii până la finele anului 2017.

Şefului Căpităniei Portului Timişoara, dr. Alexandru Bărboi, declara pentru AGERPRES că, din punctul său de vedere vaporetele au voie să fie scoase pe Bega, pentru că ”toate au toate actele la zi, documentaţia tehnică, toate avizele, avizul pentru operator de transport pasageri, cum are RATT (regia de transport în comun)”.

”Nu le lipseşte absolut nimic, există dreptul de canal navigabil dat prin hotărâre de guvern. Ce se întâmplă mai departe este şi pentru mine o mare nebuloasă. Acele vapoare sunt autorizate, sunt construite cu proiect autorizat de Autoritatea Navală Română (ANR). Sunt înmatriculate de ANR, au echipajul brevetat de către ANR şi operatorul de transport RATT are aviz pentru transport pasageri pe Canalul Bega. Primăria este proprietară, cu carte funciară atât pe canal, cât şi pe luciul de apă”, spunea Alexandru Bărboi.

 

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.