Tot ce trebuie sa stii inainte de a incepe epilarea definitiva IPL
Intr-o societate in care timpul este o resursa tot mai importanta, epilarea definitiva a parului nedorit de pe corp a devenit una dintre cele mai solicitate proceduri de infrumusetare. Tot mai multe persoane opteaza pentru epilarea definitiva cu lumina intens pulsata (IPL) atat datorita rezultatelor pe care le aduce, dar si a eficientei din punct de vedere timp si bani pe termen lung in comparatie cu optiunile clasice de epilare. Doamna doctor Alina Suru, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, a explicat cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stim cu privire la acest tratament.
1. Bronzul – trebuie evitat
Primul si probabil unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie luate in calcul inainte de prima sedinta de epilare IPL este protejarea de soare a zonei care urmeaza sa fie tratata.
“Momentul ideal pentru pentru a incepe tratamentul de epilarea definitiva este toamna si iarna, atunci cand bronzul a disparut treptat, iar pielea isi recapata culoarea naturala. Astfel, pentru a evita patarea pielii, expunerea la soare este interzisa cu 6 saptamani inainte de primul tratament”, explica doamna doctor Alina Suru.
2. Evitarea substantelor si procedurilor cosmetice care sensibilizeaza pielea
Exfolierea si produsele pe baza de acid glicolic si retinol trebuie evitate cu 2 zile inainte si dupa tratament, la fel ca si peelingul chimic pentru o perioada de cel putin 2 si pana la 4 saptamani inainte si dupa, pentru a ne asigura ca pielea nu va fi prea sensibila la procedura.
“In cazul este urmat un tratament cu medicamente prescrise de medicul specialist, este recomandata consultarea acestuia inainte de a incepe epilarea cu IPL. Anumite medicamente, cum ar fi Roaccutane, pot creste sensibilitatea si ar putea provoca reactii nedorite. In unele cazuri, specialistul poate recomanda intreruperea administrarii medicamentului pentru o anumita perioada de timp inainte de procedura”, explica doamna doctor dermatolog.
3. Pregatirea pielii inainte de sedinta IPL
Este indicat sa nu fie aplicate pe piele uleiuri, creme hidratante si lotiuni in ziua in care urmeaza sa aiba loc sedinta de indepartare a parului cu IPL, pentru a evita orice complicatii si riscul de decolorare. “In cazul in care pacientul a folosit deodorant inainte de tratament, este esential ca orice reziduuri sa fie indepartate. Servetele antiseptice pot fi foarte eficiente in acest sens. Dupa efectuarea sedintei, sunt de evitat parfumurile, deodorantele si dusurile fierbinti in primele 24 de ore dupa tratament, ca urmare a aparitiei unei sensibilitati a pielii”, explica specialistul dermatolog.
4. Protectia solara
Protectia solara este recomandat sa fie aplicata pe orice zona a corpului expusa la soare in orice perioada a anului, dar cu atat mai mult in timpul tratamentului IPL. Dupa sedinte pielea va fi mai sensibila si, prin urmare, vor fi necesari masuri de precautie suplimentare.
5. Ingrijirea post tratament
Efectele imediate ale sedintelor IPL vor persista timp de 24 de ore, astfel incat trebuie evitate dusurile sau baile fierbinti, sesiunile de fitness si vizitele la sauna. “In cazul in care aceasta masura de precautie nu este respectata, exista riscul de a crea un mediu minunat pentru ca bacteriile sa se multiplice si sa apara iritatii ale pielii”, atentioneaza doamna doctor Alina Suru.
6. Epilarea
In timpul efectuarii sedintelor de epilare IPL este interzisa folosirea epilatorului clasic sau a epilarii cu ceara. In schimb, este necesara folosirea lamei de ras, de preferat cat mai aproape de ziua efectuarii sedintei.
7. Aparitia rezultatelor
Firul de par are mai multe etape de crestere, astfel ca vor fi necesare mai multe sedinte pentru a observa rezultate vizibile.
“Desi indepartarea parului cu ajutorul luminii intens pulsate (IPL) este o solutie ideala de a scapa de parul nedorit de pe corp, rezultate miraculoase nu vor aparea dupa o singura sesiune de tratament. Pentru a obtine pielea fina dorita este necesara consecventa atat in ceea ce priveste respectarea sedintelor regulate, dar si a regulilor de ingrijire ante si post tratament”, spune specialistul dermatolog.
Ana ȘTEFAN