Tinerii șomeri români nu sunt dispuși să se mute în altă localitate pentru un job

România înregistrează unul dintre cele mai mari procente de tineri șomeri care nu ar pleca din localitatea de domiciliu pentru a-și găsi un loc de muncă (fie în țară, fie în străinătate), conform unui sondaj Eurostat privind mobilitatea acestei categorii sociale.

Aproximativ 63% din totalul șomerilor cu vârste între 20 și 34 de ani se declarau împotriva relocării, comparativ cu media UE de aproape 50% – aceasta înseamnă că România ocupa în 2016 locul 4 din 28.

Cu toate acestea, tinerii șomeri din România și Germania par cei mai disponibili să se relocheze într-o altă localitatea din țară lor, dacă acolo și-ar găsi job – 37% din totalul intervievaților, față de numai 21% media europeană.

În pofida disponibilității lor și a deficitului de pe piața muncii din România, doar 2% dintre angajații cu vârste între 20 și 34 de ani declarau în sondajul realizat în 2016 (anul pentru care a fost realizată analiza) că au obținut actualul lor de muncă în altă localitate decât cea unde își aveau domiciliul.

Mult mai bizar, în privința României – țara cu cei mai mulți cetățeni plecați la muncă în străinătate și unde fluxul emigrației tinde să revină la cotele ridicate consemnate înaintea crizei financiare – este că ponderea tinerilor șomeri care s-au declarat gata să plece într-un alt stat UE este 0.

Țările cu cele mai mari ponderi de tineri dispuși să plece în UE pentru a munci sunt Estonia și Croația (cu 26%), precum și Slovenia.

Cei mai dispuși pentru relocarea în afara UE sunt tinerii șomeri din Suedia (34%), Spania și Finlanda (câte 28%) și Franța (27%).

Studiul Eurostat constată existența unei legături între mobilitatea legată de job și educație – cei cu nivel ridicat al educației sunt mult mai pregătiți să se mute în altă localitate (23% din ei ar accepta un loc d emuncă în altă localitate din aceeași țară, iar 16% s-ar reloca în UE).

Sursa: cursdeguvernare.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.