Traian Băsescu: România e sigură. Sistemul bancar nu are probleme

Președintele României  Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, în cadrul emisiunii „Sub semnul întrebării” de pe B1 Tv, în contextul privatizării CFR Marfă, că Fondul Monetar Internațional nu obligă statul la privatizări. „Am văzut că sunt domni veseli care spun că CSAT a aprobat privatizarea, nu, asta aprobă Guvernul. În România a ajusn deja o minciună continuă, că ne-a obligat FMI. Sunt om care a stat în fața FMI de n ori și ce îți cere FMI este să nu mai ai pierderi la companiile de stat și te întreabă ce soluții ai. Spui management privat, bine, dar după iți spune ‘păi ați pus un om de partid’, și atunci îți cere alte soluții. Sunt opțiunile Guvernului, și companiile private pot fi performante”, a spus Traian Băsescu. Șeful statului a mai precizat că nu critică Guvernul pentru decizia de a privatiza CFR Marfă, mai ales că România are obligații în interiorul NATO. „În CSAT am dat avizul că siguranța națională, ne interesa să se scrie în proiect procedura de privatizare – prima variantă era cu strigare, și să se garanteze îndeplinirea obligațiilor CFR Marfă indiferent cine era proprietar, avem obligații în interiorul NATO”, a mai spus Băsescu.

Şeful ţării a dezvăluit că implicarea sa în formarea viitorului partid Mișcarea Populară va merge până la a obține sedii pentru noua fundație, care ar putea apoi deveni formațiune politică. „Eu sunt unul care voi ajuta această fundație să-și dobândească logistică la nivel național. Are nevoie de sedii, deci fundația”, a spus Băsescu. El a evocat și metoda pe care o va aplica pentru a putea obține sedii pentru Mișcarea Populară, vorbind despre ceva ce poate semăna a trafic de influență. „Cu cunoștințele pe care le am. Cunosc pe cineva aici, pe cineva acolo, găsiți un sediu, găsiți un loc de manifestare a filialei de la Cluj, de la Timiș, de la Călărași, de la… De ce nu?”, s-a întrebat Băsescu. „Păi n-o să reușim să antrenăm măcar 20-30 la sută din cei care nu se duc la vot dacă rămânem tot numai la nivelul internetului”, a completat el. Băsescu a admis din capul locului că nu exclude transformarea Mișcării Populare în partid. „Dacă veți deveni membru al acestei fundații, s-ar putea la un moment dat să spuneți: hai să ne transformăm în partid. De ce nu?”, s-a adresat Băsescu unuia dintre ziariștii prezenți în emisiune. „Nu exclud, dar asta trebuie să vrea membrii fundației, nu eu”, a adăugat Traian Băsescu. Acesta a subliniat și că, deocamdată, Mișcarea Populară „E deschisă celor care nu sunt angajați politic, cel puțin în acest stadiu, când e fundație”, a precizat Băsescu. El a subliniat că apariția Fundației Mișcarea Populară a fost ideea sa, dar că președinte al acesteia nu va „în niciun caz” un consilier prezidențial. „S-a oferit Cristian Diaconescu s-o lanseze, ca idee. Dar va trebui, pentru că astăzi a ieșit aprobarea de nume de la Ministerul Justiției, trebuie depus statutul la tribunal. Trebuie găsit un om care să fie o expresie a neangajamentului politic și un om credibil. Să vedem”, s-a arătat misterios Băsescu. El a făcut trimitere și la domeniile din care ar putea proveni viitorul președinte al Fundației Mișcarea Populară. „Poate să fie și în zona de afaceri, poate să fie și din mediul cultural, poate să fie și din mediul jurnalistic. Important este să fie un om cu prestigiu, un om care să fie recunoscut”, a arătat Băsescu.

Președintele a catalogat declarația vicepreședintelui PNL Sorin Frunzăverde privind bugetul național ca fiind o prostie, precizând că România este în acest moment este macrostabilizată. „La Frunzăverde e importantă ora la care face declarații. Declarația e o prostie. România pe ansamblu are 5 miliarde de plătit anul ăsta, din care 4 miliarde Banca Națională, din rzervă, nu din buget. Tot ce are de plătit România este 1 miliard. Este adevărat că veniturile s-au făcut puțin sub prognoză, pe ianuarie și februarie”, a declarat președintele. Traian Băsescu a mai spus că sistemul bancar românesc nu are probleme, iar băncile cipriote din România nu sunt afectate. „În momentul de față, țara e stabilizată, dobânzile au scăzut. Orice guvern care ar avea un deficit de venituri, se duce azi și se împrumută pentru mâine. România primește bani astăzi pentru că este macrostabilizată, nu datorită guvernului Ponta. Sistemul bancar românesc nu are probleme, iar băncile cipriote care există la noi nu sunt afectate”, a mai spus șeful statului.

