Tinerii noștri frumoși și deștepți, viitorul PATRIEI, simt nevoia unei adevărate alternative, a Alternativei pentru Demnitate Națională -ADN!

 

Sunt convinsă că ar fi cel mai potrivit primar al Alternativei pentru Demnitate Natională, pentru noi toti. Profesorul – Florin Toader... omul – Florin Toader… Este cel caruia colegii nostri de la Imagine de Film ii datoreaza impulsul muncii “în echipă”.

Perioada mea de studentie la Regie de Film si Televiziune este presarata cu amintiri din numeroasele colaborari pe care le-am avut cu colegii de la Imagine, studentii clasei profesorului Florin Toader.

Rapiditatea cu care dansul detecta principalele “hibe” in tentativele filmice comune (provenite din lipsa de experienta a amandurora – cei care compuneam tandemul operator-regizor) m-a uimit si m-a bucurat in acelasi timp.

Mai târziu aveam sa-mi dau seama ca provenea dintr-o intuitie care niciodata n-a dat gres. Intuia calitatile native ale fiecaruia dintre noi, cei care alcatuiam cuplul director de imagine-regizor de film si isi propunea, perseverent, sa ne directioneze sa realizam ceea ce, de fapt, si-ar fi dorit, de fiecare.

In anii licentei, dar si mai tarziu, la master (atunci cand i-am fost si studenta, la un curs specific), in orice moment in care am avut nevoie de sprijin (efectiv, fizic, la cate o filmare), de cate un sfat, de cate o idee sau vreo indrumare in radiografierea conditiilor pentru una sau alta din locatii, de “unelte de lucru” (diferite piese absolut necesare pentru completarea echipamentului necesar – chiar si camere video de calitate!) era alaturi de noi, dornic sa ne ajute sa ne implinim visul.

Poate suna banal, dar telefonul profesorului Florin Toader era permanent deschis pentru fiecare dintre noi, confirmandu-i disponibilitatea fara exceptii, si placerea de a gasi solutii pentru a ne rezolva – nu intotdeauna simplele – probleme. Si, poate cel mai important, a stiut sa-si indrume studentii respectand personalitatea fiecaruia, in ideea de a-si putea descoperi propriul drum pe care sa se lanseze.

L-am simtit, totodata, profesor si prieten, bucuros sa ne considere ca pe viitorii sai colegi. Ne-a apreciat corect, a stiut sa ne laude sau sa ne critice “la obiect”, atunci cand a fost cazul si, evident, sa ne sustina, absolut neconditionat si serios, cu amabilitatea, politetea si generozitatea sufleteasca ce-l caracterizeaza.

Sunt calitati umane deloc de neglijat intr-o lume dominata de goana fara scrupule dupa titluri si reusita financiara, calitati pe care i le-am regasit in decursul colaborarilor si discutiilor care au precedat anii studentiei. Un om…si un profesor!

(Loredana Baltazar – Absolventa de Regie de Film si Tv, master in Scenaristica si Dramaturgie (Universitatea Hyperion), profesor de pian la Colegiul National de Arte “Dinu Lipatti”,critic muzical si muzicolog (absolventa a UNMB, sectiile Pedagogie Muzicala si Muzicologie)

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.