Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Toate școlile românești din Ucraina vor trece la predarea în limba ucraineană

Publicat: duminică, 13 octombrie 2019

Din septembrie 2023 toate școlile cu predare în limba română din Ucraina vor fi obligate să treacă la studierea tuturor disciplinelor de învățământ în limba ucraineană, cu excepția orelor de limba și literatura română, scrie BucPress.

Potrivit noului ministru al educației din Ucraina, Hanna Novosad, „școlile minorităților naționale, care vorbesc într-o limbă a Uniunii Europene, din septembrie 2023” vor trece la predarea în limba ucraineană.

Hanna Novosad a mai declarat, la un post de televiziune, că școlile cu predare în limba rusă vor fi obligate să treacă la studierea tuturor disciplinelor de învățământ în limba ucraineană începând cu 1 septembrie 2020.

Românii din Ucraina au protestat în repetate rânduri față de noile reglementări, apreciind că reprezintă o catastrofă pentru învățământul în limba maternă din această țară.

BucPress notează că românii din Ucraina și-au pus multe speranțe în noua conducere a statului ucrainean, în frunte cu președintele Vladimir Zelenski, care i-a criticat pe predecesorii săi pentru încercările de a diviza țara în plan lingvistic și confesional.

Din păcate, declarațiile noului ministru al educației par a fi o dovadă a faptului că politica statului ucrainean, condamnată atât de dur de minoritățile naționale și statele vecine, nu va fi anulată. Tot mai mulți reprezentanți ai minorității românești din Ucraina susțin că fără o anulare a legislației respective (care poate fi realizată sută la sută, luând în calcul majoritatea pro-prezidențială din Parlamentul Ucrainei), minoritățile naționale, în special românii din Ucraina, riscă să dispară în câțiva ani”, notează publicația, adăugând că e mai mult decât necesară inițierea promptă a unor discuții din partea României, pentru a găsi o soluție.

Într-o întrevedere în marja reuniunii ONU de la New York din septembrie, Vladimir Zelenski și Klaus Iohannis au discutat despre Legea educației din Ucraina, președintele român apreciind că este necesară remedierea corespunzătoare, prin găsirea de „soluții clare, funcționale pentru problemele provocate de Legea Educației adoptată de Ucraina în septembrie 2017, care a afectat drepturile persoanelor aparținând minorității române în ceea ce privește asigurarea învățământului în limba maternă, astfel încât nivelul și calitatea învățământului în limba română să nu fie diminuate”.

Președintele Ucrainei a arătat că înțelege preocupările părții române și a transmis asigurări în direcția identificării unei soluții la problemele create de adoptarea Legii Educației, astfel încât drepturile persoanelor aparținând minorității române de a învăța în limba maternă să nu fie afectate”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

 

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=111607

Publicat de la data oct. 13 2019. Categorii EDUCAȚIE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

10 iulie 2020, 9:32
 

NE
Soare
23°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 26°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 64%
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 5
Răsarit: 5:41
Apus: 21:00
Prognoza 11 iulie 2020
Zi
 

ESE
Parţial însorit
32°C
Vânt: 7 km/h ESE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 9
Noapte
 

E
Senin
17°C
Vânt: 0 km/h E
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 9
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 309.664 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team