Traian Băsescu a ţinut să precizeze că o nouă tentativă de suspendare a sa din funcție e similară cu ce au făcut unii politicieni cu codul portocaliu de vreme rea în București, au exagerat problema pentru ca apoi tot ei să se dea salvatorii problemei. „Pun doi subordonați să spună să-l suspendă pe Băsescu, pe urmă se întâlnesc experții care trebuie să spele în fața occidentului, Crin cu Ponta, și spun nu. Trebuie să vadă ambasadele cum ei sunt democrați. La fel și la codul portocaliu, creezi o tensiune, le spui închidem școlile, cad 3 zile de zăpadă, și spui v-am salvat de codul portocaliu. S-a mers prea departe cu jocul ăsta, mai bine ar crea locuri de muncă . Cine îmi spune că Sandu, de la Administrația de Meteorologie, nu știe cum e cu codul portocaliu, eu știu ce echipamente avem. Au vrut să ne arate cum se salvează dintr-un dezastru”, a spus Băsescu.

Domnia sa  a comentat şi  motivele posibile ale unei despărțiri – nepotrivire de caracter sau înșelarea partenerului – și a mărturisit că, în ceea ce privește relația sa cu PDL, ea s-a destrămat din cel de-al doilea motiv. „Cred că ne-am înșelat unul pe altul, știi?”, a spus Băsescu. „În ultimii doi ani probabil că ne-am înșelat reciproc. Eu sperând că partidul acceptă procesul de reformă. Iar unul din candidați cu echipa lui, că n-a făcut-o neapărat singur tot timpul, a dus o precampanie în mod deosebit în care targetul principal a fost „Am ajuns aici din cauza lui Băsescu, Boc și a măsurilor de austeritate; Băsescu ne face dosare”. Drept pentru care dacă vă aduceți aminte cu suficient timp înainte am spus: dacă va fi Vasile Blaga încetează cooperarea noastră, pentru că mesajele astea ale Antenei 3 și ale USL s-au dus în fibra partidului. Pentru mine a fost extrem de important să văd dacă ele au prins la partid. Concluzia mea este că aproape au prins. Nu știu dacă a câștigat Vasile Blaga sau nu. Înțeleg că astăzi s-a renunțat la orice insistență de a se număra voturile”, a mai comentat Băsescu. În aceeași logică a discuției despre „divorțuri”, el a identificat și un moment în care „s-a umplut paharul”. „Nu știu dacă vă dați seama ce sentiment mi-a produs când am văzut în direct o sală în care se huiduia, confete, ciobănașul adus de la munte și alții contestând la microfon. Aia a fost pentru mine picătura care a umplut paharul. Nu mai avea nimic din eleganța PDL-ului, din decența PDL-ului în a se manifesta. Și trebuie să vă spun că m-a șocat refuzul de renumărare a voturilor”, a încheiat Băsescu.

Președintele a vorbit şi despre scrisoarea pe care a trimis-o premierului Victor Ponta și președinților celor două Camere, precizând că deși unii „au cam luat-o în râs”, punctele  reiterate în document reprezintă concluziile Consiliului Afaceri Generale. „Unii au cam luat-o în râs. Ce nu au înțeles ei e că cele 8 puncte erau concluziile Consiliului unde a participat ministrul nostru de Externe. Eu mi-am făcut datoria să le propun un plan de acțiune care să creeze condiții să ne atingem un obiectiv, acela de a intra în Schengen. Deci nu aș vrea ca în decembrie, pentru că nu respectăm conzluziile Consiliului Afaceri Generale, să vină să spună că nu am intrat pentru că a fost supărată nu știu ce doamnă din Europa”, a declarat președintele. „Eu sunt un om care știe cum se susțin interesele României. Cine crede că se susțin spunând hai să ne înțelegem, trebuie să faci ceva la tine acasă, așa ai argumente. Când faci doar 3 lucruri din 8, europenii spun că mai ai cinci. Și statutul parlamentarilor este o problemă”, a mai spus Traian Băsescu.

Președintele   a mai afirmat, miercuri seară că marea problemă a revizuirii Constituției este motivul pentru se vrea a fi modificată, procesul riscând să fie problematic dacă se va organiza un referendum în acest sens. „Au o mare problemă, dacă va trece la referendum. Eu nu cred că românii renunță la unicameral cu 300 de parlamentari. Dacă nu se respectă condiția privind parlament unicameral cu 300 de membri, eu voi fi public unul dintre cei care îi va îndemna pe români să nu meargă la vot. Marea problemă este de o revizuiești. Dacă o faci doar pentru a merge premierul la Consiliul European și nu președintele, nu se justifică. Singura justificare consistentă e aplicarea referendumului, cu unicameral și 300 de membri”, a spus Traian Băsescu.

Întrebat despre situația ministrului Relu Fenechiu, care are dosar penal, președintele a spus că nu poate face nimic decât să scrie în continuare. „Acum, eu ce pot sa mai fac? Eu pot să mai scriu. Nu eu pot să înlocuiesc un ministru, nu eu pot să schimb statutul parlamentarilor. Mai e un articol – procurorii trebuie să trimită probe concludente – aici trebuie să fie foarte clar, singurii care analizează probele sunt procurorii și judecătorii, nu parlamentarii. Nu parlamentarii sunt chemați să judece. Există și o undă de dreptate. Trebuie să avem legea răspunderii în magistrație clar fixată. Un magistrat trebuie să știe că dacă a făcut un abuz, răspunde și el”, a mai spus liderul de la Cotroceni.

Surse: AM PRESS şi B1.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.